Sztuczna inteligencja a praca
Moderator: moderatorzy
Sztuczna inteligencja a praca
Przeraziłem się ostatnio bardzo, kiedy dowiedziałem się, że moje zawody ( korektor, redaktor, pracownik biurowy, researcher ) wyprze sztuczna inteligencja...
Czyli trzeba się będzie przestawić na tzw. gwarantowany dochód podstawowy ?.
Czyli trzeba się będzie przestawić na tzw. gwarantowany dochód podstawowy ?.
- Catastrophique
- bywalec
Re: Sztuczna inteligencja a praca
To bardzo dobrze, ze prostsze, niemal mechaniczne czynnosci beda zastepowane przez komputery, AI etc. Dzieki temu ludzie beda mogli skupic sie na bardziej kreatywnych zawodach zamiast harowac w kieratach za grosze.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Przecież nie każdy może być dziennikarzem, bądź pracownikiem naukowym/nauczycielem... na szczęście budowlańców AI nie wyprze.Catastrophique pisze: ↑ndz sie 20, 2023 4:39 pm To bardzo dobrze, ze prostsze, niemal mechaniczne czynnosci beda zastepowane przez komputery, AI etc. Dzieki temu ludzie beda mogli skupic sie na bardziej kreatywnych zawodach zamiast harowac w kieratach za grosze.
- Catastrophique
- bywalec
Zawsze można się dokształcić lub wybrać inny zawód, też kreatywny. Jest tego masa. Myślę, że budowlańcy będą zastąpieni przez maszyny jako jedni z pierwszych bo często pracują w nieludzkich, bardzo ciężkich warunkach.
Niektóre fabryki już teraz przechodzą na pełną automatykę.
To tylko kwestia czasu.
Niektóre fabryki już teraz przechodzą na pełną automatykę.
To tylko kwestia czasu.
Tik tak tik tak

To dobrze że przyznałeś że są zawody w których haruje się w kieratach za grosze! Takie zawody nie dają żadnych korzyści z pracy, bo nie można się dzięki nim samodzielnie utrzymać, a i satysfakcja jest mocno wątpliwa. Dobrze o tym wiem, bo sam przepracowałem 7-8 lat za płacę minimalną. Teraz, z perspektywy czasu, bardzo żałuję że się zdecydowałem pracować za płace minimalną!!! Co ciekawe takiej pracy za minimalne wynagrodzenie bardzo mi sekundowali psycholodzy i psychiatrzy.Catastrophique pisze: ↑ndz sie 20, 2023 4:39 pm To bardzo dobrze, ze prostsze, niemal mechaniczne czynnosci beda zastepowane przez komputery, AI etc. Dzieki temu ludzie beda mogli skupic sie na bardziej kreatywnych zawodach zamiast harowac w kieratach za grosze.
- Catastrophique
- bywalec
Nie ma przymusu zameczania sie za smieszne pieniądze. Ja w pracach, które mi nie dawaly satysfakcji nie pracowalem dluzej niż miesiąc. Męczyć się 8 lat w kieracie jest dla mnie nie do wyobrażenia. Widzę, ze nadal przenosisz odpowiedzialność na lekarzy
.

Tik tak tik tak

Nie przenoszę odpowiedzialności na personel leczący, tylko żywo pamiętam z jakim brakiem zrozumienia się u nich spotykałem, gdy narzekałem że pracuję za płacę minimalną. Mogłem śmiało nauczyć się negocjować wyższe wynagrodzenie, bo nie miałem nic do stracenia. Mój błąd i moja strata!!!
W ogóle zgadzanie się na bylejakość w różnych życiowych sprawach z samousprawiedliwianiem się "bo przecież jestem chory psychicznie" to pułapka myślowa podpadająca pod autostygmatyzację!
W ogóle zgadzanie się na bylejakość w różnych życiowych sprawach z samousprawiedliwianiem się "bo przecież jestem chory psychicznie" to pułapka myślowa podpadająca pod autostygmatyzację!
- Catastrophique
- bywalec
A co mieli zrobić? Zmiana pracy leży w Twojej gestii i zamiast do nich narzekać trzeba było ją zmienic. Tak - to Twój błąd i Twoja strata.
Tik tak tik tak

