Wasz ulubiony film

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Lisner27
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 45426550
Kontakt:

Re: Wasz ulubiony film

Post autor: Lisner27 »

Natomiast ja oglądam filmy psychologiczne głównie dramaty i thrillery, godne polecenia są filmy:
"Hellen",
"Ondskan",
"Niełatwa miłość",
"Wyspa Tajemnic",
"Rain man",
"Pokolenie P",
"2:37" i
"Życie za życie".
Szczególnie "Hellen" utkwił mi w pamięci, gdyż najlepiej oddaje stan choroby, jaką jest depresja i zmagania kobiety, wykładowcy na akademii muzycznej, z tym problemem, w towarzystwie swojej studentki, równie chorej na tą chorobę.
Ondskan/Zło to film produkcji duńsko - szwedzkiej i opisuje los chłopaka nękanego przez swojego ojczyma. To za jego pośrednictwem bohater trafia na wyspę, gdzie znajduje się szkoła dla trudnej młodzieży. Tam zaczyna się dla bohatera piekło.
Dzisiaj mam zamiar obejrzeć nowy film, coś zupełnie z innej beczki, dramat sportowy "The fighter".
Uważam, że filmy wyżej wymienione spodobają się wam, jednak z pewnością są dla określonej, wtajemniczonej w te klimaty grupy odbiorców. Polecam i Pozdrawiam :)
Życie się toczy, choć czas się zatrzymał. Modlę się do Boga, abym wytrzymał. Droga której część w głowie się nie mieści. Przecież każdy z nas stanie w obliczu śmierci...
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Post autor: czejenka »

AntonPawlowicz pisze:http://www.iplex.pl/vod/p2246-donnie_da ... darmo.html

Szkoda slow, zobaczcie to koniecznie, jesli sie podobal TrumanShow czy AmericanBeauty!
Postanowiłam spróbowac i zdobyłam ;) , obejrzałam. Bardzo dziwny film, poplątany, niezwykły. Niejasny. Oglądałam wersje normalna, potem jeszcze sobie doczytałam, czym sie różni wersja rezyserska. Wiele interpretacji. Muszę sobie jeszcze pomyślec o tym filmie, poukładać w głowie :)
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Ale poco bylo zdobywac :shock: , wystarczy kliknac w linka podanego przeze mnie i cieszyc sie doskonalym obrazem wraz z dabingiem. iplex.pl - polecam strone szczegolnie jest rewelacyjna, tylko ambitne kino obsypane nagrodami, bez przerw i naciagania, wiekszosc dabingowana, wlaczasz i ogladasz ile chcesz i co chcesz. Waracajac do tematu to dobry film, z jednej strony strawna komercyjna papka, a z drugiej pokazne drugie dno tylko dla wtajemniczonych, dzielo sztuki porownywalne jedynie z american i trumanem wlasnie, jak dla mnie :)
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

E tam, mnie się Donnie Darko nie podobał. "Truman show" bardzo, a pisząc "american" to masz na myśli co, "american psycho"?
Ostatnio zmieniony czw mar 24, 2011 5:19 pm przez antygratis, łącznie zmieniany 1 raz.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Post autor: małomówiąca »

Do mnie też Donnie Darko w ogóle nie trafił. Zupełnie mi się nie podobał ten film.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:http://www.iplex.pl/vod/p2246-donnie_da ... darmo.html

Szkoda slow, zobaczcie to koniecznie, jesli sie podobal TrumanShow czy AmericanBeauty!
Dlatego, ze sama nie chorujesz :) A komercyjnej papki widac tez nie lubisz :)
Trumana ogladalem bedac w liceum, raczej przewinalem, kometujac, ze to totalna bzdura :lol: Do filmu wrocilem po latach, wstrasnal mna doglebnie, czulem sie tak jakbym ogladal siebie samego i bylem swiecie przekonany, ze film ten jest o mnie i z mysla o mnie zostal nakrecony :shock:
Niezwykly jest motyw, w tym filmie z woda, bohater nie opuszcza miasta gdyz panicznie sie boi wody. Nic innego jak inaczej przedstawiony watek Ahillesa. Caly film jest genialnie skonstruowany, dziewczyna jedyna ufajaca bochaterowi jest nazywana schizofreniczka. Dokonujac wyboru miedzy wolnoscia i zyciem bohater wybiera wolnosc, happyand musi byc w koncu to amerykanski film dla mas :lol: A wszech sledzace oko, pierwszy w historii ludzkosci Wielki Brat!
Jeszcze dwa filmy tego samego rezysera, wspomniane Pi i Piekny Umysl, obydwa swietne, trudne i bardzo powazne, zastanawiam sie, czy kto je widzial, zwrocil uwage, ze w jednym i w drugim, w kulminacyjnym momencie jest motyw wesolego miasteczka, taka migawka, ni stad ni z owad, nagle pokazana panorama wesolego miasteczka. Mozna te filmy ogladac w nieskonczonosc i zawsze sie dostrzeze, coraz to nowe ukryte tresci, ponadczasowe dziela.
zelazny
zaufany użytkownik

