Lek przed więzieniem
Moderator: moderatorzy
- TriumfalnaTurkawka
- zaufany użytkownik
Re: Lek przed więzieniem
Może konkretnie przed więzieniem nie mam, ale mam taki lęk, że ktoś mnie kiedyś oskarży o to, że coś złego zrobiłam albo że jestem złą osobą...i nie będę mogła ludziom spojrzeć w oczy
Tak sobie teraz uświadomiłam, że niby mam stabilną remisję bez objawów wytwórczych a jednak takie irracjonalne lęki czy przeświadczenia o życiu trochę mam. Np. przeświadczenie, że prędzej czy później w moim życiu stanie się coś złego i za coś spotka mnie jakaś sroga kara
czasem mam jakiś lęk ,ale radze sobie z nim
- TriumfalnaTurkawka
- zaufany użytkownik
Ja mam urojenia ze mnie kara spotka albo ze ktos mnie wrobi w przestepstwo.
Z każdą przeciwnoscia mozna wygrac.
- TriumfalnaTurkawka
- zaufany użytkownik
to nic takiego, musisz sobie uswiadomic ze to nie jest prawda, tylko tyle. takie sa objawy zablokowanej na poziomie receptoralnym dopaminyjagienka pisze: ↑ndz sie 11, 2024 10:19 pm Tak sobie teraz uświadomiłam, że niby mam stabilną remisję bez objawów wytwórczych a jednak takie irracjonalne lęki czy przeświadczenia o życiu trochę mam. Np. przeświadczenie, że prędzej czy później w moim życiu stanie się coś złego i za coś spotka mnie jakaś sroga kara
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Cangurro, czy to znaczy, że jak miałem 15 lat i byłem jeszcze przed całym ćpańskiem i chlaństwem etc. i myślałem, że w życiu skończę marnie, a teraz jak mam dobrane leki i nie myślę o tym aż tyle, nie zamartwiam się, to mam "zablokowaną na poziomie receptoralnym dopaminę"?canngurro pisze: ↑pn sie 12, 2024 1:15 pmto nic takiego, musisz sobie uswiadomic ze to nie jest prawda, tylko tyle. takie sa objawy zablokowanej na poziomie receptoralnym dopaminyjagienka pisze: ↑ndz sie 11, 2024 10:19 pm Tak sobie teraz uświadomiłam, że niby mam stabilną remisję bez objawów wytwórczych a jednak takie irracjonalne lęki czy przeświadczenia o życiu trochę mam. Np. przeświadczenie, że prędzej czy później w moim życiu stanie się coś złego i za coś spotka mnie jakaś sroga kara

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
masz zablokowana bez watpliwosci ale nieporownywalnie bardziej. na tyle ze nie odczuwasz jak jagienka lękow. Prawdopodobnie w skutek znacznie wyzszych dawek lekow. masz dobrze dobrane leki wiec tylko pogratulowac. ciesze sie ze nie doskwieraja tobie w zwiazku z tym skutki uboczne
ironia jest zbedna. jedziemy ziom na tym samym wozku i wiesz o tym dobrze tak samo jak ja. znamy temat od podszewki
ironia jest zbedna. jedziemy ziom na tym samym wozku i wiesz o tym dobrze tak samo jak ja. znamy temat od podszewki
moze nie musze tego pisac bo to wiadome ogolnie ale co mi tam. bo to nie jest tak ze ci tylko cos blokuja i figa. otoz nie, dzialaja znacznie szerzej, kompleksowo. blokuja dopamine stad brak objawow wytworczych ale tez parkinsonizm po latach albo objawy pozapiramidowe. bo tu chodzi o wybor mniejszego zla. stymuluja natomiast serotonine, stad dobre samopoczucie, pozytywny nastroj i dobry apetyt
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Oczywiste oczywizmy piszesz ziom. Chociaż my jesteśmy akurat poligonem doświadczalnym dla leków II generacji i nie wiadomo jak to będzie.canngurro pisze: ↑pn sie 12, 2024 6:14 pm moze nie musze tego pisac bo to wiadome ogolnie ale co mi tam. bo to nie jest tak ze ci tylko cos blokuja i figa. otoz nie, dzialaja znacznie szerzej, kompleksowo. blokuja dopamine stad brak objawow wytworczych ale tez parkinsonizm po latach albo objawy pozapiramidowe. bo tu chodzi o wybor mniejszego zla.
