Psychotropowe ćpuny
Moderator: moderatorzy
Re: Psychotropowe ćpuny
Moja rodzina - mama i starszy brat - nie wiedzą że nie biorę leków , także nie wie o tym moja przyjaciółka. Właściwie tylko mój lekarz psychiatra wie o tym. Gdybym powiedziała mojej mamie, bratu i przyjaciółce że nie biorę leków każde moje zachowanie interpretowali by jako objaw nawrotu choroby a nie jako moją cechę charakteru. A każdy sprzeciw słowny wobec ich zdania jako przejaw agresji słownej . Osoba z diagnozą schizofrenii nie ma prawa według zdrowych psychicznie mieć inne zdanie, opinie niż oni. We wszystkim musi się zgadzać i pokornie kiwać głową. Musi być potulna i grzeczna. Obecnie mieszkam sama - bez mamy i brata i nikt już nie zmusi mnie przez wezwanie karetki do pobytu na oddziale zamkniętym.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Każdy mój pobyt w szpitalu psychiatrycznym wynikał z konfliktów jakie wybuchały między mną a mamą i bratem gdy mieszkaliśmy wspólnie. Moja mama zawsze stawała po stronie zdrowego psychicznie brata a ja byłam nazywana " wariatką w rodzinie" , byłam dla nich czarną owcą i wstydem . Wystarczyło że oddzieliłam się od mamy , co nastąpiło w sposób brutalny z jej strony - bo po powrocie z przymusowego pobytu na oddziale zamkniętym zastałam zmienione zamki w drzwiach domu rodzinnego , zostałam wyrzucona na ulicę bez środków do życia po tym jak mamie oddałam 40 tys zł zarobione w Niemczech . Wtedy płakałam z rozpaczy i myślałam że mój bezpieczny świat zawalił się . Jednak od tego momentu nigdy już nie trafiłam do szpitala psychiatrycznego. Od roku 2014 funkcjonuje samodzielnie . I jest ok. Nikt nie ocenia mnie jako chorej .
Mój psychiatra wie o tym że nie biorę leków od 2 listopada 2023 czyli od około 5 miesięcy, i powiedział mi że on mi każe brać leki . Ale jestem wolna i sama decyduję o sobie. Dopóki nie trafię na oddział zamknięty szpitala psychiatrycznego. Tam nie mogłabym sprzeciwić się lekarzowi psychiatrze, tam by związali mnie w pasy, użyli wobec mnie siły, i zaaplikowali zastrzyk z lekiem psychotropowym. Dlatego nie mogę trafić do szpitala.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: wrzesień
Niektórzy szukają leku, jaki ich wyleczy i nie ma w tym nic złego, że chcą sobie pomóc. Jak leki na nas nie działają i trafiamy tylko na złych na lekarzy to jest nasz problem, a nie innych ludzi.
Tak samo nie ma co przesadzać i się nie leczyć, bo myślimy, że nikt nam nie pomoże tylko zaszkodzi.
A co robimy tak naprawdę ze swoim zdrowiem, czy się leczymy na cokolwiek czy nie, to nasz własny interes.
Tak samo nie ma co przesadzać i się nie leczyć, bo myślimy, że nikt nam nie pomoże tylko zaszkodzi.
A co robimy tak naprawdę ze swoim zdrowiem, czy się leczymy na cokolwiek czy nie, to nasz własny interes.
każdy dzień to nowy początek
Nie rozumiem, ja nigdy nie napisałam że mój lekarz jest złym lekarzem . Szanuję go. I potrzebuje z nim porozmawiać raz na miesiąc . Ja potrzebuję rozmowy z nim a nie recepty od niego. Jeśli ty potrzebujesz leków i dobrze się po nich czujesz to super . Ja też dobrze funkcjonuje na lekach ( 10 mg Abilify) . Pracuję i żyje samodzielnie. Jedyne czego nie potrafię zaakceptować to te wewnętrzne poczucie pustki , brak koncentracji i zdolności do uczenia się, i chęci do ćwiczeń fizycznych które - gdy nie biorę leków bardzo lubię. Dlatego odstawiłam leki i chce żyć bez nich. Nie muszę być całkowicie normalna . Wolę czytać książki i zanurzać się w świat tam przedstawiony , wolę chodzić codziennie na treningi i przebywać w gronie ludzi pozytywnych i aktywnych niż gapić się w telewizor. Wolę mieć myśli a nie odczuwać pustkę wewnętrzną i zapadać w otępienie. To mój wybór
Mówi się że każdy człowiek ma jakiegoś świra. Ale tylko osoby z diagnozą schizofrenii próbują za pomocą leków zlikwidować swoją inność. Chcemy być bardziej normalni niż ludzie bez diagnozy psychiatrycznej. Określenie " on jest wariatem " czy " ona jest szalona " wśród ludzi normalnych jest czymś pozytywnym , a dla nas - osób z diagnozą schizofrenii - to obraza , trzeba tą osobę zamknąć w szpitalu i dać leki bo zapewne ma psychozę.
