Risperdal
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Risperdal
Witam.
Mam pytanie odnośnie tego leku. Nie wiem czy w dobrym dziale napisałem, bo nie znam się za bardzo na lekach, biorę go dopiero 2 dzień (Czy w ogóle to jest to samo co Rispolept).
Mianowicie - jak moze on wpłynąć na koncentrację? (chodzi mi np. o prowadzenie pojazdów, itp) Lekarz który go przepisał mówił, że nie ma żadnych problemów. Natomiast czytam ulotkę i widzę, że jednak może on mieć skutki uboczne w takiej postaci. Proszę osoby, które go brały o jakieś opinie na jego temat (w internecie jest niezbyt dużo informacji o nim)
Z góry dziękuję
Mam pytanie odnośnie tego leku. Nie wiem czy w dobrym dziale napisałem, bo nie znam się za bardzo na lekach, biorę go dopiero 2 dzień (Czy w ogóle to jest to samo co Rispolept).
Mianowicie - jak moze on wpłynąć na koncentrację? (chodzi mi np. o prowadzenie pojazdów, itp) Lekarz który go przepisał mówił, że nie ma żadnych problemów. Natomiast czytam ulotkę i widzę, że jednak może on mieć skutki uboczne w takiej postaci. Proszę osoby, które go brały o jakieś opinie na jego temat (w internecie jest niezbyt dużo informacji o nim)
Z góry dziękuję
-
Re: Risperdal
Poważnie nikt nie ma zdania na temat tego leku ?
To jest to samo co Rispolept tylko pod inna nazwą handlową.Jeżeli chodzi o koncentracje i prowadzenie pojazdów po lekach psychotropowych to ja byłabym ostrożna.Na ogól na początku określa się tolerancje na dany lek,inaczej mówiąc sam musisz określić czy masz problemy z koncentracja czy nie i jeszcze czy nie jesteś spowolniały i takie tam.. każdy reaguje indywidualnie na leki więc się nie sugeruj niczym tylko sam musisz sprawę ocenić.Na ogól lekarze na początku leczenia takimi lekami odradzają prowadzenie pojazdów do określenia wyżej wymienionej tolerancji a potem to jest już tylko kwestia do uzgodnienia,chociaż niektórzy psychiatrzy zabraniają całkowicie prowadzić pojazdy.
Nie wiem do końca jak to jest u nas prawnie uregulowane bo nie jezdze samochodem ale wiem ze przy robieniu prawka zatajenie takich informacji jak wyżej zażywany lek jest złamaniem prawa.Ale ja tam się na tym nie znam do końca napisałam co wiedziałam
Powodzenia.
Nie wiem do końca jak to jest u nas prawnie uregulowane bo nie jezdze samochodem ale wiem ze przy robieniu prawka zatajenie takich informacji jak wyżej zażywany lek jest złamaniem prawa.Ale ja tam się na tym nie znam do końca napisałam co wiedziałam

Powodzenia.
-
Dzięki coty. Coś tam wygooglałem o nim, dlatego dałem w tym dziale. W takim razie już czytam o tym drugim. A ten ogólnie to zamula strasznie, może i tak jak piszesz spowolnia
Ale na szczęście nie dekoncentruje do jakiegoś takiego stopnia, aby utrudniało jazdę samochodem.