Jak to "stąd dobre samopoczucie..."? Przecież sam przed momentem napisałeś, że jest złe, żestymuluja natomiast serotonine, stad dobre samopoczucie, pozytywny nastroj i dobry apetyt
Poza tym, Ty czytałeś kiedyś jak złożone są mechanizmy działania tych leków? Gdzie żeś Ty zdobył taką wiedzę, że blokują dopaminę i podnoszą serotoninę, a w dodatku, że to właśnie wysoka serotonina jest odpowiedzialna za apetyt? Konkretny jeden receptor serotoninowy (a jest ich całe mnóstwo) odpowiada za wzrost łaknienia i to w dodatku przez, zdaje mi się, jego neuroleptyczne zablokowanie, hamowanie. Zgłębiałeś temat agonistów, antagonistów, przeciwnych agonistów na receptorach? Pomijając już całą mnogość receptorów. Ja PRÓBOWAŁEM zgłebić ten temat, ale poległem z kretesem. Był jeden gościu na forum nerwica.com, który zdaje się to ogarniał... jeden, sam, na tysiąc userów. Czujesz się na siłach dowodzić czegoś w tak złożonej kwestii?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Receptory_serotoninowe
https://pl.wikipedia.org/wiki/Receptor_dopaminowy_D1
Kumasz coś z tego?

Ostatnio zmieniony pn sie 12, 2024 8:54 pm przez antygratis, łącznie zmieniany 1 raz.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- piotrs
- zaufany użytkownik
nas ze schizofrenia zamkną w psychiatryku jak sie powie to lepsze
ja siedziałem w wiezieniu
tu chociaż odwiedziny kąpiel kiedy chcesz i internet
ja siedziałem w wiezieniu
tu chociaż odwiedziny kąpiel kiedy chcesz i internet
coz kazdy dostje to na co zasluguje, choc czasem i nie, w sumie zalezy
@przeglos, to tak w bardzo duzym uproszczeniu i skrocie myslowym. idzie to ogarnac, nie jest takie trudne. fakt tych receptorow jest cala masa w ludzkim mozgu i leki dzialaja na spora ilosc ale w gruncie rzeczy chodzi o to co napisalem. dopamina jest blokowana w zwiazku z objawami wytworczymi, przez wiekszosc naszych lekow i na tym opiera sie ich dzialanie. przez to potem po latach sa takie, a nie inne tego skutki. dopamina jest hormonem szczescia ale serotonina takze stad dobre samopoczucie po wiekszych dawkach - czytaj uspokojenie, blogostan i dobry apetyt ale tez i akatyzja czasem, a czasem hiperprolaktymia, i osteoporoza, i spastycznosc miesni, i nerwobole, i zwyrodniania kregoslupa albo zanik tkanki chrzastnej, i cukrzyca. zalezy u kogo na co pojdzie. sam dobrze wiesz ze te nasze leki to nie sa cukierasy. jedna lecza co innego kaleczo
@przeglos, to tak w bardzo duzym uproszczeniu i skrocie myslowym. idzie to ogarnac, nie jest takie trudne. fakt tych receptorow jest cala masa w ludzkim mozgu i leki dzialaja na spora ilosc ale w gruncie rzeczy chodzi o to co napisalem. dopamina jest blokowana w zwiazku z objawami wytworczymi, przez wiekszosc naszych lekow i na tym opiera sie ich dzialanie. przez to potem po latach sa takie, a nie inne tego skutki. dopamina jest hormonem szczescia ale serotonina takze stad dobre samopoczucie po wiekszych dawkach - czytaj uspokojenie, blogostan i dobry apetyt ale tez i akatyzja czasem, a czasem hiperprolaktymia, i osteoporoza, i spastycznosc miesni, i nerwobole, i zwyrodniania kregoslupa albo zanik tkanki chrzastnej, i cukrzyca. zalezy u kogo na co pojdzie. sam dobrze wiesz ze te nasze leki to nie sa cukierasy. jedna lecza co innego kaleczo