To tak, jak z moim przebranżowieniem się... . Na jaki zawód, Twoim zdaniem, Catastrophique, mogę się przebranżowić ?. Ze studiami historycznymi.Catastrophique pisze: ↑pn sie 21, 2023 7:07 am A co mieli zrobić? Zmiana pracy leży w Twojej gestii i zamiast do nich narzekać trzeba było ją zmienic. Tak - to Twój błąd i Twoja strata.
Skończę w końcu szkołę policealną ( ale pytanie, jaką?- musiałbym ją skończyć pod kątem AI ) i może jakąś podyplomówkę - jeżeli podołam- już nie ten wiek, plus wiele lat łykania prochów.
Ja się umiem tylko uczyć treści albo skrajnie wąskich ( historia wojskowości Wielkiego Księstwa Litewskiego XVII w. ), albo skrajnie ogólnych. Na egzaminie do technikum, na PW, WAT, MiMUW, SGGW, prawo, farmację, czy na medycynę, by mnie z logiki/matematyki wykosili ( wiem, na prawie na UW sobie nie dałem rady z logiką na I roku ), dlatego też, przez skrajną dyskalkulię zresztą, zostałem " chómanistom ".
Nawet w szkole zawodowej/branżowej miałbym problemy ( duża ilość konkretnej wiedzy ).
Dobrze, że teraz wróciły na studiach egzaminy wstępne z logiki/matematyki, nareszcie. Odsiewają one takie osoby, jak ja. Dla nas wystarczy podstawówka/gimnazjum/ogólniak. I bardzo dobrze. Nie każdy powinien studiować.
Z wyższym wykształceniem wiąże się na ogół wyższe wynagrodzenie!
Wszyscy kończą studia na 1 semestrze. Niepełnosprawny czy nie.
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Bo przechodzą przez 1 semestr, gdzie jest największy odsiew, a potem już tylko siłą rozpędu ?.
- Catastrophique
- bywalec
Chryste, Redaktor, czy ja jestem doradcą zawodowym?redaktor pisze: ↑pn sie 21, 2023 6:07 pmTo tak, jak z moim przebranżowieniem się... . Na jaki zawód, Twoim zdaniem, Catastrophique, mogę się przebranżowić ?. Ze studiami historycznymi.Catastrophique pisze: ↑pn sie 21, 2023 7:07 am A co mieli zrobić? Zmiana pracy leży w Twojej gestii i zamiast do nich narzekać trzeba było ją zmienic. Tak - to Twój błąd i Twoja strata.
Skończę w końcu szkołę policealną ( ale pytanie, jaką?- musiałbym ją skończyć pod kątem AI ) i może jakąś podyplomówkę - jeżeli podołam- już nie ten wiek, plus wiele lat łykania prochów.
Ja się umiem tylko uczyć treści albo skrajnie wąskich ( historia wojskowości Wielkiego Księstwa Litewskiego XVII w. ), albo skrajnie ogólnych. Na egzaminie do technikum, na PW, WAT, MiMUW, SGGW, prawo, farmację, czy na medycynę, by mnie z logiki/matematyki wykosili ( wiem, na prawie na UW sobie nie dałem rady z logiką na I roku ), dlatego też, przez skrajną dyskalkulię zresztą, zostałem " chómanistom ".
Nawet w szkole zawodowej/branżowej miałbym problemy ( duża ilość konkretnej wiedzy ).
Dobrze, że teraz wróciły na studiach egzaminy wstępne z logiki/matematyki, nareszcie. Odsiewają one takie osoby, jak ja. Dla nas wystarczy podstawówka/gimnazjum/ogólniak. I bardzo dobrze. Nie każdy powinien studiować.
Wszędzie widzisz problemy i ograniczenia. Pisałem abys popracowal nad sposobem myslenia i zmianą przekonań.
Bez tego będziesz, jestes jak sparaliżowany.
Tik tak tik tak

