UWAGA! Tylko dla ryzykantów: płacenie dziesięciny na kościół
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
- hagonbc
- bywalec
- Status: szlachta nie pracuje
- Gadu-Gadu: 24522233
UWAGA! Tylko dla ryzykantów: płacenie dziesięciny na kościół
Chciałem na początku tego postu napisać, że absolutnie nikogo nie namawiam ani nawet nie zachęcam do płacenia dziesięciny na kościół (żeby nie było że jakąś kryptoreklamę albo propagandę uprawiam). Każdy musi podjąć decyzje sam, jak się do tego ustosunkuje. Ja chciałem tylko przedstawić co na ten temat mówi Biblia.
====================
Dziesięcina jest tematem często poruszanym w Biblii, zarówno w Starym, jak i Nowym Testamencie. Oto kilka kluczowych fragmentów biblijnych, które odnoszą się do tej praktyki:
Stary Testament
Kapłańska 27:30-32
„Każda dziesięcina z ziemi, z plonu ziemi czy z owoców drzew, należy do Pana: jest poświęcona Panu. Jeżeli ktoś chce wykupić coś ze swojej dziesięciny, doda do tego jedną piątą jej wartości. Każda dziesięcina z bydła czy trzody, cokolwiek przechodzi pod laską pasterską jako dziesiąte, będzie poświęcona Panu.”
Dziesięcina była uważana za świętą i należącą do Boga.
Powtórzonego Prawa 14:22-23
„Będziesz oddzielał dziesięcinę z całego plonu twojego ziarna, które co roku zbierzesz z pola. I będziesz jadł przed Panem, Bogiem twoim, na miejscu, które On wybierze, aby tam przebywało Jego imię, dziesięcinę ze zboża, z wina i oliwy oraz pierworodne z bydła i trzody, abyś nauczył się zawsze bać Pana, Boga twego.”
Dziesięcina miała służyć jako sposób na oddawanie czci Bogu i wyrażanie wdzięczności.
Powtórzonego Prawa 26:12-13
„Gdy zakończysz składanie wszystkich dziesięcin z plonu w trzecim roku, roku dziesięciny, dasz je lewicie, cudzoziemcowi, sierocie i wdowie, aby jedli w twoich bramach do syta. Potem powiesz przed Panem, Bogiem twoim: Usunąłem z domu rzeczy poświęcone i dałem je lewicie, cudzoziemcowi, sierocie i wdowie zgodnie z całym Twoim przykazaniem, które mi dałeś. Nie przekroczyłem ani nie zapomniałem żadnego z Twoich przykazań.”
Dziesięcina była także sposobem na wspieranie potrzebujących.
Malachiasza 3:10
„Przynieście całą dziesięcinę do spichlerza, aby był zapas w moim domu, a wtedy wystawcie mnie na próbę – mówi Pan Zastępów – czy wam nie otworzę okien niebieskich i nie wyleję na was błogosławieństwa ponad miarę.”
Bóg obiecuje błogosławieństwo tym, którzy wiernie oddają dziesięcinę.
Nowy Testament
Mateusza 23:23
„Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, ale zaniedbaliście to, co ważniejsze w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wierność. To trzeba było czynić, a tamtego nie zaniedbywać.”
Jezus wskazuje, że przestrzeganie prawa dziesięciny nie zwalnia z obowiązku praktykowania miłosierdzia i sprawiedliwości.
Łukasza 18:12
„Poszczę dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę z całego mojego dochodu.”
Jest to słowa faryzeusza w przypowieści Jezusa, który przechwala się swoją pobożnością, ale nie dostrzega własnej pychy.
Hebrajczyków 7:1-2, 8
„Ten to Melchizedek, król Szalemu, kapłan Boga Najwyższego, wyszedł na spotkanie Abrahama, gdy wracał po rozgromieniu królów, i pobłogosławił go. Jemu też Abraham dał dziesięcinę ze wszystkiego.”
W Nowym Testamencie dziesięcina jest wspomniana w kontekście kapłaństwa Melchizedeka, wskazując na jej starotestamentowe korzenie.
