Seroxat

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
mikka
zaufany użytkownik

Seroxat

Post autor: mikka »

Podczas ostatniej wizyty psychiatra przepisał mi seroxat i w związku z tym czy ktoś z was brał ten lek, jakie były efekty uboczne i ogólnie jak się po nim czuliście? Ja wytrzymałam dwa dni na tym leku , miałam nudności i czułam się jak po narkotykach nawet źrenice miałam rozszerzone .
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Seroxat

Post autor: eN »

Dokładnie tego leku nie brałem, ale brałem inny (Arketis) z tą samą substancją czynną, czyli paroksetyną. Działał dobrze przeciwlękowo. Odstawiłem go ze względu na bardzo poszerzone źrenice. Ludzie w pracy dziwnie mi się przyglądali i czułem się z tym bardzo niekomfortowo (a miałem wtedy bezpośredni kontakt z ludźmi). Dwa dni to za mało, żeby cokolwiek powiedzieć. Te nudności to powinny przejść dość szybko. Sam miałem potworne nudności np. po Citalu, ale po pewnym czasie przeszły. Moim zdaniem jeśli nie masz jakichś naprawdę paskudnych objawów ubocznych, to możesz spróbować przemęczyć się tydzień lub dwa, i sama zobaczysz czy Ci przejdzie.
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

Ja po seroxacie czułam się przez kilka dni lekko nawalona :lol: Ale w sumie super na mnie podziałał jeśli chodzi o nastrój tylko ze efektem końcowym była psychoza :lol:
W schizo trzeba uważać z antydepresantami bo mogą nasilać objawy psychotyczne a paroksetyna to mocny antydepresant i bardzo dobry tylko (znowu to powtórzę :lol: ) niekoniecznie dla wszystkich.Jeśli chodzi o tą grupę leków to namnożyło się ich jak grzybów po deszczu, do wyboru do koloru :lol:
A rozszerzone zrenice i nudności to klasyczne objawy uboczne przy tych lekach,szkoda ze brałaś tylko dwa dni :( W sumie nie dałeś szansy temu lekowi a to na prawdę mógł być dobry dla ciebie lek.Leki antydepresyjne rozkręcają się dopiero po około dwóch tygodniach i w psychiatrii jest też pewna zasada, na początku zawsze są objawy uboczne dlatego warto być cierpliwym i wytrwałym czego ci życzę :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

Ja dość dawno brałam Paxtin (odpowiednik Seroxatu) miał mi pomóc na lęki niestety nie pomógł :(
Jakichś wielkich skutków ubocznych nie pamiętam :idea:
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

coty pisze:Ale w sumie super na mnie podziałał jeśli chodzi o nastrój tylko ze efektem końcowym była psychoza :lol:
W schizo trzeba uważać z antydepresantami bo mogą nasilać objawy psychotyczne a paroksetyna to mocny antydepresant i bardzo dobry tylko (znowu to powtórzę :lol: ) niekoniecznie dla wszystkich.
Dlatego "niekoniecznie dla wszystkich" może być zestaw neuroleptyk + antydepresant.

Mikka, na wszystkich SSRI są na początku straszne jazdy, a z tego, co udało mi się wyczytać, na paroksetynie i sertralinie - szczególnie. Jedni czują to słabiej, inni mocniej, ale z reguły czują wszyscy. Czasami jest tak, że pierwsze dwa, a nawet trzy tygodnie trzeba po prostu "przepękać". A działanie właściwe tego typu leków przychodzi czasem nawet po dwóch miesiącach.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”