Może już czas i sama pora się przekwalifikować, bo jako coach to jesteś szczerze do dupy 

Dobrze. Dostałem wreszcie namiar do porządnego doradcy zawodowego ( nawet nie z PFRON- u, tylko z OPS- u ! ).Catastrophique pisze: ↑pn sie 21, 2023 9:29 pmChryste, Redaktor, czy ja jestem doradcą zawodowym?redaktor pisze: ↑pn sie 21, 2023 6:07 pmTo tak, jak z moim przebranżowieniem się... . Na jaki zawód, Twoim zdaniem, Catastrophique, mogę się przebranżowić ?. Ze studiami historycznymi.Catastrophique pisze: ↑pn sie 21, 2023 7:07 am A co mieli zrobić? Zmiana pracy leży w Twojej gestii i zamiast do nich narzekać trzeba było ją zmienic. Tak - to Twój błąd i Twoja strata.
Wszędzie widzisz problemy i ograniczenia. Pisałem abys popracowal nad sposobem myslenia i zmianą przekonań.
Bez tego będziesz, jestes jak sparaliżowany.
A ty, Cata, to przestań się wygłupiać i szafować formułkami rodem z CBT. Jako coach nie jesteś najlepszy i pogódź się z tym.
- Catastrophique
- bywalec
Nie mów mi co mam robić. Słucham się jedynie prawdziwych autorytetów, podobnie jesli chodzi o ocenę mnie, mojej wiedzy, umiejętności etc. Pogodz sie z tym.
Mam nadzieję, szczerze, ze doradca Ci pomoże.
Ale bez zmiany takiego ograniczającego myslenia będziesz szedl przez zycie jak na hamulcu ręcznym.
Ale bez zmiany takiego ograniczającego myslenia będziesz szedl przez zycie jak na hamulcu ręcznym.
Tik tak tik tak

Jakich autorytetów ?. Z chęcią bym uzyskał namiar na prace książkowe/artykuły tych autorytetów. Douczyłbym się.Catastrophique pisze: ↑wt sie 22, 2023 9:38 pm Nie mów mi co mam robić. Słucham się jedynie prawdziwych autorytetów, podobnie jesli chodzi o ocenę mnie, mojej wiedzy, umiejętności etc. Pogodz sie z tym.
Ostatnio zmieniony wt sie 22, 2023 10:08 pm przez redaktor, łącznie zmieniany 2 razy.
- Catastrophique
- bywalec
Jest tego masa, ale do tego trzeba byc bardziej ambitnym, nie ograniczającym sie samodzielnie i bardziej odważnym, Redaktor.
Tik tak tik tak

Fakt, nikt nie chce do pracy takich ludków jak ja, którzy mają samą wiedzę teoretyczną...
A co do AI- aby ją obsłużyć dobrze, studia są niepotrzebne. Mogą nawet przeszkodzić w jej obsługiwaniu.
A co do AI- aby ją obsłużyć dobrze, studia są niepotrzebne. Mogą nawet przeszkodzić w jej obsługiwaniu.
Ostatnio zmieniony wt sie 22, 2023 10:11 pm przez redaktor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Catastrophique
- bywalec
Jestem samoukiem. Przeczytałem sporo i doswiadczylem jeszcze wiecej. Jest to milion razy bardziej potrzebne i wartościowe niz bezuzyteczna teoria ze studiow, rzadko uzywana w praktyce. I tak, nawiązując do wspomnianych gdzies juz zyskow, sprzedaje się znacznie lepiej. Jeśli chodzi o klientów jak i pracodawców. Czasy sie zmienily. Nikt nie chce mistrzów teorii po bezużytecznych studiach.
Twoj post powyzej to hold ignorancji.
Twoj post powyzej to hold ignorancji.
Tik tak tik tak