Podsumowanie
Dziesięcina była obowiązkiem w Starym Testamencie, stanowiła formę oddawania czci Bogu i wspierania kapłanów oraz potrzebujących.
W Nowym Testamencie Jezus nie znosi dziesięciny, ale podkreśla, że nie powinna być ona jedynym przejawem pobożności.
Apostołowie nie wymagają dziesięciny jako prawa obowiązującego chrześcijan, ale podkreślają zasadę hojnego dawania (2 Kor 9:6-7).
====================
Dziesięcina jest tematem często poruszanym w Biblii, zarówno w Starym, jak i Nowym Testamencie. Oto kilka kluczowych fragmentów biblijnych, które odnoszą się do tej praktyki:
Stary Testament
Kapłańska 27:30-32
„Każda dziesięcina z ziemi, z plonu ziemi czy z owoców drzew, należy do Pana: jest poświęcona Panu. Jeżeli ktoś chce wykupić coś ze swojej dziesięciny, doda do tego jedną piątą jej wartości. Każda dziesięcina z bydła czy trzody, cokolwiek przechodzi pod laską pasterską jako dziesiąte, będzie poświęcona Panu.”
Dziesięcina była uważana za świętą i należącą do Boga.
Powtórzonego Prawa 14:22-23
„Będziesz oddzielał dziesięcinę z całego plonu twojego ziarna, które co roku zbierzesz z pola. I będziesz jadł przed Panem, Bogiem twoim, na miejscu, które On wybierze, aby tam przebywało Jego imię, dziesięcinę ze zboża, z wina i oliwy oraz pierworodne z bydła i trzody, abyś nauczył się zawsze bać Pana, Boga twego.”
Dziesięcina miała służyć jako sposób na oddawanie czci Bogu i wyrażanie wdzięczności.
Powtórzonego Prawa 26:12-13
„Gdy zakończysz składanie wszystkich dziesięcin z plonu w trzecim roku, roku dziesięciny, dasz je lewicie, cudzoziemcowi, sierocie i wdowie, aby jedli w twoich bramach do syta. Potem powiesz przed Panem, Bogiem twoim: Usunąłem z domu rzeczy poświęcone i dałem je lewicie, cudzoziemcowi, sierocie i wdowie zgodnie z całym Twoim przykazaniem, które mi dałeś. Nie przekroczyłem ani nie zapomniałem żadnego z Twoich przykazań.”
Dziesięcina była także sposobem na wspieranie potrzebujących.
Malachiasza 3:10
„Przynieście całą dziesięcinę do spichlerza, aby był zapas w moim domu, a wtedy wystawcie mnie na próbę – mówi Pan Zastępów – czy wam nie otworzę okien niebieskich i nie wyleję na was błogosławieństwa ponad miarę.”
Bóg obiecuje błogosławieństwo tym, którzy wiernie oddają dziesięcinę.
Nowy Testament
Mateusza 23:23
„Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, ale zaniedbaliście to, co ważniejsze w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wierność. To trzeba było czynić, a tamtego nie zaniedbywać.”
Jezus wskazuje, że przestrzeganie prawa dziesięciny nie zwalnia z obowiązku praktykowania miłosierdzia i sprawiedliwości.
Łukasza 18:12
„Poszczę dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę z całego mojego dochodu.”
Jest to słowa faryzeusza w przypowieści Jezusa, który przechwala się swoją pobożnością, ale nie dostrzega własnej pychy.
Hebrajczyków 7:1-2, 8
„Ten to Melchizedek, król Szalemu, kapłan Boga Najwyższego, wyszedł na spotkanie Abrahama, gdy wracał po rozgromieniu królów, i pobłogosławił go. Jemu też Abraham dał dziesięcinę ze wszystkiego.”
W Nowym Testamencie dziesięcina jest wspomniana w kontekście kapłaństwa Melchizedeka, wskazując na jej starotestamentowe korzenie.
Podsumowanie
Dziesięcina była obowiązkiem w Starym Testamencie, stanowiła formę oddawania czci Bogu i wspierania kapłanów oraz potrzebujących.
