Jak odstawiać leki? Podstawowe zasady
Moderator: moderatorzy
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Re: Jak odstawiać leki? Podstawowe zasady
A ja lubie Bright Angel , i popieram jego ścieżkę poszukiwań. Bo oficjalne leczenie nie jest doskonałe. Choruje obecnie większość ludzi, dlatego potrzebne są jakieś alternatywne rozwiązania.
Trudno wyzdrowieć.
Trudno żyć.
Trudno przeżyć.
Trudno wypocząć.
Trudno istnieć.
Trudno być.
Trudno chodzić.
Trudno piernąć.
Trudno wyzdrowieć.
Trudno żyć.
Trudno przeżyć.
Trudno wypocząć.
Trudno istnieć.
Trudno być.
Trudno chodzić.
Trudno piernąć.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Jak odstawić leki? Skutecznie.
ok żartuję
Niech się wypowiedzą ci co odstawili leki.
A tak na serio już, to jeśli masz problem żeby odstawić leki to lepiej tego nie rób, bo jeśli jesteś zdrowy to nie powinno to być żadnym problemem. Zasady są różne w zależności od neuroleptyku.
ok żartuję
Niech się wypowiedzą ci co odstawili leki.
A tak na serio już, to jeśli masz problem żeby odstawić leki to lepiej tego nie rób, bo jeśli jesteś zdrowy to nie powinno to być żadnym problemem. Zasady są różne w zależności od neuroleptyku.

Tez popieram Bright Angel. Spróbował odstawić i nie pomogło, trafił do szpitala, podali leki jest ok. Gdzie tu są konsekwencje dla kogo ? Każdy ma prawo decydować o swoim życiu..
Miesiące w szpitalu to nie jest obowiazek. Można wyjsc na własne żądanie. Szpital dostaje więcej kasy jak pacjet dłużej w nim przebywa, no i niby ustawia się leki, tylko te same dawki czesto bierze się tygodniami. Można chodzic przecież do psychiatry w poradni i to samo będzie robił tylko człowiek będzie w domu.
Ile ludzi tyle opini. Temat leków jest ciężki i dość indywidualny. Przedewszystkim należy zdawać sobie sprawę z tego co się robi i ewentualne konsekwencje ponosić.
Mam jescze pytanie jakie objawy towarzyszyły tobie, że trafiłeś teraz do szpitala? Poczułeś się źle to nie wiele tlumaczy, człowiek czuje się źle przy masie chorób naprzyklad grypie.
Miesiące w szpitalu to nie jest obowiazek. Można wyjsc na własne żądanie. Szpital dostaje więcej kasy jak pacjet dłużej w nim przebywa, no i niby ustawia się leki, tylko te same dawki czesto bierze się tygodniami. Można chodzic przecież do psychiatry w poradni i to samo będzie robił tylko człowiek będzie w domu.
Ile ludzi tyle opini. Temat leków jest ciężki i dość indywidualny. Przedewszystkim należy zdawać sobie sprawę z tego co się robi i ewentualne konsekwencje ponosić.
Mam jescze pytanie jakie objawy towarzyszyły tobie, że trafiłeś teraz do szpitala? Poczułeś się źle to nie wiele tlumaczy, człowiek czuje się źle przy masie chorób naprzyklad grypie.
To, że obecnie czujesz się bardzo dobrze, nie oznacza, że w przyszłości też tak będzie. Niestety ale lekarstwa zażywane latami powodują czasem bardzo poważny uszczerbek na zdrowiu jak i ciężkie zmiany w organizmie i wiem to po sobie. Teraz tego nie czujesz bo jesteś stosunkowo młody ale pogadamy za parę lat gdy zaczną tobie po kolei wysiadać organy. Zacznie się od wątroby, następnie cukrzyca. Wysiądą tobie nerki, po czym stawy. Niestety to nie są cukierki i słono się płaci za podobną bezmyślność.Catastrophique pisze: ↑ndz sie 14, 2022 3:46 pmNie uznaje takich metod, a czuje się bardzo dobrze. Zyje lepiej niz niejeden zdrowy.Bright Angel pisze: ↑ndz sie 14, 2022 1:18 pm Jak ktoś nie chce uznać naturalnych metod leczenia, to nie wyzdrowieje nigdy prawdopodobnie.
