Myśli depresyjne
Moderator: moderatorzy
Myśli depresyjne
Da się pomylić bardzo ciężką depresję z zaburzeniem osobowości czy schizofrenią ?.
Czy w schizofrenii lub zaburzeniu osobowości mogą wystąpić bardzo ciężkie, uporczywe myśli depresyjne ( np. , że ktoś nic w życiu nie osiągnąl, do niczego się nie nadaje czy przegrał życie ) ?.
Czy w schizofrenii lub zaburzeniu osobowości mogą wystąpić bardzo ciężkie, uporczywe myśli depresyjne ( np. , że ktoś nic w życiu nie osiągnąl, do niczego się nie nadaje czy przegrał życie ) ?.
Re: Myśli depresyjne
Pytalem lekarza:mozna miec jednoczesnie depresje i schizofrenie
A jak się schizofrenia skończy ( bo czasem się z niej jednak wychodzi
), to można dostać depresji ?.

poczytaj depresja psychotyczna
Depresja z urojeniami i np. głosami ?.
- piotrs
- zaufany użytkownik
czesto jest depresja polekowa
tzw anhedonia obniżenie nastroju
to trzeba brać magnez np spacerować
no i leki na depresje
tzw anhedonia obniżenie nastroju
to trzeba brać magnez np spacerować
no i leki na depresje
A jak ktoś nie ma anhedonii ?.
Dla mnie najgorsze urojenia jakie miałem to depresyjne. Wierzyłem kiedyś że Bóg mnie za życia potępił i nie ma dla mnie ratunku. Obwiniałem się o takie rzeczy że śmiech na sali. I myślałem że ludzkości przeze mnie cierpi... Nie pamiętam ile to trwało ale miałem takie lęki że czułem ból fizyczny w ciele...
Bóg Cię kocha!!!
Czyli miałeś/masz prawdopodobnie depresję i autyzm atypowy ?.
Bardziej atypową schizofrenię z objawami dwubiegunowymi okresowo i podejrzewają nieoficjalnie coś co się jeszcze nie tak dawno temu nazywało zespołem aspergera (nie lubię tej nazwy). Te urojenia depresyjne czasem też są w schizofrenii zwlaszcza powikłanej depresją o dużym nasileniu.
Bóg Cię kocha!!!
A Ty sobie czegoś przypadkiem nie uroiłeś ( urojenia hipochondryczne )Karol87 pisze: ↑pt lis 10, 2023 12:32 pm Bardziej atypową schizofrenię z objawami dwubiegunowymi okresowo i podejrzewają nieoficjalnie coś co się jeszcze nie tak dawno temu nazywało zespołem aspergera (nie lubię tej nazwy). Te urojenia depresyjne czasem też są w schizofrenii zwlaszcza powikłanej depresją o dużym nasileniu.

Gdzie mieszkasz ( w dużym mieście, małym mieście, na wsi... to ważne w kontekście dostępu do NGOsów diagnozujących spektrum ) ?.
Co do kwestii finansowych- spokojnie, można opłatę za diagnozę spektrum rozbić na raty.
A co do myśli depresyjnych...
- w borderline one się zdarzają ?.
- w schizotypii one się zdarzają ?.
- w schizofrenii one się zdarzają ?.
- w organice ( np. okołoporodowym uszkodzeniu mózgu- też w mózgowym porażeniu dziecięcym ) one się zdarzają ?.
- w innych zaburzeniach osobowości, psychotycznych i neurologicznych też one się zdarzają ?.
Nie nie uroiłem sobie. Nigdy hipochondrycznych nie miałem. Skoro mam na papierze adhd czyli zab. neurorozwojowe które w latach 90 było rozpoznane to podejrzenie autyzmu ktore wysnuła profesjonalna psycholog jest na miejscu.
Tak myśli depresyjne się w tym zdarzają nawet urojeniowe.
Ja nie szukam dodatkowych diagnoz. Co niby miałoby mi to dać? Ale ruszyli temat autyzmu u mnie więc z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć czy to mam czy nie.
Tak myśli depresyjne się w tym zdarzają nawet urojeniowe.
Ja nie szukam dodatkowych diagnoz. Co niby miałoby mi to dać? Ale ruszyli temat autyzmu u mnie więc z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć czy to mam czy nie.
Bóg Cię kocha!!!
Najlepszy numer to odwalili w szpitalu jak byłem. Jak na rozmowie pierwszej po przyjęciu z ordynatorem powiedziałem że podejrzewają u mnie spektrum to typ po 5 minutach jak mnie pierwszy raz na oczy widział bez badañ na odwal się postawił diagnozę że nie mam spektrum. Nie sądzę że to powiedział bo to zauważył po kilku minutach rozmowy tylko żeby se dodatkowej roboty nie fundować... O czym my gadamy. Lekarze nie mają wiedzy o autyzmie i nie diagnozują go u dorosłych bo to się nie opyla.
Bóg Cię kocha!!!
Mam już dwa wypisy ze szpitala, w których jest wpisany " autyzm atypowy " ( od niedawna mam stwierdzoną też depresję ) . Tyle, że bez papierów z mojej fundacji ( które im dałem do wglądu ), nic by mi nie dali...Karol87 pisze: ↑pt lis 10, 2023 8:42 pm Najlepszy numer to odwalili w szpitalu jak byłem. Jak na rozmowie pierwszej po przyjęciu z ordynatorem powiedziałem że podejrzewają u mnie spektrum to typ po 5 minutach jak mnie pierwszy raz na oczy widział bez badañ na odwal się postawił diagnozę że nie mam spektrum. Nie sądzę że to powiedział bo to zauważył po kilku minutach rozmowy tylko żeby se dodatkowej roboty nie fundować... O czym my gadamy. Lekarze nie mają wiedzy o autyzmie i nie diagnozują go u dorosłych bo to się nie opyla.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Autyzm_atypowy
Autyzm atypowy rozpoznaje się w późniejszym wieku, niż autyzm dziecięcy- i często współistnieje np. ze schizofrenią, zaburzeniami osobowości, ChADem czy depresją.
Autyzm atypowy rozpoznaje się w późniejszym wieku, niż autyzm dziecięcy- i często współistnieje np. ze schizofrenią, zaburzeniami osobowości, ChADem czy depresją.