Czy można przytyć od leków podawanych w zastrzykach?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
wini
zaufany użytkownik

Re: Czy można przytyć od leków podawanych w zastrzykach?

Post autor: wini »

To nie do końca jest tak jak napisałaś ''moi'' , ja przytyłam 12 kg nie zwiększając łaknienia i co za tym idzie ilości pochłanianego pokarmu, jestem na zalaście i tyle przytyłam przez 2 lata.
Z tego co wiem jesteś na zeldoxie i zapewne nie tyjesz a chudniesz, bo ponoć zeldox odchudza ... nic tylko pozazdrościć ...
Ale ja też postaram się za kilka miesięcy przejść na zeldox / oby tylko mi sprzyjał ten lek/. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Można jeść dokładnie tyle samo co zwykle, ale jeśli lek spowalnia przemianę materii, i w konsekwencji spalamy mniej kalorii, no to się niestety tyje. Nie jest to trudne, niektóre leki dodatkowo tak zamulają, że dużo czasu w ciągu dnia spędza się w stanie warzywno-otępiennym.

Słyszałem tylko od lekarza, że np. olanzapina w tabletkach rozpuszczalnych ma słabsze działanie tyciopędne. Jeśli chcesz mieć wiadomości z pierwszej ręki, to zapytaj kompetentnego lekarza.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Z tego, co wiem, to tylko na ulotce serdolektu jest podana informacja, że spowalnia on przemianę materii.

Z tym tyciem po zalaście też nie do końca jest tak, że wszystkich to dotyczy. Moja lekarka mówiła mi, że wśród jej pacjentów na kilkanaście przypadków dotyczy to może dwóch. To samo podają na ulotce- że zdarza się to tylko pewnemu odsetkowi pacjentów. Mei, która ostatnio znikła z forum, pisała, że schudła na olanzapinie, o której potocznie mówi się, że przyczynia się do tycia. Każdy przypadek jest inny. Jednak w znakomitej większości tych przypadków powodem tycia jest nie spowolnienie przemian materii, a zwiększenie apetytu. Tu jednak jesteśmy w stanie nad tym zapanować.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

Przepraszam was ale zrobię chyba wykład :( ( jest gdzieś ten post w kopiach roboczych bo mi komp padł ale chyba wyfrunął na pewno Moi mi przyjdzie z pomocą jak wczytać kopie robocze :wink: )
Tak wiec zacznę od początku.Generalnie leki przeciwpsychotyczne sprzyjają tyciu ale NIE U WSZYSTKICH.Robią to przez swój specyficzny mechanizm działania: sedacje która wtórnie powoduje zwiększenie masy ciała bo pacjent mniej się rusza(już to pisałam :( )działanie na receptory alfa1A,działanie antagonistyczne na receptory seretoninergiczne,dysregulację peptydów ....itp.itd.Nie wiem czy ktoś to zrozumie a ja nie chce się wymądrzać tylko pokazać ze jest to bardzo skomplikowane,generalnie chodzi o to że leki które zażywamy działają na różne układy i poprzez to działanie mogą sprzyjać otyłości ale NIE muszą jeżeli będziemy się racjonalnie odżywiać ,ruszać itp.itd.
Jest też podział leków na grupy które pokazuje które leki bardziej sprzyjają tej otyłości a które mniej.W pierwszej grupie gdzie to ryzyko jest oceniane na bardzo duże znajduje się Olanzapina i Klozapina.W następnej grupie tzw.o dużym ryzyku ale mniejszym niż wcześniejsze jest min.Kwetiapina i risperidon( nie wymieniam wszystkich tylko te najczęściej brane) i trzecia grupa o najmniejszym ryzyku to Sertindol,Amisulpiryd,Ziprasidon i Aripriprazol (podałam nazwy substancji czynnych a nie handlowe).
Krajowy konsultant do spraw Psychiatrii w Polsce wydał zalecenie aby w każdym gabinecie psychiatrycznym lekarz był zaopatrzony w centymetr do mierzenia obwodu w pasie u pacjentów zażywających neuroleptyki(ilu to robi to nie wiem :( ) ponieważ neuroleptyki najbardziej sprzyjają tzw. otyłości trzewnej( czyli brzuch nam rośnie po nich najbardziej)
A konkluzja jest taka że musimy gdzieś mieć to z tyłu głowy ze tak może się stać ale nie musi jak będziemy o tym pamiętać,możemy zadbać o siebie i nie tyć a jak już to nie tak masakrycznie.Aha no i tabletka tak jak to było pisane nie ma kalorii sama w sobie.
Ale się super wymądrzyłam :( ale Jakotako mnie sprowokował :( mam nadzieje ze mnie nie przestaniecie przez to lubić :wink:
A tak w ogóle to ja bym chciała przytyć a nie mogę :( a jem też min. olanzapine