Post autor: zelazny »

"Kamienne niebo"
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Aguirre, Gniew Boży

Zna ktoś? Wspaniały film. Jego powstanie owiane legendą jakoby Kinski na planie omal nie oszalał.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Na to czekalismy, teraz wreszcie w zasiegu reki, to proste i latwe, wlacz i ogladaj, bez sciagania, online i z lektorem, potem koniecznie napisz co sadzisz o tym filmie:

http://www.iplex.pl/filmy/k-pax,1967
zelazny
zaufany użytkownik

Polecam film "Chloe". Film zawiera utwór "We were never young" grupy "Raised by swans" z albumu "No ghostless place" .
Dzięki "Chloe" dowiedziałem się o istnieniu tejże grupy. Album tak bardzo mi się spodobał, że postanowiełm go zakupić.
Album CD można zamówić tylko w jednym sklepie online. Link http://www.maplemusic.com/product.asp?d ... 02&lang=EN
Album w wersji mp3 jest łatwiej dostępny, na przykład na amazon.

Posłuchajcie sobie:

Następne filmy, które mam zamiar obejrzeć to: "Morfina" oraz "Ładunek 200".
Awatar użytkownika
Błaznowaty wiesniak
bywalec

Post autor: Błaznowaty wiesniak »

Już myślałem, że chodzi o zespół "swans" (swoją drogą mają fajny track - 'fucking people make me sick')
a zespół "Raised by swans" to fajnie brzmiący post-rock z wokalem, ot takie melancholijne granie.
osobiście wole arms and sleepers, sigur ros, explosion in the sky i ich pochodne zespoły.

Z filmów mogę polecić 'inside i'm dancing' - jeden z najbardziej niedocenionych filmów.
albo 'Elling' - na poprawę humoru przy niekorzystnym biorytmie.

ja tam wole robić "zakupy" na pebie albo blogach ;)
Persona non grata.
zelazny
zaufany użytkownik

Czasem lubię cos melancholijnego. :)
Tak, to fakt. Żyjąc w Polsce "zakupu" dokonywałem głównie na PEB lub torrentach. Ale powiem Ci, że dopiero w Anglii zacząłem cenić twórczość artystów. Obecnie żyję w Anglii i po prostu stać mnie na oryginalne albumy, nie tylko CD ale także moje kochane vinyle. :)
Aaa filmów wymienionych przez Ciebie nie oglądałem, więc postaram się któregos dnia wrzucić je na ruszt. :)
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Polecam film "Lektor" i książkę zarazem :)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

Post autor: lea »

.
Ostatnio zmieniony sob sie 29, 2015 8:29 am przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Firma, film i ksiazka.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Post autor: lemro »

Witam, polecam film amerykański:
http://www.filmweb.pl/film/Po+obietnicy-1987-178850

Jest oparty na faktach, jeszcze nigdy raczej mi się nie zdarzyło płakać na filmie a ten mnie na prawdę wzruszył. Pozdr.
Ostatnio zmieniony sob maja 21, 2011 6:41 pm przez lemro, łącznie zmieniany 1 raz.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

A ja polecam japońskie filmy anime. Szczególnie te produkcji Hayao Miyazakiego :) Ze studia Ghilbi. Np. Księżniczka Mononoke lub Spirited Away :D
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Dobre tez sa samurajskie Kurosawy lub nowsze, ale tez wysmienite - Azumi 1,2. Ogolnie Japonia to niezwykly kraj, a ich dziela sa tworzone z niezwykla pasja.
Gosa
zaufany użytkownik

Post autor: Gosa »

Ogólnie mówiąc lubię filmy Tarantino, o.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

goslavg pisze:Ogólnie mówiąc lubię filmy Tarantino, o.
Ale one przecież nieźle jajcarskie są :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”