Przejście z zolafrenu na kwetiapine
Moderator: moderatorzy
Przejście z zolafrenu na kwetiapine
Cześć , od lutego przyjmuję Zolafren 5mg i rano Rxulti 1mg. Oprócz myśli ksobnych miałem problem z fobią społeczną i lękami. Lekarz próbował odstawić Zolafren i w jego miejsce wrzucić Trittico 150 ,ale niestety się nie udało bo byłem bardzo pobudzony stąd pomysł żeby nie brać Zolafrenu i włączyć stopniowo Kwetaplex do 300 mg. Tak się zastanawiam w czym kwetiapina jest lepsza od zolafrenu ? Pewnie zależy wszystko od dawki. Liczę ,że będę miał ciut mniejszy apetyt i będę krócej spał. Wy co sądzicie taka zamiana jest ok ? Bo jak mam być gorzej zmulony i znowu spać po 12h na dobę to bez sensu. Oczywiście to nie będzie sama kwetiapina 300mg bo rano brany jest Rxulti . Takie combo dostałem i się zastanawiam , czy nie będzie gorzej.
Re: Przejście z zolafrenu na kwetiapine
rób wszystko żeby czuć się dobrze. np. nie idź do szpitala ani na oddział dzienny czy ŚDS. to ci odradzam.staytrue pisze: ↑sob maja 24, 2025 4:41 pm Cześć , od lutego przyjmuję Zolafren 5mg i rano Rxulti 1mg. Oprócz myśli ksobnych miałem problem z fobią społeczną i lękami. Lekarz próbował odstawić Zolafren i w jego miejsce wrzucić Trittico 150 ,ale niestety się nie udało bo byłem bardzo pobudzony stąd pomysł żeby nie brać Zolafrenu i włączyć stopniowo Kwetaplex do 300 mg. Tak się zastanawiam w czym kwetiapina jest lepsza od zolafrenu ? Pewnie zależy wszystko od dawki. Liczę ,że będę miał ciut mniejszy apetyt i będę krócej spał. Wy co sądzicie taka zamiana jest ok ? Bo jak mam być gorzej zmulony i znowu spać po 12h na dobę to bez sensu. Oczywiście to nie będzie sama kwetiapina 300mg bo rano brany jest Rxulti . Takie combo dostałem i się zastanawiam , czy nie będzie gorzej.
zbadaj sobie intelekt. za bycie w MENSA należy się 6,5 tyś zł
test@
psycholog@
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Twoja odpowiedz nic nie wniosła do tematu. Sorry ,ale jak masz pisać takie głupoty to nie udzielaj się wcale.
Myślę, że kwetiapinę przepisuje się przy większych wahaniach nastroju, bardziej kojarzona z ChAD-em, niż schizofrenią. Może też na niepokój ruchowy bardziej pomaga, ale może się mylę. Ja brałam kiedyś kwetiapinę w formie dostępnego w Niemczech leku Seroquel, który na szczęście nie jest w Polsce dopuszczony i godzinę po zażyciu musiałam zjeść całą tabliczkę czekolady. Ps. Zolafren piszemy wielką literą, bo to nazwa leku, olanzapina to jej substancja czynna, bez obrazy. A koledze wybacz, bo ma "treściowe zaburzenia myślenia".
Ja dostałam megapsychozy po takiej zamianie.
Wtedy kwetiapina dopiero wchodziła na rynek i nie wiadomo było, że w schizofrenii minimalna dawka skuteczna to 400g i lek działa krótko, jeśli nie xr. Miałam wrażenie, że wieczorem już nie działał.
Lekarz wyjechał na urlop.
Wtedy kwetiapina dopiero wchodziła na rynek i nie wiadomo było, że w schizofrenii minimalna dawka skuteczna to 400g i lek działa krótko, jeśli nie xr. Miałam wrażenie, że wieczorem już nie działał.
Lekarz wyjechał na urlop.
zolafren u mnie powodował podwyższenie prolaktyny, problem ze skupieniem przy czytaniu,tycie. Jestem na kwetiapinie od dłuższego czasu i jest ok, dobry na sen, nie podwyższa prolaktyny, ale za to jest tycie, większe łaknienie więc trzeba uważać stosować dietę.
- Alchemik Fioletu
- bywalec
Bierzesz małą dawkę rxulti, dawka max. to 4 mg, więc tu ma lekarz jeszcze pole manewru.
Wszystko, tylko nie olanzapina.
Wszystko, tylko nie olanzapina.
LaDopamina