Jesli ktos uzna tylko takie metody leczenia wylądują w szpitalu z psychozą. I to nie prawdopodobnie, ale na pewno.
Znam całe mnóstwo osób którym udało się wyjść z psychotropów i żadna z tych osób akurat nie wyładowała w szpitalu z psychozą. I znam także sporo osób co grzecznie leki zażywali i faktycznie co chwilę lądowali w szpitalach z psychozą czy innym pogorszeniem.
To że tak łatwo to wszystko straciłaś, jedynie świadczy o wartości tegoż. Zazwyczaj w chorobie ludzie zyskują na powrót bliskich lub przyjaciół, skoro jednak w takiej chwili odwrócili się wszyscy od ciebie, to tyle są warci moim zdaniem co nic. Nie raz choroba weryfikuje wiele rzeczy, często zdziera maski i pokazuje kto jest kim dla kogoś. Kto jest przyjacielem, a kto wrogiem. Sam nie raz to odczułem. Tak samo jak ty zmagam się z chorobą od wielu lat i tak samo nie mam odwagi odstawić lekarstw całkowicie ale jestem świadomym pacjentem i to mnie pociesza.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Proszę tylko o trochę dobrej woli. Ten tamat nie namawia nikogo do odstawiania leków jest znak zapytania w tytule. Czyli ja też chciałem się coś dowiedzieć i zebrać moją wiedzę dla siebie też. Bo dużo rzeczy mi umyka z czas. Tysiące ludzi odstawia leki za zgodą lekarzy i oni też muszą uważać aby nie było nawrotow. Tutaj nawet lekarze specjaliści nie mają żadnej pewności, że nie bedzie psychozy. Dlatego trzeba to robić z głową. Po drugie do szpitala.trafiłem po odstawieniu ziół. Leki zacząłem brać. I proszę nie wtracajcie się w moje życie. Nie Wasza sprawa.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Możesz napisać mi na priv jakie zioła pijesz i jak sobie radziłeś bez leków? Mnie ten temat bardzo interesuje ponieważ jak czytałeś moje posty, ja również niebiore skutecznie leków, przez długi czas.Bright Angel pisze: ↑pt wrz 09, 2022 7:10 pm Proszę tylko o trochę dobrej woli. Ten tamat nie namawia nikogo do odstawiania leków jest znak zapytania w tytule. Czyli ja też chciałem się coś dowiedzieć i zebrać moją wiedzę dla siebie też. Bo dużo rzeczy mi umyka z czas. Tysiące ludzi odstawia leki za zgodą lekarzy i oni też muszą uważać aby nie było nawrotow. Tutaj nawet lekarze specjaliści nie mają żadnej pewności, że nie bedzie psychozy. Dlatego trzeba to robić z głową. Po drugie do szpitala.trafiłem po odstawieniu ziół. Leki zacząłem brać. I proszę nie wtracajcie się w moje życie. Nie Wasza sprawa.
- FreshEscape
- bywalec
O ch**u zloty, nawet tygodnie nie mineły. juz sie ku**a zaczyna ze dostałem psychozy i trafiłem do psychiatryka na zamkniety bo ziółek nie brałem. Ten pozio cynizmu i jakichs nadludzkich zaburzen osobowosci u niektorych nigdy sie nie zmieni. Ilu jest ludzi cywilizowanych co czekaja na hospitalizacje na oddziale a nie maja do tego prawa ani mozliwosci bo jeden pajac z drugim ziolek nie bierze tylko zajmuje miejsce na oddziale ? Juz sie zaczyna pokretne tlumaczenie ze on przeciez jest zdrowy tylko jego otoczenie jest popierdykane i ucika do psychiatryka. Cynizm was kiedys zniszczy jak wasi opiekunowie co wam osrana dupke w psychozie umyja zawina sie na tamten swiat. Skonczy sie to kogutowanie...
