Cześć

Dział przeznaczony dla nowych użytkowników w celu przywitania się i uzyskanie wstępnych informacji co i jak.

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Jeśli przychodzisz od razu z konkretnym pytaniem lub problemem, użyj raczej działu "Kto pomoże", lub odpowiedniego działu tematycznego w ogólnej dyskusji.

Proszę też starszych użytkowników o nie rozpoczynanie tu dłuższych dyskusji, a raczej w dziale "nasze środowisko"
Joaskz
zarejestrowany użytkownik

Cześć

Post autor: Joaskz »

Cześć, piszę tu pierwszy raz. Mam diagnozę schizofrenii paranoidalnej ale w to nie wierzę. Lekarz mi powiedział że to jeden z objawów. Nie mam innych objawów pozytywnych, tzn nie mam głosów, urojeń a paranoję tylko trochę, jak każdy. Czy widzieliście że niektóre leki powodują psychozę jak je odstawicie? Tzn nie macie nawrotu bez leków, ale samo ich odstawienie to powoduje, tak samo jak spowodowało by psychozę u kogoś zdrowego kto z jakiegoś powodu brałby te leki i potem odstawił sam. Ja teraz grzecznie biorę leki, ale one chyba kasują większość uczuć i nie jest mi z tym dobrze. A może to schizofrenia prosta? Chętnie pogadam z kimś kto ma podobnie.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Cześć

Post autor: the end »

Witam na forum i powodzenia życzę.

k
nic
Joaskz

Może napiszę trochę o sobie. Choruję już 10 lat. Szczerze to nie uważam się za osobę bardzo chorą, stany które lekarze uznali za psychozę były nawet ciekawe, pod wieloma względami teraz jest gorzej, mam chyba coś co Kępiński nazywał depresją postpsychotyczną. Lubię rysować i czytać książki SF. Chętnie pogadam o SF albo o czymś.
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

co fajnego z sf czytales?
Joaskz

Ostatnio przeczytałam "Prawdę półostateczną" Philipa k. Dicka, a teraz czytam "Limes inferior" Zajdla I opowiadania Stefana Grabowskiego z serii Lem poleca. Książka Dicka jest świetna, jak prawie wszystkie jego. A ty też w klimacie 😉?
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

Te ksiazke Dicka mam na polce , ale jeszcze nie czytałem. Jestem w temacie, ale duzo jeszcze nie przeczytalem, lubię z polskich autorow Lema i Dukaja
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Też mam wrażenie że neuroleptyki unicestwiają świat emocjonalny!

Dawnymi laty czytywałem dużo książek sf, ale to było jeszcze przed pierwszą psychozą.
Joaskz

meehoo pisze: czw maja 16, 2024 10:51 pm Te ksiazke Dicka mam na polce , ale jeszcze nie czytałem. Jestem w temacie, ale duzo jeszcze nie przeczytalem, lubię z polskich autorow Lema i Dukaja
Lema też lubię, Dukaja w miarę, trochę ciężko mi się go czyta. Dick miał psychozę sam i to trochę czuć w jego książkach które są z tego rodzaju że stawiają pytanie co to jest rzeczywistość. Trochę jak w Lema kongresie futurologicznym.
Joaskz

hvp2 pisze: pt maja 17, 2024 2:20 am Też mam wrażenie że neuroleptyki unicestwiają świat emocjonalny!

Dawnymi laty czytywałem dużo książek sf, ale to było jeszcze przed pierwszą psychozą.
Właśnie. Albo to choroba. Albo jedno i drugie. Czasami się zastanawiam co jest gorsze : bezbarwne życie na lekach, ale za to ogarnianie takich sfer życia jak praca, szkoła, czy psychoza i coś się w końcu dzieje.
Czy sugerujesz że czytanie Sf wpłynęło na Ciebie tak że miałeś posychoze?
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Literatura sf jest oderwana od życia! Z perspektywy czasu żałuję że tyle jej czytywałem!!
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Bezpośredniego wpływu na wybuch psychozy czytywanie sf wpływu nie miało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowi użytkownicy”