Schizofrenia to rozdwojenievjaźni

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

spring_
bywalec

Schizofrenia to rozdwojenievjaźni

Post autor: spring_ »

No ourwac wdech wydech to ja tu pracujev4 lata inwezyscy mowią że są zdrowi poza mateuszem
każdy user twgo forum wie że choruje to znaczy ma "wgląd" czyli jest zdrowy.

Każdy leczący się jest zdrowy.

A że bieda nuda głód trudności życiowe to inna sprawa
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Schizofrenia to rozdwojenievjaźni

Post autor: hvp2 »

Schizofrenia to rozszczepienie między myślami a emocjami.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Schizofrenii nie ma. Są tylko takie diagnozy :icon-mrgreen:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

przegłosowany pisze: śr kwie 12, 2023 5:11 pm Schizofrenii nie ma. Są tylko takie diagnozy :icon-mrgreen:
popieram
:angelic-blueglow:
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

hvp2 pisze: wt kwie 11, 2023 11:17 pm Schizofrenia to rozszczepienie między myślami a emocjami.
Biorąc pod uwagę to, że lewa półkula mózgowa odpowiada za logiczne myślenie, a prawa za wyobraźnię i procesy twórcze, a także uwzględniając rolę łączących półkule: hipokampa i spoidło wielkie (inaczej ciało modzelowate), gdzie też są receptory dopaminowe, to faktycznie, rozchwianie i niezborność mogą występować. Choć sercem też czujemy, serce to busola prawdy. W ogóle czasem odrzucam słowo "psychika", twierdząc, że jest tylko centralny układ nerwowy, serce jako busola prawdy i dusza oderwana od Przedwiecznego Ojca, lub w ogóle jakiejś większej Całości, bo słowo "psychika" jest tchnięte filozoficznie, taka komiksowa chmurka, która niczego nie wyjaśnia, poza określeniem, że jesteśmy chorzy psychicznie, bo mamy objawy psychiatryczne, a to raczej przez to, że role i funkcje poszczególnych części mózgu się faktycznie zazębiają, różne struktury oddziałują na siebie i raczej nie należy ich od siebie izolować... Co nie znaczy, że metodą rTMS (repetetive Transcraniell Magnet Stimulation) nie można by oddziaływać falami o odpowiedniej częstotliwości mierzonymi w hertzach na poszczególne obszary mózgu/ mózgowia. Czy na hipokampa i ciało modzelowate też, tego nie wiem, ale na móżdżek na pewno, bo są o tym prace naukowe. Zamiast tego forsuje się elektrowstrząsy, które są ni w pięć, ni w dziewięć.
jaca310
bywalec

Post autor: jaca310 »

Schizofrenia to choroba dezintegracyjna
Awatar użytkownika
Catastrophigłupek
bywalec
Status: Upośledzony

Post autor: Catastrophigłupek »

Januszek już nie jest tylko na zasiłku :icon-mrgreen:

Januszek już nie musi mieszkać w piwnicy!

Januszek jest na utrzymaniu kobiet czy to męska k! SPYTACIE? BUC 2023. KU..WA :angelic-green:
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”