Wbrew pozorom i obiegowej opinii nasze lekarstwa bardzo ciężko uzależniają. Nawrót choroby może więc być spowodowany nie samą chorobą lecz skutkami odstawiennymi. Mogą więc wystąpić lęki, brak apetytu, skurcze mięśni, drgawki, biegunka lub ciężkie zaparcia, otępienie umysłowe lub drażliwość, a nawet złość albo mania czyli nadintensywna praca mózgu, tudzież bezsenność. Większość osób w związku z powyższymi bądź co bądź ciężkimi objawami powraca z własnej woli do pastylek.
O czym warto pamiętać gdy podchodzimy do próby odstawiania.
1. Odstawianie "na sucho" jest niezwykle trudne i brutalne dla naszego organizmu.
2. Alkohol w żadnym wypadku nie może stanowić alternatywy dla lekarstw. Podobnie jak inne narkotyki. Lekarz może zalecić odtruwanie czyli detox, szczególnie w przypadku benzodiazepin.
3. Odstawianie należy rozłożyć w czasie. W żadnym wypadku nie może być nagłe z dnia na dzień. Dawkę lekarstw należy zmniejszać stopniowo i bardzo po woli.
4. Po każdorazowym zmniejszeniu dawki musi minąć spory odcinek czasu. W owym czasie należy bacznie obserwować własny organizm oraz reakcje organizmu.
5. Warto też mieć kogoś kto podzieli się swoją niezależną opinią o nas z zewnątrz gdyż chory może stawać się bezkrytyczny wobec objawów chorobowych.
6. Należy być bardzo czujnym i ostrożnym, zwracać uwagę na nastrój, myślenie, motorykę oraz ogólny stan psycho-fizyczny oraz somatyczny.
7. Warto zadać sobie pytanie czy po obniżeniu dawki lekarstwa jesteśmy w stanie nadal normalnie funkcjonować i sprostać wszystkim naszym codziennym obowiązkom. Czy nie zaczynamy tych obowiązków lub siebie zaniedbywać. Dlatego w takim przypadku tak ważny jest dłuższy czas. Jak wiadomo lekarstwa kumulują się w tkankach naszego organizmu i zanim faktycznie zaprzestaną działania może minąć nawet kilka miesięcy. Przez pierwszy początkowy okres może więc być względnie dobrze by z czasem było coraz gorzej.
8. Należy dbać o odpowiednią ilość snu oraz higienę osobistą.
9. W miarę możliwości należy unikać nadmiernego stresu. Nie możemy stawiać sobie od początku poprzeczki zbyt wysoko. Warto mieć na względzie swoje ograniczenia i nie walczyć z nimi ślepo lecz nad nimi pracować.
10. Jako ostatni punkt dziesiąty i najważniejszy - !zawsze w przypadku próby odstawiania należy uzyskać zgodę swojego lekarza prowadzącego. Cały proces powinien się odbywać tylko i wyłącznie pod kontrolą oraz za zgodą lekarza!
1. Odstawianie "na sucho" jest niezwykle trudne i brutalne dla naszego organizmu.
2. Alkohol w żadnym wypadku nie może stanowić alternatywy dla lekarstw. Podobnie jak inne narkotyki. Lekarz może zalecić odtruwanie czyli detox, szczególnie w przypadku benzodiazepin.
3. Odstawianie należy rozłożyć w czasie. W żadnym wypadku nie może być nagłe z dnia na dzień. Dawkę lekarstw należy zmniejszać stopniowo i bardzo po woli.
4. Po każdorazowym zmniejszeniu dawki musi minąć spory odcinek czasu. W owym czasie należy bacznie obserwować własny organizm oraz reakcje organizmu.
