Nowa osobowość
Moderator: moderatorzy
Nowa osobowość
Czy mieliście/miałyście coś takiego, że Wam w chorobie wytworzyła się nowa osobowość ?.
Ja tak mam.
Ja tak mam.
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Re: Nowa osobowość
Osobowość to coś, co jest wypracowywane przez życie - w sensie od małego dziecka po dorosłość, nie wierzę, żeby mogło się tak stać, myślę zatem, że to objaw choroby.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
- Catastrophique
- bywalec
Samo sie nie wytworzylo, ale zmienilem skrajnego introwertyka na ekstrawertyka.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Myślę, że na kształt osobowości mają wpływy czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynnik wolnej woli czyli naszych wyborów. Mnie moje psychozy zmieniły na człowieka który ma spłycone emocje i duże ubytki w pamięci. Wg. Kazimierza Dąbrowskiego człowiek przechodzi rozpady osobowości które tworzą dezintegrację pozytywną gdzie wyłania się można by powiedzieć nowa osobowość lepiej ukształtowana od starej. I w zasadzie proces zachodzi całe życie.
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Ja się chyba stałem bardziej asertywny.
Rzeczywiście, Maxi, możesz mieć rację o tyle, że choroba bardzo mi przebudowała osobowość. Np. dużo bardziej niż kiedyś cenię dobre jedzenie i atrakcyjne ( subiektywnie dla mnie ) kobiety. Kiedyś nie byłem aż tak zmysłowy.Maksymiliana pisze: ↑pt wrz 27, 2019 5:04 pm Osobowość to coś, co jest wypracowywane przez życie - w sensie od małego dziecka po dorosłość, nie wierzę, żeby mogło się tak stać, myślę zatem, że to objaw choroby.
-
- zaufany użytkownik
Nie ma żadnej nowej osobowości. Zmiany w zachowaniu to oznaka rozpadu osobowości. Ale oczywiście zachowanie można ukryć, nie dając nic po sobie poznać. Wtedy rozpad dokonuje się wewnątrz i nie manifestuje się na zewnątrz. To prowadzi prostą drogą do katatonii.
Wreszcie się pozbierałem i ogarnąłem swoją osobowość ( ale zaburzenie osobowości F. 07.0/F.07.8 mam
).
Rozsypka osobowości jest też w różnych zaburzeniach osobowości, nie tylko w F. 20.

Rozsypka osobowości jest też w różnych zaburzeniach osobowości, nie tylko w F. 20.