spowiedź

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: spowiedź

Post autor: zbyszek »

zagubiona we mgle pisze: Kwestia religii i związane z nią lęki w zakresie grzechu, piekła i tego wszystkiego są dla mnie do tej pory znacznym problemem, który co jakiś czas uaktywnia wyciszoną już chorobę.
A może spróbuj spojrzeć na to nieco inaczej niż przez religią katolicką: Czy potrafiłabyś wybaczyć sama sobie ? Jeśli się zastanawiasz to pomyśl, że każde twoje działanie musiało mieć jakąś przyczynę w twoich uczuciach. Czy możesz te uczucia zrozumieć i zaakceptować ? Jeśli wyrządziłaś komuś krzywdę postaraj się ją naprawić, jeśli to możliwe - to według mnie najprostsza droga.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

zbyszek pisze:A może spróbuj spojrzeć na to nieco inaczej niż przez religią katolicką: Czy potrafiłabyś wybaczyć sama sobie ? Jeśli się zastanawiasz to pomyśl, że każde twoje działanie musiało mieć jakąś przyczynę w twoich uczuciach. Czy możesz te uczucia zrozumieć i zaakceptować ? Jeśli wyrządziłaś komuś krzywdę postaraj się ją naprawić, jeśli to możliwe - to według mnie najprostsza droga.
Jak by nie było to, co piszesz jest słuszne.
shadow
zarejestrowany użytkownik

Post autor: shadow »

Naprawienie krzywd w miarę możliwości[zadośćuczynienie] jest warunkiem odpuszczenia grzechów -kościół katolicki
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Dochodzę do wniosku, że nie mam nad czym dłużej się zastanawiać i analizować. Jednak pójdę za kilka dni do spowiedzi i zaczynam życie od nowa. Psychologia nie rozwiązuje wszystkim problemów, trzeba się odważyć i pokonywać trudności, lęki itd. także z pomocą bożą.
shadow
zarejestrowany użytkownik

Post autor: shadow »

Też tak myślę-powodzenia.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Post autor: AndrzejB »

Mantyka pisze:A gdzie ja pisałem, że nie trzeba wyznawać grzechów :D ? Ja dałem wklejkę o tym, że SPOWIEDŹ PRZED KSIĘDZEM jest nie biblijna. Biblia wyraźnie mówi, że należy wyznawać grzechy i prosić o przebaczenie WYŁĄCZNIE Boga a nie zwykłych ludzi.
A czy nie chodząc do spowiedzi nie nabędziesz pychy, że "zwykli ludzie" chodzą do spowiedzi a ty nie musisz?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Biblia mówi też o tym, że mamy wyznawać grzechy jeden przed drugim. W czasie spowiedzi wyznaje się grzechy przed drugim człowiekiem, tj. człowiek jest świadkiem i pośrednikiem między mną a Bogiem.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Ale nie jest łatwo. Już łatwiej pisać na forum. Zwłaszcza nie lubię mówić "więcej grzechów nie pamiętam" albo "za wszystkie grzechy serdecznie żałuję". Przez to już dawno nie byłem u spowiedzi.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Maldok pisze: Zwłaszcza nie lubię mówić "więcej grzechów nie pamiętam" albo "za wszystkie grzechy serdecznie żałuję". Przez to już dawno nie byłem u spowiedzi.
Nie lubisz sztywnych formułek?
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Zawsze mówiąc "więcej grzechów nie pamiętam" obawiam się że spowiedź będzie świętokradcza, potem Komunia i wszystkie następne spowiedzi.
A potem doszła jeszcze obawa przed "za wszystkie grzechy serdecznie żałuję" bo czy nawet gdy powiem to rzeczywiście żałuję i do tego serdecznie?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Maldok pisze:Zawsze mówiąc "więcej grzechów nie pamiętam" obawiam się że spowiedź będzie świętokradcza, potem Komunia i wszystkie następne spowiedzi.
A potem doszła jeszcze obawa przed "za wszystkie grzechy serdecznie żałuję" bo czy nawet gdy powiem to rzeczywiście żałuję i do tego serdecznie?
Tylko że nie musisz mówić sztywnych formułek, ale na przykład własnymi słowami. Te formułki są dla dzieci z podstawówki.
Nie przejmuj się też tym, że nie żałujesz, bo trudno, żebyś czuł żal, skoro cierpisz - jak sądzę - na zaburzenia psychiczne i w związku z tym generalnie to nic nie czujesz. A mówisz, że żałujesz no bo taka jest formuła spowiedzi i np jak nie czujesz żalu to możesz żałować tak bardziej intelektualnie, z powodu podjęcia takiej decyzji, a nie uczuć. :) (jak masz wątpliwości to mów wszystko księdzu). Ważniejsza jest Twoja chęć bycia blisko Pana Boga i dlatego idziesz do spowiedzi. Pan Bóg wie, jakie masz grzechy, a spowiadasz się z tego, co Ty rozeznajesz jako grzech, a to czego nie wiesz, Pan Bóg i tak Tobie przebacza. Dlatego jest ta formułka że więcej grzechów nie pamiętasz. Pan Bóg nie rozlicza Cię z tego, czy wymienisz wszystko szczegółowo, tylko z tego, czy Go kochasz i chcesz żyć w stanie łaski i być z Nim blisko pomimo choroby, lęków itd. Nie bój się, że spowiedź i Komunia będą świętokradzkie. Nie będą. Prawdopodobnie masz ograniczone rozeznanie co do grzechów i Pan Bóg o tym też wie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Współczesna spowiedź to psychoterapia.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Ja to chcę załatwić obowiązek spowiedzi. Na przykład wypisuję na kartce grzechy, potem je czytam i najlepiej gdy ksiądz nic nie komentuje tylko daje małą pokutę.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

