nowy lek na objawy negatywne

Moderator: moderatorzy

wektor
zarejestrowany użytkownik

nowy lek na objawy negatywne

Post autor: wektor »

Opracowano nowy obiecujący lek dla schizofreników
Ostatnio zmieniony ndz wrz 14, 2014 7:18 pm przez wektor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: nowy lek na objawy negatywne

Post autor: zbyszek »

Roche relacjonował o zakończeniu drugiej fazy testów z 320 osobami już w listopadzie 2009. W styczniu 2011 lek pozostawał w trzeciej fazie testów:
http://www.glgroup.com/News/RG-1678-loo ... 52394.html Ciekaw jestem kiedy lek zostanie dopuszczony do powszechnego użytku, oraz jak długo będzie trwało wprowadzenie go w Polsce.
Dziękuję Wektor
Awatar użytkownika
fart
zaufany użytkownik

Post autor: fart »

No wygląda to bardzo ciekawie, z chęcią bym go wypróbował ale pewnie sporo to jeszcze potrwa za nim będzie u nas dostępny i refundowany, o ile będzie.
neuroleptyki profilaktyczne
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

wektor pisze:a tym samym normalizuje poziom glutaminianu, innej substancji chemicznej, której zaburzenia notuje się przy schizofrenii.
Chodzi o "glutaminian" czy "glutaminę" - to coś pokrewnego, ale chyba niezupełnie to samo. Glutaminian, konkretnie w postaci glutaminianu sodu jest szeroko wykorzystywany jako konserwant. Orientuje się ktoś czy podobne działanie może wykazywać l-glutamina czyli kwas glutaminowy? Można to nabyć legalnie, bez recepty - jest to odżywka dla sportowców.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
wektor

W 2009 roku ktos podał link do tego artkułu http://www.schizophrenia.com/glycinetreat.htm
Może ktoś próbował przyjmować glicynę? Przyjmuje się że potrzeba 0,8g na kilogram masy ciała. Dużo glicyny występuje w dostępnej w każdym sklepie spożywczym żelatynie (25g na 100g). Ale przy mojej masie ciała musiałbym łykać 72g glicyny, czyli wychodziłoby 300g żelatyny. Bez problemu można kupić czystą glicynę na ebay.pl, ale przy takiej dawce trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 200-300zł (żelatyna też mniej więcej tyle by kosztowała), czyli tyle ile przeciętnie za nierefundowany lek. Fajnie że firma Roche pracuje nad lekiem z wychwytem zwrotnym glicyny, ale ile trzeba będzie czekać aż pojawi się w Polsce tylko kilka czy może kilkanaście lat? Glicyna jest dostępna i z tego co wyczytałem w internecie jedynym przeciwskazaniem są problemy z nerkami (tak duża dawka glicyny może zatykać kanaliki w nerkach). Ale przy zdrowych nerkach nie powinno być problemu. Zresztą lek bazujący na wychwycie glicyny też pewnie będzie miał szereg skutków ubocznych. Wiązałem duże nadzieje z lekami które stały się refundowane z okazji ostatniej kamanii wyborczej w 2007 roku (Zeldox, Seroquel, Abilify, Solian). Zażywałęm wszystkie. Przyznaję że lepiej działały na objawy negatywne niż zażywana przeze mnie przez dłuższy czas Zalasta, ale wszystkie z różnych podwodów odpadły. Dlatego czekam na ten nowy lek i rozważam wcześniej przyjmowanie glicyny, wtedy będę wiedział od razu czy glicyna ma sens i czy w ogóle sprawdzi się w moim przypadku. Pytałem nawet lekarza, ale stwierdził że nie jest przygotowany do rozmowy ze mną na ten temat.
Korat
zaufany użytkownik

Post autor: Korat »

Korat pisze:Acetyl-l-karnityna w leczeniu objawów negatywnych:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21256179
Tutaj artykuł o tyrozynie w schizofrenii:http://www.livestrong.com/article/47226 ... zophrenia/