W Nowym Testamencie Jezus nie znosi dziesięciny, ale podkreśla, że nie powinna być ona jedynym przejawem pobożności.
Apostołowie nie wymagają dziesięciny jako prawa obowiązującego chrześcijan, ale podkreślają zasadę hojnego dawania (2 Kor 9:6-7).
- hagonbc
- bywalec
Re: UWAGA! Tylko dla ryzykantów: płacenie dziesięciny na kościół
Biblia wielokrotnie mówi o błogosławieństwach dla tych, którzy wiernie oddają dziesięcinę. Oto kilka kluczowych fragmentów oraz omówienie Bożych obietnic dla osób praktykujących dziesięcinę:
1. Malachiasza 3:10-12 – Otwarte okna niebieskie
„Przynieście całą dziesięcinę do spichlerza, aby był zapas w moim domu, a wtedy wystawcie mnie na próbę – mówi Pan Zastępów – czy wam nie otworzę okien niebieskich i nie wyleję na was błogosławieństwa ponad miarę. I zakarzę pożeraczowi niszczyć owoc waszej ziemi i wasza winorośl na polu nie będzie bez owocu – mówi Pan Zastępów. I będą was nazywać szczęśliwymi wszystkie narody, bo będziecie ziemią rozkoszną – mówi Pan Zastępów.”
Obietnice dla oddających dziesięcinę:
Bóg otworzy „okna niebieskie” i obficie pobłogosławi.
Ochroni majątek i plony przed stratą („pożeracz” symbolizuje zniszczenie i trudności finansowe).
Ludzie będą dostrzegać Boże błogosławieństwo w życiu wierzących.
2. Przysłów 3:9-10 – Napełnione spichlerze i dostatek
„Czcij Pana darami ze swego mienia i pierwocinami z całego swojego plonu, a twoje spichlerze będą napełnione po brzegi i twoje tłocznie przelewać się będą nowym winem.”
Obietnice:
Ci, którzy honorują Boga swoimi finansami, doświadczą materialnego dostatku.
Boże błogosławieństwo przyniesie obfitość w życiu gospodarczym.
3. Powtórzonego Prawa 28:1-14 – Błogosławieństwo posłuszeństwa
„Jeśli pilnie będziesz słuchał głosu Pana, Boga swego, i wiernie wypełniał wszystkie Jego przykazania (...), Pan, twój Bóg, wywyższy cię ponad wszystkie narody ziemi. Spłyną na ciebie i dosięgną cię wszystkie te błogosławieństwa (...). Będziesz błogosławiony w mieście i błogosławiony na polu. Błogosławione będzie twoje potomstwo, plony twojej ziemi i przychówek twojego bydła (...). Pan rozkaże, by błogosławieństwo było z tobą w twoich spichlerzach i we wszystkim, do czego wyciągniesz rękę.”
Obietnice:
Błogosławieństwo w każdej dziedzinie życia: rodzina, praca, finanse.
Sukces w przedsięwzięciach, które człowiek podejmuje.
Bóg zapewnia ochronę przed wrogami i niepowodzeniami.
4. 2 Koryntian 9:6-8 – Obfita nagroda za hojność
„Kto skąpo sieje, ten skąpo zbiera, a kto hojnie sieje, ten hojnie zbierać będzie. Każdy niech postąpi tak, jak postanowił w sercu, nie z żalem ani z przymusu, gdyż radosnego dawcę miłuje Bóg. A Bóg ma moc obdarzyć was obficie wszelką łaską, tak abyście zawsze i we wszystkim mieli wszystkiego pod dostatkiem i jeszcze was stać było na wszelką hojność.”
Obietnice:
Hojność przynosi obfite Boże błogosławieństwo.
Bóg zapewnia dostatek tym, którzy z radością oddają Mu swoje dobra.
5. Łukasza 6:38 – Mierzenie Bożej obfitości
„Dawajcie, a będzie wam dane: miarą dobrą, ubitą, utrzęsioną i opływającą wsypią w zanadrze wasze. Jaką bowiem miarą mierzycie, taką i wam odmierzą.”
