Lek przed więzieniem

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Lek przed więzieniem

Post autor: TriumfalnaTurkawka »

Macie lek przrd pojsciem do wiezienia?
Z każdą przeciwnoscia mozna wygrac.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Re: Lek przed więzieniem

Post autor: Swine »

Nie, psychiatryki są gorsze.
🌈🦋 WRÓŻKA
jagienka
zaufany użytkownik

Post autor: jagienka »

Może konkretnie przed więzieniem nie mam, ale mam taki lęk, że ktoś mnie kiedyś oskarży o to, że coś złego zrobiłam albo że jestem złą osobą...i nie będę mogła ludziom spojrzeć w oczy
jagienka
zaufany użytkownik

Post autor: jagienka »

Tak sobie teraz uświadomiłam, że niby mam stabilną remisję bez objawów wytwórczych a jednak takie irracjonalne lęki czy przeświadczenia o życiu trochę mam. Np. przeświadczenie, że prędzej czy później w moim życiu stanie się coś złego i za coś spotka mnie jakaś sroga kara
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

czasem mam jakiś lęk ,ale radze sobie z nim
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Ja mam urojenia ze mnie kara spotka albo ze ktos mnie wrobi w przestepstwo.
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

jagienka pisze: ndz sie 11, 2024 10:11 pm Może konkretnie przed więzieniem nie mam, ale mam taki lęk, że ktoś mnie kiedyś oskarży o to, że coś złego zrobiłam albo że jestem złą osobą...i nie będę mogła ludziom spojrzeć w oczy
Ja juz niemoge ludziom patrzec.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

jagienka pisze: ndz sie 11, 2024 10:19 pm Tak sobie teraz uświadomiłam, że niby mam stabilną remisję bez objawów wytwórczych a jednak takie irracjonalne lęki czy przeświadczenia o życiu trochę mam. Np. przeświadczenie, że prędzej czy później w moim życiu stanie się coś złego i za coś spotka mnie jakaś sroga kara
to nic takiego, musisz sobie uswiadomic ze to nie jest prawda, tylko tyle. takie sa objawy zablokowanej na poziomie receptoralnym dopaminy
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

canngurro pisze: pn sie 12, 2024 1:15 pm
jagienka pisze: ndz sie 11, 2024 10:19 pm Tak sobie teraz uświadomiłam, że niby mam stabilną remisję bez objawów wytwórczych a jednak takie irracjonalne lęki czy przeświadczenia o życiu trochę mam. Np. przeświadczenie, że prędzej czy później w moim życiu stanie się coś złego i za coś spotka mnie jakaś sroga kara
to nic takiego, musisz sobie uswiadomic ze to nie jest prawda, tylko tyle. takie sa objawy zablokowanej na poziomie receptoralnym dopaminy
Cangurro, czy to znaczy, że jak miałem 15 lat i byłem jeszcze przed całym ćpańskiem i chlaństwem etc. i myślałem, że w życiu skończę marnie, a teraz jak mam dobrane leki i nie myślę o tym aż tyle, nie zamartwiam się, to mam "zablokowaną na poziomie receptoralnym dopaminę"? :lol:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

masz zablokowana bez watpliwosci ale nieporownywalnie bardziej. na tyle ze nie odczuwasz jak jagienka lękow. Prawdopodobnie w skutek znacznie wyzszych dawek lekow. masz dobrze dobrane leki wiec tylko pogratulowac. ciesze sie ze nie doskwieraja tobie w zwiazku z tym skutki uboczne
ironia jest zbedna. jedziemy ziom na tym samym wozku i wiesz o tym dobrze tak samo jak ja. znamy temat od podszewki
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

moze nie musze tego pisac bo to wiadome ogolnie ale co mi tam. bo to nie jest tak ze ci tylko cos blokuja i figa. otoz nie, dzialaja znacznie szerzej, kompleksowo. blokuja dopamine stad brak objawow wytworczych ale tez parkinsonizm po latach albo objawy pozapiramidowe. bo tu chodzi o wybor mniejszego zla. stymuluja natomiast serotonine, stad dobre samopoczucie, pozytywny nastroj i dobry apetyt
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

