Renta rodzinna i praca

Moderator: moderatorzy

redaktor
zaufany użytkownik

Renta rodzinna i praca

Post autor: redaktor »

Moze ZUS zabrac rente rodzinna po podjeciu pracy ?.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Re: Renta rodzinna i praca

Post autor: Amannn »

Zadzwoń i się spytaj . Na pewno może nie przedłużyć .
redaktor
zaufany użytkownik

Dziękuję.

Pojadę do swojego oddziału ZUS i się spytam.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Najlepsza z tego względu jest praca w zakładzie pracy chronionej Ale o to też się dopytaj przy okazji.
redaktor
zaufany użytkownik

Sprzątanie, ochrona, produkcja itp. ( mam kiepskie wykształcenie i puste CV- brak praktycznie jakiegokolwiek doświadczenia w pracy zarobkowej, prawie same wolontariaty ) ??.
Będę więc teraz szukał pracy w ZPChr.

A Wy, jakie macie doświadczenia z pracą w ZPChr. ??. Dało/daje radę pogodzić przy niej rentę z pracą ?.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Ja pracowałem w zpchr i generalnie był to syf! Zarabiałem najniższą krajową i spotkałem się ze skrajną nietolerancją wobec mojej choroby i działań ubocznych leków. Z perspektywy czasu żałuję że tam przepracowałem dwa lata.
kanapkaaaaa
bywalec

Post autor: kanapkaaaaa »

hvp2 pisze: ndz mar 19, 2023 8:58 pm Ja pracowałem w zpchr i generalnie był to syf! Zarabiałem najniższą krajową i spotkałem się ze skrajną nietolerancją wobec mojej choroby i działań ubocznych leków. Z perspektywy czasu żałuję że tam przepracowałem dwa lata.
Ja wytrzymałam 4lata. Też nie mam dobrej opinii o tym miejscu pracy. Ciężko powiedzieć czy żałuję tych 4 lat, bo teraz wogole pracy nie mogę znaleźć. A siedzieć na bezrobociu też źle.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Przepracowałem ponad 20 lat w zakładach pracy chronionej i to jak najbardziej prawda,że nie ma taryfy ulgowej ze względu na chorobę czy przyjmowane leki - swoje obowiązki trzeba wykonywać i nikogo nie obchodzi czy ma się papiery na głowę czy na kręgosłup.Renty raczej nie zabierają choć to różnie z tym bywa.Od 2013 roku mam rentę socjalną i od niedawna dodatkowo rentę rodzinną i już kilkukrotnie stawałem na komisjach gdzie przedłużali mi rentę na kolejne lata a przez ten czas byłem zatrudniony w ZPCH.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Piotrek007 pisze: pn mar 27, 2023 1:17 pm i od niedawna dodatkowo rentę rodzinną
Jak w takim wieku dostać rentę rodzinną ?
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

FreshEscape pisze: pn mar 27, 2023 3:25 pm
Piotrek007 pisze: pn mar 27, 2023 1:17 pm i od niedawna dodatkowo rentę rodzinną
Jak w takim wieku dostać rentę rodzinną ?
Być może coś pokręcę ale musiałem mieć orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy przed 16-tym rokiem życia a mój ojciec umarł będąc rencistą gdy byłem dzieckiem.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Tak coś myśłałem, ale chyba wystarczy ze masz całkowitą niezdolność przed dorosłościa. Nawt jak ojcicec czy matka. Czy ten co cie utzymuje. Umrze, chyba nawet jak jak już bedziesz miał wiele lat. Ale też mówie, mogłem coś pokrecic... To jest atut mimo wszystko, czyli zachorowanie przed 18-nastką, czy 16-tka. Masz dwie renty żyjesz jak chcesz. A jeszcze jak chcesz mozesz dorobic.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

FreshEscape pisze: pn mar 27, 2023 5:27 pm Tak coś myśłałem, ale chyba wystarczy ze masz całkowitą niezdolność przed dorosłościa. Nawt jak ojcicec czy matka. Czy ten co cie utzymuje. Umrze, chyba nawet jak jak już bedziesz miał wiele lat. Ale też mówie, mogłem coś pokrecic... To jest atut mimo wszystko, czyli zachorowanie przed 18-nastką, czy 16-tka. Masz dwie renty żyjesz jak chcesz. A jeszcze jak chcesz mozesz dorobic.
Nieraz się zastanawiałem czy lepiej jest chorować i cierpieć we wczesnej młodości by potem z biegiem lat czuć się coraz lepiej czy może mieć beztroską młodość a później wszystko stracić.To drugie chyba gorsze.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Piotrek007 pisze: pn mar 27, 2023 10:05 pm Nieraz się zastanawiałem czy lepiej jest chorować i cierpieć we wczesnej młodości by potem z biegiem lat czuć się coraz lepiej czy może mieć beztroską młodość a później wszystko stracić.To drugie chyba gorsze.
Wiadmość dla CIEBIE RODZICU, LEKARZU, NAUCZYCIELU. Myślsisz ze kończysz dziecku kariere i życie bo dajesz mu diagnoze za dziecka !!! Dajesz mu często szanse, szanse renty socjalnjej, renty rodzinnej. Wielu rent. |Któe w dorosłym życiu pozwolą mu żyć. Nawet jak sam nie zdaje sobie z tego sprawy. I bez szans na etat bierze kilka tysiecy miesiecznie. Co pozwala mu żyć. Bo w tej chorobie, jak w każdej niepełnośprawnośći pieniążki decydują o twoim przetrwaniu !!!
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

renta rodzinna co to
jest po rodzicach ?
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Ja bym chętnie oddał obydwie renty w zamian za brak ograniczeń na rynku pracy i np. gdybym mógł pracować jako kierowca tira a pracodawcy nie widzieli by problemu w tym że mam diagnozę schizofrenii.Ale rozumiem że dla chorych którzy nie dają rady pracować renta jest niezbędna.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
redaktor
zaufany użytkownik

Ja bym chętnie dorobił do renty rodzinnej i będę dorabiał... byle mi renty nie zabrali...

Wróć do „praca”