A tu dobry artykuł o dodatkowych (poza neuroleptycznych) metodach leczenia schizofrenii: http://www.schizophrenia.com/treatments.php
Z tego co tutaj piszą, to dobre na negatywne objawy schizofrenii są: glicyna, antyoksydanty(witamina E i C), Omega-3 wersja EPA.
Tutaj jeszcze jeden artykuł o naturalnych metodach leczenia: http://www.livestrong.com/article/39441 ... reatments/
Piszą tu o niejakim DHEA dobrym na objawy negatywne.
Wszystkie te środki są dostępne bez recepty także ciekawe.
Przymierzam się do zrobienia sobie takiej naturalnej profesjonalnej kuracji. Co prawda dawki będą dużo mniejsze niż te zalecane dla schizofrenii ale istotne będzie że dobroczynna substancja w ogóle będzie się znajdować w organizmie. Zatem moja kuracja będzie obejmować:
- Acetyl-l-karnityne + tyrozynę;
- Glicynę + antyoksydanty (witamina E i C) . Niejaka "Belvita Witamina C + Cynk" to posiada;
- Kwasy Omega-3 w wersji EPA, na przykład to: http://dlazdrowia.erydan.com/index.php?a=opis&id=15;
- DHEA, tą substancję zawiera środek o nazwie "Biosteron";
- do tego oczywiście będę brać solian(obecnie 200mg) i postaram się wieść aktywny tryb życia.

Po wycięciu pęcherzyka żółciowego wezmę się za taką kurację, poświęcę na to kilka miesięcy i zobaczymy jakie będą efekty.

Btw. Z tą glicyną to ciekawa spraw, piszą tutaj:http://www.domyopieki.pl/index.php?mn=a ... 2&sel2=303, że glicyna chroni stawy, a ja mam problemy ze stawami, także może coś jest na rzeczy u mnie z glicyną.

Z tego co słyszałem w trakcie testów jest jeszcze jakiś lek o symbolu RG1678.
W sprawie agonistów dopaminy się nie wypowiadam, bo się na tym nie znam, ale z tego co słyszałem mogą przynieść pozytywne efekty.
Poza lekami ponoć psychoterapia poznawczo-behawioralna oraz terapia grupowa, wywierają pewien pozytywny efekt na leczenie objawów negatywnych.
F21- insipid schizotypal
Awatar użytkownika
Zbychu77

Post autor: Zbychu77 »

W niedalekiej przyszłosci pojawią się atypowe neuroleptyki wskazane główne w objawach negatywnych schizofrenii takie jak:
Bifeprunox-częściowy agonista receptorów D2 oraz antagonista receptorów 5HT1a.
Pimavanserin-odwrotny agonista receptorów serotoninowych 5HT2a oraz 5HT2c-ma wspomagac leczenie innymi lekami przeciwpsychotycznymi.
Vabicaserin-pełny agonista receptorów serotoninowych 5HT 2c oraz antagonista receptorów serotoninowych 5HT2b-zwiększa także poziom glutaminianu i acetylocholiny w korze przedczołowej co jest korzystne w objawach negatywnych (poznawczych).
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Korat pisze:... Przymierzam się do zrobienia sobie takiej naturalnej profesjonalnej kuracji.
Chyba jedna kuracja niewiele zmieni. Myślę, że kwasy omega-3 warto brać stale. To jest po prostu tran !
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Irytuje mnie ten zalew sprzecznych informacji. Nie tak dawno temu podawałem gdzieś linka, z którego wynikało, że zanegowano pozytywny wpływ kwasów Omega 3.
Korat
zaufany użytkownik

Post autor: Korat »

Optymistyczny artykuł dotyczący badań nad glicyną w leczeniu objawów negatywnych i nie tylko:

Tytuł:
Zmiana w zakresie objawów pozytywnych, negatywnych
oraz psychopatologii ogólnej u pacjentów ze schizofrenią
otrzymujących augmentację leczenia przeciwpsychotycznego
glicyną: wyniki wstępnego 10-tygodniowego badania otwartego

http://www.psychiatriapolska.pl/uploads ... 6_2011.pdf

Psychiatria Polska
2011, tom XLV, numer 6
strony 825–837
F21- insipid schizotypal
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Pisałem w innym wątku kiedyś,że ludzie uczuleni na glutaminian mieli psychozy.Zmieniono im dietę na bezglutenową.Glutaminian to chyba chemiczna forma glutenu o ile się nie mylę.Były przypadki,że po zmianie diety urojenia minęły.To może być tylko część przypadków ale podkreśla to,że choroba to nie tylko mózg.Człowiek to całość a nie wycinek.
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 10:06 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
wektor

http://www.thepharmaletter.com/file/113 ... renia.html
Z tego co zrozumiałem na google translate w 2013 roku mają złożyć wniosek o dopuszczenie leku - bitopertin
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Testowałem ten lek bardzo dobry pomagał mi trochę ale dlatego że w badaniu nie można zwiększyć dawki. Przyjmowałem 5 albo 10 mg nie wiadomo. Natomiast lekarz mi mówił że największą dawkę dawał 50 mg. Lek ma wyjść najprawdopodobniej w grudniu 2014, ja mam nadzieje że przy większej dawce tego leku po wejściu na rynek skończą się moje mekki schizofreniczne.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Glutamina powoduje tycie - zwiekszenie masy ciala poprzez zatrzymywanie sie wody w organizmie i obciazenie nerek, czyli pierwszy ze skutkow ubocznych juz jest wiadomy.
Same objawy pozytywne, to zbyt malo raczej.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

leonidas pisze:Testowałem ten lek bardzo dobry pomagał mi trochę ale dlatego że w badaniu nie można zwiększyć dawki. Przyjmowałem 5 albo 10 mg nie wiadomo. Natomiast lekarz mi mówił że największą dawkę dawał 50 mg. Lek ma wyjść najprawdopodobniej w grudniu 2014, ja mam nadzieje że przy większej dawce tego leku po wejściu na rynek skończą się moje mekki schizofreniczne.
Czy moglbys napisac cos wiecej o tym leku?? Jakie powoduje skutki uboczne np? czy sie tyje, czy stepia emocje?
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Czy stępia emocje hmm... ja odkąd się lecze nie zauważyłem takiego objawu albo tak się do niego przyzwyczaiłem że już nie wiem jak to jest mieć świeży umysł. Jeśli chodzi o tycie to jak na początku przybrałem odkąd zaczął brać leki waga się nie zmieniła. Fakt w tym samym czasie jak zacząłem przyjmować lek straciłem prace i trole w chacie no i co się z tym łączy przytyłem 10 kg także nie wiem czy od leku czy od leżenia. Ogólnie wydaję mi się że jeśli brało się poprzednio lek który powodował tycie i po nim zażywa się następny tego typu to waga się nie zmienia. Przecież nie można tyć bez końca. Miałem robione wszystkie badania ekg na nerki na wątrobe itp. jedyne co mi wyszło to podwyższony holesterol nie znacznie ale to też nie wiadomo czy od tego leku. Ogólnie jeśli chodzi o moją chorobę dzięki temu lekowi jestem spokojny że jeszcze jakiś lek mi pomoże oprócz rispoleptu bo jak narazie trochę ich brałem i bez żadnego efektu
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Oj mozna tyc bez konca uwierz mi. Wlasnie na Rispolepcie strasznie tylem i to ciagle, przybralem ze 40 kg pomimo tego, ze dosyc ciezko pracowalem, ciagle w ruchu i przy sporym stresie. Na Solianie tez ciagle tylem, dopiero Amisan spowodowal lekki, ale ciagly spadek wagi. Dla mnie to idealny lek, z niczym innym na chwile obecna bym nie kombinowal. Jak bedzie w przyszlosci, pewnie sie dowiem :)
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Leonidas, a skad w ogole masz bitopertin? Z tego co wiem nie ma go jeszcze na rynku :roll:
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Aaa, bierzesz udzial w badaniach? A jak Ci sie udalo dostac na nie??
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Leonidas, a czy bitopertin hamuje mimike twarzy tak jak neuroleptyki i czy tez nie czuje sie na nim przyjemnosci?
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”