pernazyna?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

pernazyna?

Post autor: MAdzialena »

Czy ktoś z Was brał Pernazynę? To chyba stary lek. Czy ma więc więcej efektów ubocznych? czy to to samo co Trilafon?
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Re: pernazyna?

Post autor: seebek »

Pernazyna i Trilafon to dwa różne leki, jest to lek starszej generacji, można o jej właściwościach poczytać pod linkiem
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3? ... akcja=view
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

Trilafon jest chyba znacznie silniejszym lekiem niż Pernazyza. Brałam Perazynę jako swój pierwszy neuroleptyk i jak wiele innych leków mi nie pomogła. Myślę, że dostępne są lepsze, nowsze leki. Ale w tej chorobie różnym osobom różne leki pomagają.
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

No na mnie właśnie nei działały te nowe leki, więc pani dr zdecydowała, że będę brała lek starszej generacji.
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

a czy te starsze leki mają więcej działań ubocznych?
czytałam, że nie powoduje pernazyna tycia, uff... :)
Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

Wydaje mi się że jeśli chodzi o tycie, to dużo zależy od dawki zażywanego leku. Ja np. po 5 mg Olzapinu nie tyłam tak mocno, gorzej było jak trzeba było brać 20 mg...
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Brałam Pernazynę przez 2 lata, tzw małą dawkę (25mg 3 razy dziennie) i nie miałam żadnych skutków ubocznych ale nastąpił nawrót choroby więc chyba dawka była za niska. Co do tycia to miałam wilczy apetyt ale się hamowałam i przytyłam niewiele.
Po Trilafonie z kolei miałam straszną akatyzację i mi ten lek szybko odstawiono.
Pozdrawiam.
Melisa
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Biorę "Pernazynę" od lat. Aktualnie w dawce 50 mg - 50 mg - 50 mg. Z działań ubocznych na pierwszym miejscu wymieniłbym nadwrażliwość na promieniowanie słoneczne, co objawia się tym, że w ostrym wiosennym słońcu opalałem się na czerwono w ciągu 20 minut, a także obniżone libido.

Kiedy dawniej wraz z "Pernazyną" codziennie pijałem piwo, to miałem podwyższone enzymy wątrobowe.

Co do tycia to przy w miarę sensownej aktywności ruchowej ono nie występuje, ale jak człowiek tylko je i śpi to owszem.

Nadmierne spanie jest szczególnie ułatwione przy większych dawkach "Pernazyny"!
Awatar użytkownika
nierzeczywisty
zaufany użytkownik

Post autor: nierzeczywisty »

Miałem po podaniu dawki początkowej pernazyny straszne dyskinezy - od razu. Byłem wtedy na oddziale dziennym i nie wiedząc co mi jest schowałem się na uboczu wygięty w pół, w strasznym bólu, nie mogłem chodzić. Nie wiem, co by było gdyby nie współpacjenci, którzy się mną zainteresowali. Po zawiadomieniu lekarzy reakcja była natychmiastowa. Dostałem dwa zastrzyki i po paru minutach odpuściło.

Na jako takie pocieszenie mogę powiedzieć, że lekarze stwierdzili, że to była wyjątkowa sytuacja, podobno opisana w literaturze (chodziło głównie o chłopców o ile pamiętam), ale nie spotkali się wcześniej w swojej pracy, aby po tak małej dawce pojawiły się tak ostre dyskinezy. Zresztą ja to w ogóle mam stwierdzoną nadwrażliwość na neuroleptyki...
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia. -- Albert Eintstein
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”