5. Warto też mieć kogoś kto podzieli się swoją niezależną opinią o nas z zewnątrz gdyż chory może stawać się bezkrytyczny wobec objawów chorobowych.
6. Należy być bardzo czujnym i ostrożnym, zwracać uwagę na nastrój, myślenie, motorykę oraz ogólny stan psycho-fizyczny oraz somatyczny.
7. Warto zadać sobie pytanie czy po obniżeniu dawki lekarstwa jesteśmy w stanie nadal normalnie funkcjonować i sprostać wszystkim naszym codziennym obowiązkom. Czy nie zaczynamy tych obowiązków lub siebie zaniedbywać. Dlatego w takim przypadku tak ważny jest dłuższy czas. Jak wiadomo lekarstwa kumulują się w tkankach naszego organizmu i zanim faktycznie zaprzestaną działania może minąć nawet kilka miesięcy. Przez pierwszy początkowy okres może więc być względnie dobrze by z czasem było coraz gorzej.
9. W miarę możliwości należy unikać nadmiernego stresu. Nie możemy stawiać sobie od początku poprzeczki zbyt wysoko. Warto mieć na względzie swoje ograniczenia i nie walczyć z nimi ślepo lecz nad nimi pracować.
10. Jako ostatni punkt dziesiąty i najważniejszy - !zawsze w przypadku próby odstawiania należy uzyskać zgodę swojego lekarza prowadzącego. Cały proces powinien się odbywać tylko i wyłącznie pod kontrolą oraz za zgodą lekarza!
- Catastrophique
- bywalec
Dziś już jestem zmęczony i nie chce mi się laptopa odpalać (a na smartfonie cytowanie jest niewygodne), ale jutro tu wpadnę i wstawię w post najlepsze teksty z powyższych wypowiedzi xD.
See you soon.
See you soon.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Świetnie opisane, dokładnie tak robiłem tylko pominołem punkt 10.Digital pisze: ↑pt wrz 09, 2022 8:46 pm Wbrew pozorom i obiegowej opinii nasze lekarstwa bardzo ciężko uzależniają. Nawrót choroby może więc być spowodowany nie samą chorobą lecz skutkami odstawiennymi. Mogą więc wystąpić lęki, brak apetytu, skurcze mięśni, drgawki, biegunka lub ciężkie zaparcia, otępienie umysłowe lub drażliwość, a nawet złość albo mania czyli nadintensywna praca mózgu, tudzież bezsenność. Większość osób w związku z powyższymi bądź co bądź ciężkimi objawami powraca z własnej woli do pastylek.
Czyli zamierzasz kolejny raz cytować siebie ?Catastrophique pisze: ↑sob wrz 10, 2022 12:30 am Dziś już jestem zmęczony i nie chce mi się laptopa odpalać (a na smartfonie cytowanie jest niewygodne), ale jutro tu wpadnę i wstawię w post najlepsze teksty z powyższych wypowiedzi xD.
See you soon.

- Catastrophique
- bywalec
Tak tak, wiem, kulturka itd, no ale sorry:
Jestes tak glupi, ze brakuje skali na idiotomierzu xD.
Tik tak tik tak

Kolejki do psychiatryka, jaja sobie facet robisz ?FreshEscape pisze: ↑pt wrz 09, 2022 8:38 pmO ch**u zloty, nawet tygodnie nie mineły. juz sie ku**a zaczyna ze dostałem psychozy i trafiłem do psychiatryka na zamkniety bo ziółek nie brałem. Ten pozio cynizmu i jakichs nadludzkich zaburzen osobowosci u niektorych nigdy sie nie zmieni. Ilu jest ludzi cywilizowanych co czekaja na hospitalizacje na oddziale a nie maja do tego prawa ani mozliwosci bo jeden pajac z drugim ziolek nie bierze tylko zajmuje miejsce na oddziale ? Juz sie zaczyna pokretne tlumaczenie ze on przeciez jest zdrowy tylko jego otoczenie jest popierdykane i ucika do psychiatryka. Cynizm was kiedys zniszczy jak wasi opiekunowie co wam osrana dupke w psychozie umyja zawina sie na tamten swiat. Skonczy sie to kogutowanie...