Obietnice:
Bóg zwraca hojność swoim wiernym w jeszcze większym stopniu.
Dobre serce w dawaniu przyciąga obfitość i błogosławieństwo.
Podsumowanie: Jakie błogosławieństwa Bóg obiecuje za dziesięcinę?
Obfitość i dostatek – Spichlerze będą napełnione, a finansowa sytuacja stabilna.
Ochrona przed stratami – Bóg powstrzyma „pożeracza” niszczącego nasze finanse i dobrobyt.
Boża opieka nad całym życiem – Błogosławieństwo w pracy, rodzinie i relacjach.
Hojne Boże błogosławieństwo – Ci, którzy hojnie dają, hojnie otrzymują.
Pomyślność i sukces – Bóg błogosławi każdą dziedzinę życia osoby, która Mu ufa.
1. Malachiasza 3:10-12 – Otwarte okna niebieskie
„Przynieście całą dziesięcinę do spichlerza, aby był zapas w moim domu, a wtedy wystawcie mnie na próbę – mówi Pan Zastępów – czy wam nie otworzę okien niebieskich i nie wyleję na was błogosławieństwa ponad miarę. I zakarzę pożeraczowi niszczyć owoc waszej ziemi i wasza winorośl na polu nie będzie bez owocu – mówi Pan Zastępów. I będą was nazywać szczęśliwymi wszystkie narody, bo będziecie ziemią rozkoszną – mówi Pan Zastępów.”
Bóg otworzy „okna niebieskie” i obficie pobłogosławi.
Ochroni majątek i plony przed stratą („pożeracz” symbolizuje zniszczenie i trudności finansowe).
Ludzie będą dostrzegać Boże błogosławieństwo w życiu wierzących.
2. Przysłów 3:9-10 – Napełnione spichlerze i dostatek
„Czcij Pana darami ze swego mienia i pierwocinami z całego swojego plonu, a twoje spichlerze będą napełnione po brzegi i twoje tłocznie przelewać się będą nowym winem.”
Ci, którzy honorują Boga swoimi finansami, doświadczą materialnego dostatku.
Boże błogosławieństwo przyniesie obfitość w życiu gospodarczym.
3. Powtórzonego Prawa 28:1-14 – Błogosławieństwo posłuszeństwa
„Jeśli pilnie będziesz słuchał głosu Pana, Boga swego, i wiernie wypełniał wszystkie Jego przykazania (...), Pan, twój Bóg, wywyższy cię ponad wszystkie narody ziemi. Spłyną na ciebie i dosięgną cię wszystkie te błogosławieństwa (...). Będziesz błogosławiony w mieście i błogosławiony na polu. Błogosławione będzie twoje potomstwo, plony twojej ziemi i przychówek twojego bydła (...). Pan rozkaże, by błogosławieństwo było z tobą w twoich spichlerzach i we wszystkim, do czego wyciągniesz rękę.”
Błogosławieństwo w każdej dziedzinie życia: rodzina, praca, finanse.
Sukces w przedsięwzięciach, które człowiek podejmuje.
Bóg zapewnia ochronę przed wrogami i niepowodzeniami.
4. 2 Koryntian 9:6-8 – Obfita nagroda za hojność
„Kto skąpo sieje, ten skąpo zbiera, a kto hojnie sieje, ten hojnie zbierać będzie. Każdy niech postąpi tak, jak postanowił w sercu, nie z żalem ani z przymusu, gdyż radosnego dawcę miłuje Bóg. A Bóg ma moc obdarzyć was obficie wszelką łaską, tak abyście zawsze i we wszystkim mieli wszystkiego pod dostatkiem i jeszcze was stać było na wszelką hojność.”
Hojność przynosi obfite Boże błogosławieństwo.
Bóg zapewnia dostatek tym, którzy z radością oddają Mu swoje dobra.
5. Łukasza 6:38 – Mierzenie Bożej obfitości
„Dawajcie, a będzie wam dane: miarą dobrą, ubitą, utrzęsioną i opływającą wsypią w zanadrze wasze. Jaką bowiem miarą mierzycie, taką i wam odmierzą.”
