"21 x Nowy Jork"
Moderator: moderatorzy
"21 x Nowy Jork"
"Jesteśmy w nowojorskim metrze. Tutaj spotykają się wszyscy – młodzi i starzy, właściwie każdy pasażer ma inny kolor skóry albo inne pochodzenie. Kamera zatrzymuje się na niektórych twarzach, przygląda się im dłużej. Kim są ci ludzie? Z off-u słyszymy opowieści niektórych z nich: o czym myślą, czym się zajmują, dokąd jadą. To jest punkt wyjścia. Za kilkoma osobami podążamy do ich miejsca pracy, zamieszkania, czy tam gdzie lubią przebywać: do nocnego klubu, na miejską plażę... Obserwujemy ich. Czasem są to zwykłe sceny z codziennego życia, czasem – ważne momenty".
https://vod.tvp.pl/filmy-dokumentalne,1 ... ork,283698
Nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie mi rozkoszować się Ameryką, więc trzeba się zainteresować trochę. Pewna kobietka kiedyś mnie zainspirowała nieodwracalnie...
https://vod.tvp.pl/filmy-dokumentalne,1 ... ork,283698
Nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie mi rozkoszować się Ameryką, więc trzeba się zainteresować trochę. Pewna kobietka kiedyś mnie zainspirowała nieodwracalnie...
- Catastrophique
- bywalec
Re: "21 x Nowy Jork"
Mama powiedziała Ci "zabieraj wreszcie swoje 4 litery z tego domu jak najdalej od nas, nawet do USA".
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
U nas nie ma takiej mody na wyprowadzanie się.
USA interesuje mnie z przyczyn dużo głębszych.
USA interesuje mnie z przyczyn dużo głębszych.
Mało masz katastrofa ostrzeżeń?
Kobieta, która mnie zainspirowała to pewna osoba, która spędziła w USA wiele szczęśliwych lat w młodości i tęskni tam.
Wszystko za czym tęskni bliska mojemu sercu osoba, porusza też mnie.
Wszystko za czym tęskni bliska mojemu sercu osoba, porusza też mnie.
- Catastrophique
- bywalec
To czemu tam nie wróci?
Btw, sam wybieram się do USA za 2, 3 lata.
Btw, sam wybieram się do USA za 2, 3 lata.
Myślę, że musiałaby zaczynać tam życie od nowa, i to tak żeby sobie dobrze je ułożyć a nie zmarnieć. Dostać się do Ameryki jest w miarę łatwo, ale co dalej, żeby osiągnąć szczęście? Choroba przerwała wszystko. Do pewnych rzeczywistości nie da się wrócić, do dawnego partnera, miłości, planów, znajomych.
- Catastrophique
- bywalec
A po co wracać do przeszłości? Życie toczy się dalej, warto zacząć od nowa.
Tak katastrofa ty i twoje głupie rady
Zobaczmy też Nowy Jork z innej perspektywy, bardziej obiektywnej. 21 historii jednostek na tle 8 milionów ludności tego miasta to bardzo subiektywny fragment, a poza tym rzeczywistość to nie tylko mikroskopijni ludzie. Jest też architektura, przyroda, technika, kultura, cywilizacja i to dopiero tworzy tamto niezwykłe środowisko.
Na tym pierwszym filmiku widzę idą cztery nowojorskie dziewuchy, ale nie umywają się do tamtej zwiewnej księżniczki
Ale to fałszywa księżniczka była.
Drugim Boratem nie będę, nie ma jeleni
Drugim Boratem nie będę, nie ma jeleni
Ta dziewczyna była jednak wyjątkowa, niezwykła, miałem wrażenie, że natrafiłem na istotę, która zna tajemnicę drogi do szczęścia w tym świecie.
Podczas gdy inne kobiety zajęte przyziemnymi sprawami, ich życie kręciło się wokół zwykłych czynności i spraw tu w swoim grajdołku, dom, robota, piwo, koleżanki, plotki robota, dom, tamta mogła odkryć mi świat i jednocześnie sobie. Przybyła z Ameryki, żeby poznać mnie, porwać i pokazać wszystkie królestwa świata?
Czy to nie tamta z moich snów, wyjątkowa, która odnalazła mnie, żeby połączyć z naszym przeznaczeniem, czy to nie jej tożsamość?
Czy to nie najwyższych lotów miłość?
Na szczęście to tylko dzieje się we mnie, moje zastrzeżone, prywatne wyobrażenia i indywidualne piękno tajemnicy miłości do dalszych przekształceń i korzystania, a ona niech się tam .... z Miśkami.
Podczas gdy inne kobiety zajęte przyziemnymi sprawami, ich życie kręciło się wokół zwykłych czynności i spraw tu w swoim grajdołku, dom, robota, piwo, koleżanki, plotki robota, dom, tamta mogła odkryć mi świat i jednocześnie sobie. Przybyła z Ameryki, żeby poznać mnie, porwać i pokazać wszystkie królestwa świata?
Czy to nie tamta z moich snów, wyjątkowa, która odnalazła mnie, żeby połączyć z naszym przeznaczeniem, czy to nie jej tożsamość?
Czy to nie najwyższych lotów miłość?
Na szczęście to tylko dzieje się we mnie, moje zastrzeżone, prywatne wyobrażenia i indywidualne piękno tajemnicy miłości do dalszych przekształceń i korzystania, a ona niech się tam .... z Miśkami.
A może podskoczymy na chwile na wakacje do słonecznego Los Angeles?