zbyszek pisze:Współczesna spowiedź to psychoterapia.
Jest zasadnicza różnica. Podczas spowiedzi jest się ocenianym przez pryzmat zasad odróżniających dobro od zła w sposób często dla mnie zupełnie niezrozumiały.
gówno w proszku na kijoszku
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Maldok pisze:Ja to chcę załatwić obowiązek spowiedzi. Na przykład wypisuję na kartce grzechy, potem je czytam i najlepiej gdy ksiądz nic nie komentuje tylko daje małą pokutę.
Moim zdaniem nie ma w tym nic złego. Dobrze, że jeszcze chcesz chodzić.
zbyszku, masz rację. Spowiedź ma bardzo wiele wspólnego z psychoterapią, ale chyba zawsze tak było. Tyle że czasy się zmieniły, księża są bardziej wykształceni, więcej wiedzą o chorobach psychicznych, więc więcej rozumieją też z psychologicznego punktu widzenia. Jest to forma terapii, ale bardziej w kontekście duchowym. Aspekt emocjonalny i duchowy współwystępują w spowiedzi. Osoba wierząca bardziej patrzy na spowiedź jako sakrament uzdrowienia, bardziej w wymiarze transcendentalnym.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

przeglosowany pisze:... Podczas spowiedzi jest się ocenianym przez pryzmat zasad odróżniających dobro od zła w sposób często dla mnie zupełnie niezrozumiały.
Tak mi się wydaje, że przy prawidłowej spowiedzi oceny dobra i zła powinny pochodzić z sumienia spowiadającego się, a nie od xsiędza.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Znalazłam (cytat):

Spowiedź osób psychicznie chorych (psychotyków)

Psychicznie chorzy nie mogą przystępować do sakramentu pokuty ponieważ nie są zdolni do popełnienia grzechów. W niebezpieczeństwie śmierci daje im się warunkowe rozgrzeszenie: "Jeśli zgrzeszyłeś, to cię rozgrzeszam...". W przypadku osób o mniej głębokich zaburzeniach (tzw. lucida intervalla), to mogą oni przystąpić do spowiedzi pod pewnymi warunkami:
gdy idzie o wyznanie grzechów, mogą wystąpić trudności z materią; można zrezygnować z integralności. W niebezpieczeństwie śmierci wystarczy ogólne wyznanie: ”zgrzeszyłem”.
poza niebezpieczeństwem śmierci można udzielić warunkowego rozgrzeszenia, jeśli penitent wyznał grzechy, które normalnie stanowią materię konieczną do udzielenia rozgrzeszenia. Jeżeli penitent wyznaje tylko grzechy powszednie, udzielamy błogosławieństwa.
należy z nimi wzbudzić żal za grzechy.
pokutę nałożyć łatwo wykonalną.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

Fajnie. Ale jak teraz przyjmuję leki, to czuję się w miarę normalnie.
Awatar użytkownika
AndrzejB
zaufany użytkownik

zagubiona we mgle pisze:Znalazłam
gdy idzie o wyznanie grzechów, mogą wystąpić trudności z materią; można zrezygnować z integralności.
Co to znaczy "można zrezygnować z integralności" ?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Może chodzi o to, że jak są problemy ze stwierdzeniem materii grzechu, to nie trzeba tak wszystkiego szczegółowo mówić. Niejednokrotnie po spowiedzi miałam poczucie jej nieważności i bylejakości, bo nie wiedziałam co jest grzechem, a co nie i nie mówiłam wszystkiego. No ale ksiądz to wiedział, znaczy chyba dopuszczają to, że osoby chore nie mogą powiedzieć wszystkiego co trzeba, a bywa, że spowiadają się z czegoś, co nie jest grzechem, lecz chorobą!
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”