Moja mama i brat wzywali karetkę pogotowia do mnie gdy zaczęłam chodzić na siłownię i słuchać muzyki Gregorian ( brat jej nie lubi) gdy przestawałam być potulna i miałam własne zdanie. Po szpitalu wracałam i tylko spałam godzinami i jadłam i gapilam się na seriale , za każdym razem po pobycie w szpitalu przytyłam około 40 kg w ciągu roku. Jaka była reakcja mojej rodzinki ? Że to moja wina , że jestem leniwa , nic nie robię w domu, że gnije tylko w łóżku i wyglądam jak świnia bo tylko jem i jem. Nikt nie widział tego że to te leki od psychiatry wywoływały u mnie zwiększony apetyt i brak chęci do aktywności fizycznej. To ja byłam winna. Wystarczyło że odstawiłam leki i schudłam i nabrałam energii i chęci do życia i ruchu.
Musisz zażywać leki. A co jak będziesz miała nawrót? Sama przecież tego nie rozpoznasz bo się traci krytycyzm. Znowu wylądujesz w szpitalu. Leki swoją drogą, ale też nie można sobie całkowicie odpuszczać jak masz problemy z wagą, trzeba mniej jeść i walczyć o siebie.. Też mam problemy z wagą jakbym odpuścił sobie to bym się już nie ruszał, tylko leżał jak kupa tłuszczu.. Nikomu nie jest łatwo.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Jest to pora o której wracam z pracy w tym tygodniu. Olanzapina świetnie pomaga na sen, wręcz bezbłędnie.
gówno w proszku na kijoszku
Przegłosowany, to znaczy że pracujesz na zmiany ? Nie masz stałych godzin pracy ? Jeśli tak to twoje problemy ze snem nie wynikają ze schizofrenii tylko z powodu nieregularnego trybu życia. Wszyscy normalni ludzie gdy pracują na zmiany mają problemy ze snem bo ich praca nie pozwala im kłaść się spać o stałej porze. Ja też brałam kiedyś olanzapine pod nazwą zyprexa - było to po pierwszym moim pobycie w klinice psychiatrycznej. W ciągu niecałego roku przytyłam wtedy z wagi 57 kg/167 cm wzrostu/ do wagi 87 kg czyli 30 kg . Dla dziewczyny która zawsze była szczupła i aktywna to był totalny dramat. Spałam rewelacyjnie , zgadzam się , ale też apetyt miałam kosmiczny . I czas wolny spędzałam tylko na leżeniu i gapieniu się w seriale. Brat mój nie potrafił zaakceptować tego że tak bardzo zmienił mi się wygląd i wyzywał mnie wtedy od świń. Aż w końcu zbuntowałam się i po kryjomu odstawiłam zyprexe . Zaczęłam chodzić na siłownię, chudnąc, wróciłam do wagi 60 kg , byłam wysportowana i szczęśliwa , znalazłam pracę w sklepie AGD-RTV i natychmiast wyprowadziłam się z domu na wynajęty pokój.