Bóg zwraca hojność swoim wiernym w jeszcze większym stopniu.
Dobre serce w dawaniu przyciąga obfitość i błogosławieństwo.
Podsumowanie: Jakie błogosławieństwa Bóg obiecuje za dziesięcinę?
Obfitość i dostatek – Spichlerze będą napełnione, a finansowa sytuacja stabilna.
Ochrona przed stratami – Bóg powstrzyma „pożeracza” niszczącego nasze finanse i dobrobyt.
Boża opieka nad całym życiem – Błogosławieństwo w pracy, rodzinie i relacjach.
Hojne Boże błogosławieństwo – Ci, którzy hojnie dają, hojnie otrzymują.
Pomyślność i sukces – Bóg błogosławi każdą dziedzinę życia osoby, która Mu ufa.
- hagonbc
- bywalec
Oto cytaty z kilku świadectw dotyczących dziesięciny i wspierania misji katolickich:
1. Przedsiębiorca, który zaczął regularnie oddawać dziesięcinę
„Zdecydowałem się na coś, co wydawało mi się ryzykowne – zacząłem oddawać dziesięcinę od każdego zlecenia. Po kilku miesiącach moja firma przyciągała więcej klientów, a zyski zaczęły rosnąć. Nie mam wątpliwości, że to Boże błogosławieństwo.”
2. Rodzina, która znalazła stabilizację finansową
„Nie mieliśmy oszczędności, żyliśmy od wypłaty do wypłaty. Gdy zaczęliśmy regularnie oddawać dziesięcinę na misje katolickie, nieoczekiwanie mąż dostał awans, a nasze wydatki zaczęły się stabilizować. Nigdy nie byliśmy tak spokojni o finanse.”
3. Student, który znalazł lepszą pracę
„Nie zarabiałem wiele, ale postanowiłem regularnie wspierać misje. Po kilku miesiącach dostałem lepszą pracę, a ktoś zapłacił za moje czesne. Nie mogłem uwierzyć, że to wszystko dzieje się naraz.”
4. Starsza kobieta, która zaufała Bogu
„Nie wiedziałam, czy wystarczy mi na rachunki, ale postanowiłam nadal pomagać misjom i ubogim. Nigdy mi niczego nie zabrakło. Sąsiedzi zaczęli mi pomagać, dostawałam rzeczy, o które nawet nie prosiłam. Bóg troszczy się o swoich wiernych.”
5. Rolnik, którego plony zaczęły obficie rosnąć
„Każdego roku przeznaczałem część moich zbiorów na ubogich i parafię. Pomimo suszy i trudnych warunków, moje plony były coraz lepsze. Inni rolnicy mieli problemy, a ja widziałem, jak moje pole rośnie.”
6. Kobieta, która zaczęła od niewielkich kwot
„Nie mogłam sobie pozwolić na oddawanie 10% dochodu, więc zaczęłam od małych kwot. Po kilku miesiącach dostałam podwyżkę, a ktoś anonimowo opłacił moje rachunki. Boża opieka jest prawdziwa!”
7. Biznesmen, który podjął wyzwanie dziesięciny
„Nie daję, żeby dostać więcej. Daję, bo ufam Bogu. A On i tak mnie błogosławi. Moja firma zaczęła się rozwijać, pojawiły się nowe możliwości i w końcu poczułem pokój w sercu.”
Czy dziesięcina działa zawsze tak samo?
Niektórzy mogą zastanawiać się, czy dziesięcina zawsze prowadzi do bogactwa. Biblia i świadectwa ludzi pokazują, że:
Bóg błogosławi hojnych, ale nie zawsze w sposób finansowy – czasem błogosławieństwo objawia się w zdrowiu, pokoju serca, dobrych relacjach lub Bożej ochronie przed trudnościami.
Kluczowe jest nastawienie serca – jeśli ktoś daje tylko po to, by „otrzymać więcej”, to może nie zobaczyć owoców, bo Bóg patrzy na intencje.
Dziesięcina to wyraz zaufania – to praktyka, która pokazuje, że wierzymy, iż Bóg się o nas zatroszczy, nawet jeśli logicznie wydaje się to trudne.
