Książki i filmy o chorobie psychicznej

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Re: Książki i filmy o chorobie psychicznej

Post autor: czejenka »

Chcę go obejrzeć.

Jest tez książka Philipa K. Dicka "Klany księżyca Alfy".
Przyszłość. Na księżycu Alfa III M2 znajdował się szpital psychiatryczny dla osadników z Terry (ogólnie cała niemalże ludzkość). Pewnego dnia wybuchł bunt pacjentów i cały księżyc przeszedł we władzę osób chorych psychicznie. Podzielono się na klany ze względu na przypadłość (Depowie – depresja, Mansowie – maniacy uwielbiający przemoc, Parowie – paranoicy itd.). Na Ziemi jednakże nie podoba się ten stan rzeczy i zostaje wysłana wyprawa mająca na celu sprawienie, że księżyc przejdzie znów pod zwierzchnictwo Terry. Jednakże na księżycu zależy także jego dawnym władcom – Alfańczykom. W wyprawie bierze również udział pewne małżeństwo będące w separacji, a obecne układy między małżonkami do zdrowych nie należą. Czy nie przyniesie to zguby projektowi?

W „Klanach Księżyca Alfy” Dick ukazuje świat złożony z niemalże samych chorych, ale o dziwo funkcjonujący w miarę sprawnie. Poszczególne klany porozdzielały pomiędzy sobą wzorem kast w dawnych Indiach role i obowiązki w społeczeństwie, sprawiając, że niemal każdy (oprócz Depów, ale oni zawsze są nieszczęśliwi) jest na swój sposób szczęśliwy, np.: Mansowie stanowią grupę doskonałych wojowników, Parowie to urodzeni przywódcy podejmujący najważniejsze decyzje i nigdy się nie mylący dzięki swojej wrodzonej wraz z chorobą ostrożności, a Hebowie (Hebefrenicy) są klasą pracującą. O wiele gorzej współpraca przedstawia się na Ziemi przyszłości. Tam każdy podejrzewa każdego. Poszczególne korporacje wyrzucają pracowników tylko na podstawie swoich podejrzeń, a miłość stanowi dobry towar przetargowy przy realizowaniu ważnych transakcji. Oprócz tego honor i lojalność coraz mniej znaczą: wielu przechodzi w wojnie na stronę kosmitów, gdy można na tym zarobić, a podziw wzbudzają ludzie robiący za błaznów. Na przykładzie małżeństwa lecącego na Alfę też można wiele wywnioskować. Maż planuje zabić swą niewierną żonę, a żona, nie troszcząc się o tubylców, atakuje planetę laserem, by zabić męża. Czy to nie Ziemian powinno się wsadzić do zakładu dla psychicznie chorych, a mieszkańców księżyca Alfy uznać za ich lekarzy?

Dzięki tej książce można zrozumieć, że człowiek chory nie jest tylko wariatem, ale też jest człowiekiem. Paranoidalne klimaty to specjalność Dicka i dzięki takim książkom jak ta uważa się go za wielkiego.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Bardzo ciekawie brzmi ten opis książki Dicka. On sam w ogóle (podejrzewa się czy wiadomo - nie wiem jak to jest z nim dokładnie, czy był zdiagnozowany) cierpiał podobno na schizofrenię paranoidalną, stąd tak wiele w jego książkach ciekawych, pokręconych motywów. Tak słyszałem jedynie (znam też parę filmów na podstawie jego prozy - "Łowcę Androidów", "Przez ciemne zwierciadło", "Raport mniejszości", "Total Recal" - w nich również klimaty paranoidalne są bardzo wyraźnie wyczuwalne), bo cały czas sobie obiecuję, że się muszę za tego Dicka zabrać i jakoś zabrać się nie mogę.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

No własnie też czytałam, że u niego jest duzo watków takich paranoicznych - nie czytałam go dużo, ale te "Klany księżyca Alfy" czytałam i "Łowcę androidów" też widziałam - jesli Dick był chory, to by pasowało ;) i potwierdza teorię, że ta choroba sprzyja twórczości ;)

Tak sie ostatnio zastamnawiam, czy przypadkiem Witkacy nie miał troche takich zaburzeń ;)
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

czejenka pisze:No własnie też czytałam, że u niego jest duzo watków takich paranoicznych - nie czytałam go dużo, ale te "Klany księżyca Alfy" czytałam i "Łowcę androidów" też widziałam - jesli Dick był chory, to by pasowało ;) i potwierdza teorię, że ta choroba sprzyja twórczości ;)

Tak sie ostatnio zastamnawiam, czy przypadkiem Witkacy nie miał troche takich zaburzeń ;)
Jung był przekonany, że James Joyse był chory na schizofrenię co zresztą tego ostatniego bardzo irytowało. Ciekawe, ze Jung oparł swoją diagnozę raczej na tekstach pisarza a nie w oparciu o bezpośredni kontakt. Widzę tu pewna tendencję do przypisywania tym co odbiegają od normy okreslenia schizofrenik. Ale może to norma jest chora :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