Nawet jak są kolejki to kto w nich jest? Ludzie uzależnieni od alko i narkotyków, po wielokrotnych detoksach ? Dostrzegasz różnice między człowiekiem który zachorowałem i cierpi z powodu skutków ubocznych lekow takich jak : senność, otyłość, problem ze skupieniem uwagi " uczucie ciągłego kaca", depresja a człowiekiem który baluje i nadużywa alko oraz ćpa?Niby czemu on może do szpitala a cierpiący schizofrenik nie ? Może zacznij poraf udzielać ludziom na detoxach tam twój zapal w pouczaniu ludzi na temat w jakim są błędzie cpajac i pijąc bardziej się przyda.
Ja nawet nie wiedziałem, że takie coś jest XDCatastrophique pisze: ↑sob wrz 10, 2022 1:07 am Tak tak, wiem, kulturka itd, no ale sorry:
Rozumiem, że wiesz o tym urzadzeniu ponieważ już nim ciebie badano ?
- Catastrophique
- bywalec
"Kiedy jesteś martwy, nie wiesz o tym. Tylko innym jest ciężko. Tak samo jest, gdy jesteś głupi".Pikolo pisze: ↑sob wrz 10, 2022 1:21 amJa nawet nie wiedziałem, że takie coś jest XDCatastrophique pisze: ↑sob wrz 10, 2022 1:07 am Tak tak, wiem, kulturka itd, no ale sorry:
Tik tak tik tak

- FreshEscape
- bywalec
Ciężko z Tobą dyskutować bo przedstawiasz obraz starej, głupiej wiejskiej baby co całe życie w jednym domu przesiedziała. Ale całe życie spedzałą na polotach z całą wsią i seriale w telewizji oglądała i ona kurna wszystko wie. ZAcznij zyć i orientować sie zyciem realnym i rzeczywistym a nie jakimiś wydumanymi rzeczami. Czyś ty chłopie człowieka uzaleznionionego widział na oddziale ogólnym, jak nie ma zaburzen psychicznych to raczej na takim oddziale nie jest umieszczany. Coś sie tak uczepił ludzi co balują, widze tu spora zazdrość... myslisz ze człowiek co baluje i naduzywa róznych srodków zaraz leci na odddział ? hahaha. Jak stara wiejska baba co codziennie do kościoła chodzi zeby ploty roznosic... Nie dziwie sie sie wiekszość ludzi nie chce miec schizofrenika za sasiadam czy kolege. Wszystko to świętsze od PapieżaPikolo pisze: ↑sob wrz 10, 2022 1:19 am Kolejki do psychiatryka, jaja sobie facet robisz ?
Nawet jak są kolejki to kto w nich jest? Ludzie uzależnieni od alko i narkotyków, po wielokrotnych detoksach ? Dostrzegasz różnice między człowiekiem który zachorowałem i cierpi z powodu skutków ubocznych lekow takich jak : senność, otyłość, problem ze skupieniem uwagi " uczucie ciągłego kaca", depresja a człowiekiem który baluje i nadużywa alko oraz ćpa?Niby czemu on może do szpitala a cierpiący schizofrenik nie ? Może zacznij poraf udzielać ludziom na detoxach tam twój zapal w pouczaniu ludzi na temat w jakim są błędzie cpajac i pijąc bardziej się przyda.