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

coty pisze:działanie na receptory alfa1A,działanie antagonistyczne na receptory seretoninergiczne,dysregulację peptydów ....itp.itd.Nie wiem czy ktoś to zrozumie
Nic z tego nie rozumiem, ale wierzę na słowo :)
Krajowy konsultant do spraw Psychiatrii w Polsce wydał zalecenie aby w każdym gabinecie psychiatrycznym lekarz był zaopatrzony w centymetr do mierzenia obwodu w pasie u pacjentów zażywających neuroleptyki
Poważnie!? To się uśmiałem :D
Aha no i tabletka tak jak to było pisane nie ma kalorii sama w sobie.
Miałem takie tabletki, które były słodkie i smakowały jak truskawka, albo jakoś podobnie. Na pewno było tak z powodu kilku kalorii (bo chyba cukier czy jakiś słodzik mają kalorie, prawda?), ale nawet wówczas nie mają żadnego wpływu na masę ciała - tych kalorii jest zbyt mało.
Ale się super wymądrzyłam :( ale Jakotako mnie sprowokował :( mam nadzieje ze mnie nie przestaniecie przez to lubić :wink:
Ja Ciebie lubię coraz bardziej ;)
A tak w ogóle to ja bym chciała przytyć a nie mogę :( a jem też min. olanzapine
To ja chętnie przetransferuję moje nadmierne 15kg, może być? :P
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

niemadry pisze: To ja chętnie przetransferuję moje nadmierne 15kg, może być? :P
Super :!: Jak by się tak dało bo ja w ogóle nie czuje głodu i nie lubię jeść,ale tak się nie da :(

Zapomniałam jeszcze jedną rzecz dopisać jeżeli chodzi o formę przyjmowanych leków zwłaszcza olanzapiny która często teraz jest na rynku w postaci rozpuszczalnej w jamie ustnej.Po niej jest takie samo ryzyko nadwagi jak po zwykłych tabletkach.Nie wierzcie jeśli producent zwłaszcza wciska takie kity waszym lekarzom.Różni się tylko forma podania ale działanie nie. No i te tabletki rozpuszczalne rzeczywiście smakują jak cukierki ale one maja aspartam w sobie a nie cukier.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

coty pisze:Zapomniałam jeszcze jedną rzecz dopisać jeżeli chodzi o formę przyjmowanych leków zwłaszcza olanzapiny która często teraz jest na rynku w postaci rozpuszczalnej w jamie ustnej.Po niej jest takie samo ryzyko nadwagi jak po zwykłych tabletkach.Nie wierzcie jeśli producent zwłaszcza wciska takie kity waszym lekarzom.Różni się tylko forma podania ale działanie nie. No i te tabletki rozpuszczalne rzeczywiście smakują jak cukierki ale one maja aspartam w sobie a nie cukier.
No właśnie ja mam takie tabletki. Nazywa się to Zolafren-swift, i jest bardzo smaczne :) Aha, i mi właśnie tak lekarz mówił, że ten lek w takiej formie jest mniej tuczący... Czy to oznacza, że mam niedouczonego lekarza? :(
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

niemadry nie chce wchodzić w kompetencje twojego lekarza ale tą wiadomość mam z dość rzetelnych zródeł.

Ale pocieszę cie ja tez zażywam zolafren swift :D

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Nie, nie, ja zażywałem, tylko mi zostało jedno całe opakowanie leku. Ale już nic nie piszę, bo ktoś będzie na mnie krzyczał ;)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Zolafren swift to pewno to samo co w innych krajach Zyprexa Velotab.
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

niemadry pisze:
coty pisze:Aha, i mi właśnie tak lekarz mówił, że ten lek w takiej formie jest mniej tuczący... Czy to oznacza, że mam niedouczonego lekarza? :(
A to nie jest tak, że słodyczami się tuczysz i próbujesz zwalić na lek!? Od siedzenia przy kompie i ptasiego mleczka w gigantycznych ilościach, codziennie, każdy by przytył...
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