Też myślałam że dam radę bez leków. Wytrzymałam 4 lata. I zaliczyłam taką psychozę, że nogami się nakryłam. I 2 lata dochodziłam do siebie. Także ja podziękuje
4 lata bez leków to właściwie bardzo długo. Mi dotąd udawało się funkcjonować bez leków jedynie rok. I nie przestraszyłas mnie ale wręcz zachecilas by wytrwać w swoim postanowieniu życia bez leków. Dla czterech lat życia z poczuciem szczęścia wewnętrznego warto. Widmo / perspektywa nawrotu wcale mi nie straszna. Gdybym wcześniej zdecydowała się odstawić leki - przez cztery lata mogłabym założyć rodzinę , urodzić dziecko i to nie jedno lecz nawet trójkę, i cieszyć się normalnym życiem. Co z tego że po 4 latach nastąpił by nawrót ale dzieci bym miała i rodzinę. Funkcjonowanie na lekach , leczenie neuroleptykami przez lata , zabrało mi szansę na dziecko . Nigdy nie będę matką. Mam 46 lat i już za późno na poczęcie dziecka. Ale nie za późno by czuć się szczęśliwą
.
Ostatnio zmieniony pt mar 29, 2024 6:34 pm przez jagienka, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, nigdy nie jest za późno na szczęście.Jeżyk pisze: ↑pt mar 29, 2024 5:08 pm 4 lata bez leków to właściwie bardzo długo. Mi dotąd udawało się funkcjonować bez leków jedynie rok. I nie przestraszyłas mnie ale wręcz zachecilas by wytrwać w swoim postanowieniu życia bez leków. Dla czterech lat życia z poczuciem szczęścia wewnętrznego warto. Widmo / perspektywa nawrotu wcale mi nie straszna. Gdybym wcześniej zdecydowała się odstawić leki - przez cztery lata mogłabym założyć rodzinę , urodzić dziecko i to nie jedno lecz nawet trójkę, i cieszyć się normalnym życiem. Co z tego że po 4 latach nastąpił by nawrót ale dzieci bym miała i rodzinę. Funkcjonowanie na lekach , leczenie neuroleptykami przez lata , zabrało mi szansę na dziecko . Nigdy nie będę matką. Mam 46 lat i już za późno na poczęcie dziecka. Ale nie za późno by czuć się szczęśliwą
Ale: depresję najwyraźniej masz.
Ktoś Cię tak boleśnie zranił ( jakiś mężczyzna, który Cię olał ) , że nie wyłapałaś w porę u siebie depresji ( ona przecież spokojnie może współistnieć z zaburzeniami osobowości i schizofrenią ) ?.
Tak, antypsychotyki są w takich sytuacjach nie
bardzo potrzebne, chyba że w małych dawkach.
Potrzebny Ci jest antydepresant typu tianeptyny ( Coaxil ), którą można łączyć z innymi lekami .
Redaktor, mój nowy psychiatro , nie udała Ci się diagnoza . Skąd wniosek że mam depresję ? Codziennie chodzę do pracy , a po pracy na treningi w klubie fitness, mam wewnętrzne poczucie szczęścia i często śmieje się. Czy tak objawia się depresja ? Nikt mnie też nie olał, żaden mężczyzna, od dwóch i pół roku jestem singlem ale nie z powodu odrzucenia przez faceta lecz z powodu jego śmierci. I dobrze się czuję jako singiel - sama decyduję o sobie .
- Catastrophique
- bywalec
Po tych wpisach, calym topicu widac, ze wprost tryskasz szczęściem .
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Bo nie lubię psychotropowych ćpunów? Mam prawo nie brać leków. Poza tym nie tylko osoby z diagnozą schizofrenii są psychotropowymi ćpunami . Spotkałam się z prośbą o moje leki psychotropowe od osoby zdrowej psychicznie , ona miała całe pudełko rozmaitych leków i z pożądaniem w oczach patrzyła na moje pudełko Abilify . Dodanie kolejnego leku do własnej kolekcji sprawiało jej przyjemność. Dodam że była to osoba starsza około 70 lat a starsze osoby lubią leki. A tutaj przedstawiam wydarzenia z przeszłości które były w owym czasie dla mnie przykre - stąd może wniosek że mam depresję. Ale teraźniejszość jest inna całkowicie - pomogło głównie oderwanie się od mamy i brata a także - śmierć mojego chłopaka który był chory na schizofrenię oraz był aktywnym alkoholikiem , i dręczył mnie często psychicznie i fizycznie. Ale TO PRZESZŁOŚĆ. Ja teraz jestem szczęśliwa.
Ja za bardzo boję się nawrotu i tego mocnego tąpnięcia w życiu jakie ono za sobą niesie. Więc potulnie łykam najniższą dawkę olanzapiny