W niektórych tekstach Witkacego jest coś, co mozna by w innym kontekscie okreslic sałatą słowna ;) tylko że to wielki Witkacy, wiec nikt tak do tego nie podchodzi, tylko podziwia się jego abstrakcyjność ;) i te jego opisy podróży poza ciałem, wizji, w które wierzył, że są absolutna prawdą.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

czejenka pisze:W niektórych tekstach Witkacego jest coś, co mozna by w innym kontekscie okreslic sałatą słowna ;) tylko że to wielki Witkacy, wiec nikt tak do tego nie podchodzi, tylko podziwia się jego abstrakcyjność ;) i te jego opisy podróży poza ciałem, wizji, w które wierzył, że są absolutna prawdą.
Dawno nie czytałem Witkacego ale wydaje mi się, że nie można mu przypisać "sałaty słownej". Wypowiedzi co poniektórych szewców nawet jeżeli nic nie znaczą to dobrze brzmią a sałata słowna to nawet nie brzmi dobrze, chyba, że źle sobie definiuję ten termin. Co do wizji, wszystko co pojawia się świadomości ma miejsce, jest fenomenem podległym opisaniu i W po prostu opisywał swoje wizje, Henri Michaux też się bawił w podobne eksperymenty. Według mnie dość ryzykowne ale nie mi wyznaczać granicę między dociekliwością naukową a głupią ciekawością :)
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Nie wiedziałam, że Michaux tez pisal cos takiego, ja czytałam jego tylko "Niejaki Piórko" i rózne aforyzmy.
Nie wiem, czy mogę cos takiego napisac, jesli nie to prosze o szturchnięcie mnie i zedytuję posta, ale częśc postów Kasi Karmecity mozna by potraktowac jak naprawde niezła literaturę. I nie mam na myśli postow poetyckich. Mimo że świadcza o czyms smutnym, to wziete z innej strony sa napisane niezwykłym językiem. Myslę, ze gdyby je podpisac nazwiskiem cenionego awangardowego literata, nikt nie miałby do nich zadnych zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

czejenka pisze:Nie wiedziałam, że Michaux tez pisal cos takiego, ja czytałam jego tylko "Niejaki Piórko" i rózne aforyzmy.
Ja to się specjalnie nie znam na tym co pisał, przeczytałem gdzieś, że lubił wariatów dlatego się nim zainteresowałem, bo lubie jak mnie ktoś lubi :) Wiem, że brał w ramach eksperymentów różnego rodzaju substancje. I wydaje mi się, że to wszystko potem opisywał, sam spotkałem się z paroma takimi opisami.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Jeszcze w zadnym filnie nie widzialem lepszego ujecia podciecia zyl: -Wyjdzisz za mnie? -Nie!, rozbita butelka o kant stolu, ciach i struga na twarz glownego bohatera, srogie!

Jak kto nie przyuwazlyl w innym watku wklejam tu, mozna wybrac z lektorem:

http://www.iplex.pl/filmy/glowa-w-mur,1905

Co do Witkacego, to byl straszny cpun i nie poprzestawal na meskalinie czy kokainie, nie stronil sie takze od eteru czy heroiny, sadze ze mial niezle stany psychotyczne, szczegolnie pod koniec zycia, kulminacje znamy.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Witkacy nie był ćpunem a tylko eksperymentował z narkotykami. Uzależniony był jedynie od nikotyny i być może przez jakiś czas od alkoholu.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

He he, tez tak zazwyczaj mowilem o sobie 8) jak ktos pytal :lol:
Awatar użytkownika
mikka
zaufany użytkownik

Post autor: mikka »

Z książek polecam "Cichy pokój" Lorii Schiller, i" Byłam po drugiej stronie lustra " Arhilnd Laveng obie o schizofrenii ,ale każda w inny sposób.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:He he, tez tak zazwyczaj mowilem o sobie 8) jak ktos pytal :lol:
Fakt, że zawierzyłem mu na słowo. I dalej wierzę :) A z Tobą to bym musiał wpierw wtedy porozmawiać i poobserwować zanim wyrobiłbym sobie zdanie, ale coś tak czuję, że chyba bym Ci nie uwierzył :)
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Masz racje :lol:
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Było minęło :)
sebastianeks
zarejestrowany użytkownik

Post autor: sebastianeks »

"Sybil" film o dziewczynie z rozstrzepieniem jaźni. Film na faktach z 1970 roku.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

mikka pisze:Z książek polecam "Cichy pokój" Lorii Schiller, i" Byłam po drugiej stronie lustra " Arhilnd Laveng obie o schizofrenii ,ale każda w inny sposób.
Tę drugą książkę czytałam ostatnio, pierwszą kończę, jest lepsza.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Wydawca Pan Grzegorz Janecki poleca nam książkę pt."Dzień, w którym umilkły głosy. Moja walka ze schizofrenią" autorstwa Ken Steele i Claire Bermana . Tutaj http://ksiazki.wp.pl/rid,3522,tytul,Swi ... enzja.html można przeczytać jej recenzję.
niewazne
zaufany użytkownik

Post autor: niewazne »

"wyspa tajemnic" właśnie ogladałam. Polecam. Początek nieco nudny, lecz później cały czas byłam zainteresowana. Zakończenie mnie zaskoczyło.
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
Awatar użytkownika
W KRAINIE TRAW
zaufany użytkownik

Post autor: W KRAINIE TRAW »

Witam serdecznie!
Jest wiele dzieł traktujących o Naszej chorobie min. filmy "Spider" Crnonenberga, "12 Małp" Gillama, "Godziny" Daldry'ego.
Został wymieniony film "Przerwana Lekcja Muzyki", świetnie oddający nie tylko lata 60-te w USA ale i opis szpitala psychiatrycznego jak i problemy głównych bohaterek.
"Odejdzmy za nim będziemy tańczyć na końcu sznura bez muzyki".
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”