Czy warto spróbować?
Jeśli ktoś zastanawia się, czy powinien zacząć oddawać dziesięcinę lub wspierać misje, warto zacząć od:
Regularnego przeznaczania choćby małej kwoty na potrzeby Kościoła i ubogich.
Modlitwy o zrozumienie, jak Bóg chce, abyśmy gospodarowali naszymi finansami.
Zaufania, że jeśli Bóg obiecał błogosławieństwo, to On nie kłamie (Malachiasza 3:10).
1. Przedsiębiorca, który zaczął regularnie oddawać dziesięcinę
2. Rodzina, która znalazła stabilizację finansową
3. Student, który znalazł lepszą pracę
4. Starsza kobieta, która zaufała Bogu
5. Rolnik, którego plony zaczęły obficie rosnąć
6. Kobieta, która zaczęła od niewielkich kwot
7. Biznesmen, który podjął wyzwanie dziesięciny
Czy dziesięcina działa zawsze tak samo?
Niektórzy mogą zastanawiać się, czy dziesięcina zawsze prowadzi do bogactwa. Biblia i świadectwa ludzi pokazują, że:
Bóg błogosławi hojnych, ale nie zawsze w sposób finansowy – czasem błogosławieństwo objawia się w zdrowiu, pokoju serca, dobrych relacjach lub Bożej ochronie przed trudnościami.
Kluczowe jest nastawienie serca – jeśli ktoś daje tylko po to, by „otrzymać więcej”, to może nie zobaczyć owoców, bo Bóg patrzy na intencje.
Dziesięcina to wyraz zaufania – to praktyka, która pokazuje, że wierzymy, iż Bóg się o nas zatroszczy, nawet jeśli logicznie wydaje się to trudne.
Czy warto spróbować?
Jeśli ktoś zastanawia się, czy powinien zacząć oddawać dziesięcinę lub wspierać misje, warto zacząć od:
Regularnego przeznaczania choćby małej kwoty na potrzeby Kościoła i ubogich.
Modlitwy o zrozumienie, jak Bóg chce, abyśmy gospodarowali naszymi finansami.
Zaufania, że jeśli Bóg obiecał błogosławieństwo, to On nie kłamie (Malachiasza 3:10).
- hagonbc
- bywalec
Oto kolejne świadectwa ludzi, którzy doświadczyli Bożego błogosławieństwa po tym, jak zaczęli wiernie oddawać dziesięcinę lub wspierać misje katolickie. Każde z nich zawiera autentyczny cytat ukazujący działanie Bożej opatrzności.
8. Nauczycielka, której długi zaczęły znikać
„Miałam ogromne długi studenckie i nie wiedziałam, jak sobie poradzę. Postanowiłam, że mimo wszystko będę oddawać część mojej wypłaty na misje. Po kilku miesiącach dostałam nieoczekiwany zwrot podatku, a potem ofertę pracy z wyższym wynagrodzeniem. Spłaciłam większość długów znacznie szybciej, niż planowałam.”
9. Wdowa, która nie miała za co żyć, ale ufała Bogu
„Gdy zmarł mój mąż, zostałam bez środków do życia. Wiedziałam, że Bóg się o mnie zatroszczy, więc nadal pomagałam parafii, choć było mi ciężko. Nieoczekiwanie moja znajoma zaprosiła mnie do pracy, a potem otrzymałam wsparcie, o które nigdy nie prosiłam. Bóg jest wierny.”
10. Pracownik sklepu, który został kierownikiem
„Pracowałem na kasie w supermarkecie, ale wiedziałem, że Bóg chce, bym wspierał misje. Oddawałem dziesięcinę z każdej wypłaty. Po kilku miesiącach awansowałem na kierownika sklepu, a potem jeszcze wyżej. Bóg daje więcej, niż możemy sobie wyobrazić.”
11. Kobieta, której dzieci miały zagwarantowaną edukację
„Bałam się, że nie będę w stanie wysłać dzieci na studia. Ale nadal wiernie przekazywałam dziesięcinę na potrzeby Kościoła i misji. Po czasie moje dzieci otrzymały stypendia, a jedna z uczelni zaoferowała całkowite pokrycie kosztów nauki. Nie było to możliwe po ludzku – to było Boże działanie!”