zbyszek pisze:Zolafren swift to pewno to samo co w innych krajach Zyprexa Velotab.
Tak to to samo Zbyszku,tabletki ulegające rozpadowi w jamie ustnej.
niemadry pisze:... Czy to oznacza, że mam niedouczonego lekarza? :(
W sumie niemadry wcale nie musisz mieć niemadrego lekarza :wink: może jest wręcz przeciwnie ,jest bardzo mądry :wink:
Warto wiedzieć ze nasi lekarze są tylko ludzmi i mogą paść ofiarą perswazji producentów i ich przedstawicieli handlowych..Obecnie na rynku jest bardzo dużo odmian olanzapiny i producenci walczą o klienta.Przypuśćmy że taki przedstawiciel firmy Adamed przychodzi do lekarza i chce go zachęcić do promowania jego olanzapiny to może wcisnąć kit ze po niej się nie tyje.I nie koniecznie jest to wina naszego lekarza ze nie wiedział, ale może uległ tej perswazji( może też coś od niego dostał :wink: ),bo przecież nie on produkuje leki ale tylko je przepisuje.
Ale była u nas w Polsce taka wielka Konferencja i mówiono o tym ,ze po każdej formie olanzapiny można tak samo przytyć i może twój lekarz na nią nie dojechał :wink: bo np. się rozchorował,albo musiał zostać w domu bo miał chore dziecko :lol: Tak wiec należy być wyrozumiałym dla naszych lekarzy.

Super się wymądrzyłam :( Dzisiaj nie za dobrze ze mną wiec mogę pisać głupoty :(

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie uważam, żebyś pisała głupoty, Coty. Piszesz sensownie i do rzeczy. Niepotrzebnie się zamartwiasz poziomem swoich postów - jest dobrze, masz po prostu dziś za dużo samokrytycyzmu w sobie :)

Pozdrawiam.m
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Dziękuje Moi :D
moi pisze: masz po prostu dziś za dużo samokrytycyzmu w sobie :)
To prawda dziś szczególnie jestem w stosunku do siebie krytyczna.Ale to minie mam nadzieje jak się wyśpię :)

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 12:11 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
wini
zaufany użytkownik

Post autor: wini »

coty pisze: Zapomniałam jeszcze jedną rzecz dopisać jeżeli chodzi o formę przyjmowanych leków zwłaszcza olanzapiny która często teraz jest na rynku w postaci rozpuszczalnej w jamie ustnej.Po niej jest takie samo ryzyko nadwagi jak po zwykłych tabletkach.Nie wierzcie jeśli producent zwłaszcza wciska takie kity waszym lekarzom.Różni się tylko forma podania ale działanie nie. No i te tabletki rozpuszczalne rzeczywiście smakują jak cukierki ale one maja aspartam w sobie a nie cukier.

Popieram tą wypowiedź ... leki rozpuszczalne w jamie ustnej w ogóle nie chronią przed tyciem..
lepiej smakują i tyle ...

MEI :Moje BMI 26,2... ja w talii mam 90 cm, a w biodrach 97 cm, fajnie jak cholera :(
Mam nadwagę, bo powinnam ważyć przy wzroście 168 cm 65 kg a ważę 73 kg :(
Stosuję diety, nie objadam się w nadmiarze w ogóle, czasem zjem czekoladowego wafelka i tyję.. bo niedawno ważyłam 70 kg .
To olanzapina mnie tak urządziła- w dwa lata, jak najszybciej zmienię lek / mam na uwadze zeldox/ bo jak tak dalej pójdzie to do 80 kg niedaleko :(

Pozdrawiam wszystkich tyjących ...
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

coty pisze:Jednak prawda jest taka że wszystkie leki przeciwpsychotyczne poprzez swoje działanie antydopaminergiczne zawsze powodują zmiany w wtórne w wydzielaniu min.prolaktyny
Z tego, co wiem, Ketrel nie powoduje wzrostu wydzielania prolaktyny, tak jest nawet napisane w ulotce albo na wikipedii (już nie pamiętam gdzie), że ten lek akurat nie wpływa na poziom prolaktyny.

A jeśli chodzi o tycie po lekach, to zgodzę się z moi - tyje się dlatego, że zwiększa się apetyt. Po olanzapinie miałem nieco zwiększony, ale mimo tego kontrolując trochę to, co jem nie przytyłem. Po Ketrelu nie mam zwiększonego apetytu w ogóle.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

W ulotkach nie jest napisane wszystko.Ale jest prawdą ze jedne leki przeciwpsychotyczne wpływają mniej na wydzielanie prolaktyny inne za to w znaczący sposób np.Solian.Ale niestety biochemia jest taka ze nie ma szans żeby podać substancję czynną jaka jest w neuroleptykach i żeby ona działała tylko na jeden układ i neuroprzekaznik,zawsze zachodzą wtórne zmiany w innych układach albo w mniejszym stopniu albo większym.Mozg jest całością i tak funkcjonuje nie można" wyrwać" z niego np.układu dopaminergicznego i zadziałać tylko np.na D2 bez wtórnego wpływu na inne układy.

Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

To jak to jest? Bo ja przeczytałam cały wątek i nadal nie wiem czy jest jakaś różnica w braniu leków doustnie czy depot?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Myślę, że na metabolizm działają tak samo. Różnica polega jedynie na sposobie aplikacji - doustnym lub domięśniowym.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”