canngurro pisze: pn sie 12, 2024 6:14 pm moze nie musze tego pisac bo to wiadome ogolnie ale co mi tam. bo to nie jest tak ze ci tylko cos blokuja i figa. otoz nie, dzialaja znacznie szerzej, kompleksowo. blokuja dopamine stad brak objawow wytworczych ale tez parkinsonizm po latach albo objawy pozapiramidowe. bo tu chodzi o wybor mniejszego zla.
Oczywiste oczywizmy piszesz ziom. Chociaż my jesteśmy akurat poligonem doświadczalnym dla leków II generacji i nie wiadomo jak to będzie.
stymuluja natomiast serotonine, stad dobre samopoczucie, pozytywny nastroj i dobry apetyt
Jak to "stąd dobre samopoczucie..."? Przecież sam przed momentem napisałeś, że jest złe, że
canngurro pisze: pn sie 12, 2024 1:15 pm
jagienka pisze: ndz sie 11, 2024 10:19 pm a jednak takie irracjonalne lęki czy przeświadczenia o życiu trochę mam. Np. przeświadczenie, że prędzej czy później w moim życiu stanie się coś złego i za coś spotka mnie jakaś sroga kara

Poza tym, Ty czytałeś kiedyś jak złożone są mechanizmy działania tych leków? Gdzie żeś Ty zdobył taką wiedzę, że blokują dopaminę i podnoszą serotoninę, a w dodatku, że to właśnie wysoka serotonina jest odpowiedzialna za apetyt? Konkretny jeden receptor serotoninowy (a jest ich całe mnóstwo) odpowiada za wzrost łaknienia i to w dodatku przez, zdaje mi się, jego neuroleptyczne zablokowanie, hamowanie. Zgłębiałeś temat agonistów, antagonistów, przeciwnych agonistów na receptorach? Pomijając już całą mnogość receptorów. Ja PRÓBOWAŁEM zgłebić ten temat, ale poległem z kretesem. Był jeden gościu na forum nerwica.com, który zdaje się to ogarniał... jeden, sam, na tysiąc userów. Czujesz się na siłach dowodzić czegoś w tak złożonej kwestii?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Receptory_serotoninowe
https://pl.wikipedia.org/wiki/Receptor_dopaminowy_D1
Kumasz coś z tego? :lol: To gratuluję wiedzy! Ja się nie podejmuje wypowiadania się na tematy, o których nie mam zielonego pojęcia, w przeciwieństwie... Chyba jedziemy na dwóch różnych wózkach jednak bro! :) Nie lubię jak mi się na siłę wmawia głupoty, że się truję itp. bez żadnego pojęcia w temacie.
Ostatnio zmieniony pn sie 12, 2024 8:54 pm przez antygratis, łącznie zmieniany 1 raz.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

nas ze schizofrenia zamkną w psychiatryku jak sie powie to lepsze
ja siedziałem w wiezieniu
tu chociaż odwiedziny kąpiel kiedy chcesz i internet
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

coz kazdy dostje to na co zasluguje, choc czasem i nie, w sumie zalezy

@przeglos, to tak w bardzo duzym uproszczeniu i skrocie myslowym. idzie to ogarnac, nie jest takie trudne. fakt tych receptorow jest cala masa w ludzkim mozgu i leki dzialaja na spora ilosc ale w gruncie rzeczy chodzi o to co napisalem. dopamina jest blokowana w zwiazku z objawami wytworczymi, przez wiekszosc naszych lekow i na tym opiera sie ich dzialanie. przez to potem po latach sa takie, a nie inne tego skutki. dopamina jest hormonem szczescia ale serotonina takze stad dobre samopoczucie po wiekszych dawkach - czytaj uspokojenie, blogostan i dobry apetyt ale tez i akatyzja czasem, a czasem hiperprolaktymia, i osteoporoza, i spastycznosc miesni, i nerwobole, i zwyrodniania kregoslupa albo zanik tkanki chrzastnej, i cukrzyca. zalezy u kogo na co pojdzie. sam dobrze wiesz ze te nasze leki to nie sa cukierasy. jedna lecza co innego kaleczo
ODPOWIEDZ

Wróć do „lęki”