Jak wspominasz kuchnię w psychiatryku?
Moderator: moderatorzy
Re: Jak wspominasz kuchnię w psychiatryku?
Abramowicka Lublin oddział 4. Bardzo źle, dieta głodowa.
E ?= m + (*c²)
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Miałem to szczęście że leżałem w szpitalu z miasta w którym mieszkałem i brat codziennie przywoził mi jedzenie i praktycznie nie tykałem tego szpitalnego.Jeszcze dzieliłem się z niektórymi pacjentami.Mimo to przez miesiąc schudłem 10 kilogramów ale to przez brak apetytu spowodowany cierpieniem fizycznym które musiałem wtedy znosić przez urazy z którymi tam trafiłem.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Za to wcześniej, na początku lat 90tych podczas dwóch trzymiesięcznych pobytów w szpitalu w Łodzi nie narzekałem na jedzenie - było w miarę smacznie i nie chodziłem głodny. Były też podwieczorki - pączek, budyń, czasami jabłko lub naleśniki z dżemem.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
najgorszy był salceson z sierścią
Kaloryczność dostosowana do ludzi których ruchliwość zaczyna się i kończy na pójściu do wc i na świetlicę w porach karmienia.
Jak chcesz każdego dnia przejść dwa razy po kilka kilometrów po korytarzu,starasz się utrzymać kondycję ćwicząc siłowo z obciążeniem własnego ciała,to te racje wydają się być głodowe.Jedzenie raz lepsze ,czasami gorsze,najczęściej zjadliwe i nie ma co narzekać.
Jak chcesz każdego dnia przejść dwa razy po kilka kilometrów po korytarzu,starasz się utrzymać kondycję ćwicząc siłowo z obciążeniem własnego ciała,to te racje wydają się być głodowe.Jedzenie raz lepsze ,czasami gorsze,najczęściej zjadliwe i nie ma co narzekać.
- Catastrophique
- bywalec
Jedzenie za kazdym razem bylo kiepskie, nie licząc wyjatkow. Niedobrze mi sie robi jak pomysle o galantynie, salcesonie czy mielonce.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

W takich przypadkach prowiantowałem się sam.Mało kto tak nie robił.Catastrophique pisze: ↑pt kwie 02, 2021 6:52 am Jedzenie za kazdym razem bylo kiepskie, nie licząc wyjatkow. Niedobrze mi sie robi jak pomysle o galantynie, salcesonie czy mielonce.
- Catastrophique
- bywalec
Ja nie mialem takiej możliwości, bo przebywalem w szpitalu polozonym kilkaset kilometrow od mojego domu, ale od czasu do czasu dostawalem paczki.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Lubie szpitalne jedzenie. Przyprawy wloskie czy prowansalskie (oregano, rozmaryn) czy azjatyckie (imbir czy kardamon) moga dla mnie nie istniec. No tylko majoranek bardzo lubie, mozna sprawdzic, kiedy dotarl z Azji do Europy. Dwa lata temu przeszlam na wegetarianizm i bedac wtedy w szpitalu, zostalam przez pania obslugujaca kuchnie nazwana "samozwancza wegetarianka", bo pani myslala, ze to przejsciowy pomysl. Rozpieszczali mnie potem wegetarianskim kapusniakiem i grochowka. Dostalam raz ryz z jablkiem i smietana, i od tej pory jem jablka po obrobce termicznej. Byla tez kasza z pieczarkami zapiekana w keksowce. Humusy z ciecierzycy czy fasoli niekoniecznie mi "podchodza". Z ostrozna- wszystko mozna, powtarza sie u mnie w rodzinie w linii zenskiej..!
Coś na kształt kuchni francuskiej,tylko bardziej ciężkostrawne .
- amigo
- zaufany użytkownik
Na oddziele w Polsce po prostu LIPA
Zenada
Za to w Hiszpanii dobre, duzo i zdrowe jedzenie.

Za to w Hiszpanii dobre, duzo i zdrowe jedzenie.

Warszawa sobieskiego - smaczne
- TriumfalnaTurkawka
- zaufany użytkownik
Morawica swietokrzyskie.dawali tak maly kawalek masla ze nawet na jedna kanapke nie wystarczalo .dawali pol parowki zupy jakies biedne niesmaczne .salceson .w klubie pacjenta mozna bylo dostac darmowa kawe albo herbate .
Z każdą przeciwnoscia mozna wygrac.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Raz jak byłem to była dobra kuchnia, a tak to słabo. Ale słodycze dobre potrzebne w psychiatryku są chyba, z tego co pamiętam.
nic
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Całkiem niezłe obiady, a śniadania i kolacje do kitu.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Nie wiem czemu na f10 serwowano potwornie słodki napój.
Ochydnie...po parówkach na kolację się pożygałam