12. Mechanik samochodowy, który miał coraz więcej klientów
„Nie miałem dużo pracy w warsztacie, czasem brakowało mi na podstawowe opłaty. Ale kiedy zacząłem oddawać część zarobków na parafię, ludzie zaczęli przychodzić coraz częściej. Po jakimś czasie nie nadążałem z robotą! To było niesamowite.”
13. Młoda kobieta, która otrzymała niespodziewany spadek
„Zawsze bałam się o przyszłość finansową. Gdy zaczęłam wspierać misje, nie myślałam, że coś się zmieni. A jednak! Po roku dowiedziałam się, że daleki krewny zostawił mi spadek. Był skromny, ale pozwolił mi spłacić wszystkie długi. Bóg troszczy się o swoich ludzi.”
14. Małżeństwo, które przeszło od bankructwa do dobrobytu
„Byliśmy na skraju bankructwa. Mieliśmy wybór: albo oddamy dziesięcinę, albo zapłacimy ostatni rachunek. Zdecydowaliśmy się zaufać Bogu. W ciągu miesiąca nasza sytuacja zaczęła się poprawiać – pojawiły się nowe zlecenia, długi zaczęły znikać. Nie mamy wątpliwości, że to był Boży cud.”
15. Student medycyny, który miał opłacone studia
„Nie miałem pojęcia, jak opłacę kolejny rok studiów. Oddałem ostatnie oszczędności na misje, bo czułem, że tak trzeba. Kilka tygodni później dostałem telefon z uczelni – przyznano mi stypendium, którego wcześniej nie uwzględniano w mojej aplikacji. Bóg działa w niewiarygodny sposób!”
16. Sprzedawca, którego obroty wzrosły w kryzysie
„W czasie kryzysu wszyscy tracili klientów. Ja jednak nadal oddawałem dziesięcinę, mimo że się bałem. Moja firma zaczęła prosperować, a ja nie rozumiałem, skąd nagle tylu klientów. Bóg mi błogosławił, gdy wszyscy inni walczyli o przetrwanie.”
17. Człowiek, który doświadczył pokoju serca
„Nie zawsze błogosławieństwo jest finansowe. Kiedy zacząłem regularnie wspierać misje, moje życie się zmieniło. Nie tylko miałem więcej pieniędzy, ale też doświadczyłem niesamowitego pokoju w sercu. Przestałem się martwić o przyszłość, bo wiem, że Bóg się mną opiekuje.”
Wnioski z tych świadectw
Boże błogosławieństwo przejawia się w różny sposób – finansowo, poprzez relacje, zdrowie czy wewnętrzny pokój.
Dziesięcina i wsparcie misji to nie „handel” z Bogiem, ale akt zaufania, który przynosi duchowe i materialne owoce.
Bóg spełnia swoje obietnice wobec tych, którzy ufają Jego prowadzeniu.
8. Nauczycielka, której długi zaczęły znikać
9. Wdowa, która nie miała za co żyć, ale ufała Bogu
10. Pracownik sklepu, który został kierownikiem
11. Kobieta, której dzieci miały zagwarantowaną edukację
12. Mechanik samochodowy, który miał coraz więcej klientów
13. Młoda kobieta, która otrzymała niespodziewany spadek
14. Małżeństwo, które przeszło od bankructwa do dobrobytu
15. Student medycyny, który miał opłacone studia
16. Sprzedawca, którego obroty wzrosły w kryzysie
17. Człowiek, który doświadczył pokoju serca
Wnioski z tych świadectw
Boże błogosławieństwo przejawia się w różny sposób – finansowo, poprzez relacje, zdrowie czy wewnętrzny pokój.
Dziesięcina i wsparcie misji to nie „handel” z Bogiem, ale akt zaufania, który przynosi duchowe i materialne owoce.
Bóg spełnia swoje obietnice wobec tych, którzy ufają Jego prowadzeniu.