Alkohol a branie leków

amisulprid

Moderator: moderatorzy

zainteresowana123
zaufany użytkownik

Alkohol a branie leków

Post autor: zainteresowana123 »

Czy można pić alkohol biorąc dawkę 200mg lub mniejszą?Dlaczego nie?Czym może skutkować picie alkoholu biorąc leki?
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Alkohol a branie leków

Post autor: hvp2 »

Nieprzewidywalnymi reakcjami psychicznymi, somatycznymi, a także - długofalowo - uszkodzeniem wątroby.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Jak zniszczysz watrobe i wda sie marskosc odwrotu juz nie bedzie. Pamietaj watroba nigdy nie boli.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

AntonPawlowicz pisze:Jak zniszczysz watrobe i wda sie marskosc odwrotu juz nie bedzie. Pamietaj watroba nigdy nie boli.
Przed marskością jest jeszcze stłuszczenie i na tym etapie osobiście właśnie jestem!!! :( Leków odstawić nie mogę, bo mi się z mózgu zrobi ser żółty! :wink:

Dopóki ALATY i ASPATY są w normie to można sobie pozwolić powiedzmy na kieliszek szampana z jakiejś większej okazji np. sylwester, urodziny...

Jak ALAT, ASPAT i bilirubina są przekroczone to powinno się całkowicie odstawić alkohol i zażywać leki osłaniające na wątrobę. Tych ostatnich jest kilka i nie jestem w stanie polecić jakiegoś konkretnego, bo nie jestem lekarzem-internistą.

Wątroba wprawdzie jako taka nie boli, bo nie jest unerwiona, ale jak wątroba jest powiększona to boli jakaś takaś torebka, która wątroba jest otoczona z zewnątrz.

Ogólnie: raz na pół roku bad. krwi (ALAT, ASPAT, bilirubina), raz do roku USG jamy brzusznej i reagować adekwatnie do wyników!!! :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”