Abilify+Antydepresanty

aripiprazol

Moderator: moderatorzy

PrawdziwyFacet
zarejestrowany użytkownik

Abilify+Antydepresanty

Post autor: PrawdziwyFacet »

Ogólnie po Abilify odczuwam poprawę.Jednak nie satysfakcjonuje mnie ona. Dodałem więc fluoksetyne to w pierwszych godzinach poczułem się w pełni zdrów, życie miało sens,było kolorowe. I to pierwszego dnia po włączeniu! Niestety kilka godzin pozniej ogarnela mnie okropna sennosc. Dowiedziałem sie potem ze Abilify w polaczeniu ze wszystkimi przeciwdepresyjnymi lekami SSRI SNRI moze powodowac sennosc. Czy miał tutaj ktos podobnie? Czy jest jakis sposob na tą sennosc ?
Pozdrawiam, serdecznie i naprawde zalezy mi na wyjasnieniu tej sprawy
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Re: Abilify+Antydepresanty

Post autor: Meduzola »

Abilify u niektorych osob powoduje sennosc, a mnie generalnie wyciaga z porannego marazmu. W polaczeniu z antydepresantem taka sennosc? Moze masz tzw. skaczace cisnienie, albo jestes meteorpata. Cisnienie atmosferyczne i tetnicze nie zawsze sa ze soba skoordynowane. Ja mam z natury niskie cisnienie i tachykardie zatokowa, a po niektorych lekach czestoskurcz nadkomorowy. Powinienes badac sobie cisnienie przez 14 dni trzy razy dziennie i porownac wyniki. Taka moja sugestia, bardziej skomplikowane rzeczy przyjda mi moze do glowy, jak Twoj watek sie rozwinie...
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Przyczyna "objawów negatywnych" to nie musi być "depresja popsychotyczna".
Skłonność do melancholii.
Trudność z podjęciem konkretnego działania (rodzaj "parkinsona").
Brak umiejętności balansowania między wykonywanymi czynnościami (to takie "otępienie wczesne").
Człowiek woli przebywać w swoim wewnętrznym świecie, nie chce wygórowanych oczekiwań od innych.
Człowiek odczuwa bezsens.
Okoliczności życiowe, relacje rodzinne też nie pozostają bez wpływu na człowieka.
Podaje się wtedy- standardowo- przeciwpsychotyczny arypiprazol (Abilify, Aribit) i jak lekarz ma litość i nie "wietrzy" u pacjenta skłonności do manii, to również antydepresant. Ja mam akurat Zotral (sertralina).
Poranna kawa (bez niej ani w tę, ani wew tę) działa na mnie jak wytrych do lepszego samopoczucia, mogę wtedy jako tako ruszyć z kopyta. Gdyby psy mnie tak nie "kochały", to dalej bym robiła samodzielnie zakupy... Ale tak to sprzątam i samodzielnie przygotowuję sobie posiłki, i dzielę się na Evocie swoją wiedzą i doświadczeniem z poprzednich lat, bądź tym, co wychwyciłam w różnych "źródłach".
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Ty lepiej bądź wdzięczny swojemu Dziadkowi Mrozowi.
Biorąc odpowiednie kombinacje leków możesz sobie skrócić czas snu jakąś kawą lub żeńszeniem.
Sen będzie znacznie gorszy - obniż dawkę kofeiny/witanoidów.
Jak będzie bez zmian to wypij sobie o kaweczkę więcej.
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Dziadek mróz mówi, powoli to przychodzi zima, albo śmierć. Powoli, ale bez szemrania.
Awatar użytkownika
RSHFunkster
zaufany użytkownik
Status: zdrowy

Post autor: RSHFunkster »

Brałem arpixor z afobamem, polecam, bardzo dobre połączenie na psychozę.
F29
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

RSHFunkster pisze: wt wrz 24, 2024 5:35 pm Brałem arpixor z afobamem, polecam, bardzo dobre połączenie na psychozę.
afobam to nie antydepresant tylko anksjolityk tzw. BENZO. Ale faktycznie bzp dobrze wspolgraja z neuroleptykami.
Ibanez
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Ibanez »

Hej.
Ja biorę Abilify Maintena, Zolaxa i Fluoksentyna.
Zolaxa dobrze mnie uspokaja i usypia, bo biorę wieczorem. Zastrzyki raz na 28 dni. Na F20 cierpię od ośmiu lat.

Wróć do „abilify”