Na oddziale na którym leżałem wiejska baba która zwiedziła trochę Europy i USA ostatnio jak była w szpitalu z połową uazlezniencow :/. Większość po narkotykach jeden to już po 6 odwyku.FreshEscape pisze: ↑sob wrz 10, 2022 12:24 pmCiężko z Tobą dyskutować bo przedstawiasz obraz starej, głupiej wiejskiej baby co całe życie w jednym domu przesiedziała. Ale całe życie spedzałą na polotach z całą wsią i seriale w telewizji oglądała i ona kurna wszystko wie. ZAcznij zyć i orientować sie zyciem realnym i rzeczywistym a nie jakimiś wydumanymi rzeczami. Czyś ty chłopie człowieka uzaleznionionego widział na oddziale ogólnym, jak nie ma zaburzen psychicznych to raczej na takim oddziale nie jest umieszczany. Coś sie tak uczepił ludzi co balują, widze tu spora zazdrość... myslisz ze człowiek co baluje i naduzywa róznych srodków zaraz leci na odddział ? hahaha. Jak stara wiejska baba co codziennie do kościoła chodzi zeby ploty roznosic... Nie dziwie sie sie wiekszość ludzi nie chce miec schizofrenika za sasiadam czy kolege. Wszystko to świętsze od PapieżaPikolo pisze: ↑sob wrz 10, 2022 1:19 am Kolejki do psychiatryka, jaja sobie facet robisz ?
Więc ktory z nas tu mówi o tematach o których nie ma zielonego pojęcia?:/
- FreshEscape
- bywalec
To niech ta część Europy i troche USA uświadomi sobie i zapmamieta. Łączenie alkoholu lub narkotyków z chorobą psychiczną jest kierunkiem wiejskiej akademi chłopskiego rozumu. Ludzie piją i cpają całe życie a nie chorują. Pracują mają rodziny. To se ktoś jest chory psychicznie i wpadł w nałóg to zupełnie inna sprawa. A może ty w psychiatryku lezałeś na oddziale detoksykacyjnym a nie psychiatrycznym ? Skoro twierdzisz ze byłes z człowiekiem na 6 odwyku. Może dlatego nic ci nie popmogli, nie uswiadomili...
Ty w ogóle cos wiesz o schizofreni, czy tylko pomnażasz dyrdymały które sobie ubzdurasz? Schizofrenia moze wystąpić samoistie oraz po zażyciu substancji psychotropowych " np. narkotyki, trawa, alko,". Szpital ma oddziału ogólne, po za tym do szpitala trafiają ludzie nie tylko ze schizofrenia, jest masa innych schozen i zabirzeń.FreshEscape pisze: ↑sob wrz 10, 2022 12:38 pm To niech ta część Europy i troche USA uświadomi sobie i zapmamieta. Łączenie alkoholu lub narkotyków z chorobą psychiczną jest kierunkiem wiejskiej akademi chłopskiego rozumu. Ludzie piją i cpają całe życie a nie chorują. Pracują mają rodziny. To se ktoś jest chory psychicznie i wpadł w nałóg to zupełnie inna sprawa. A może ty w psychiatryku lezałeś na oddziale detoksykacyjnym a nie psychiatrycznym ? Skoro twierdzisz ze byłes z człowiekiem na 6 odwyku. Może dlatego nic ci nie popmogli, nie uswiadomili...
Nieznasz się ni w ząb, ale się wypowiesz.
Tobie od posta tu placa ? Wprowadzasz ludzi w błąd i sam reprezentujesz jakies zaściankowe podejścia. Zastanawiam się na ile jest sens w ogóle z toba rozmawiać. Normalny człowiek zakłada różne podejścia i wiele możliwości. Twoje poglądy natomiast sa tak niezmienne, nawet nie dopuszczasz tego, że ktos oprócz ciebie tez moze mieć rację.
Jeżeli rozmowa służy wymianie poglądów ma rozwijać oraz wspomagać procesy myślowe to powiedz mi sam czy rozmowa z takim człowiekiem jak ty ma jakiś sens ?
- FreshEscape
- bywalec
Rozmowa człowieka któy jest schizofrenikiem a nie bierze leków, oczywiśćie ze nie ma sensu w rozmowie ze mną ! To jest tak jak z narkomanami, każdy narkoman chce zeby wszyscy cpali i wszystczy w tym bagnie siedzieli. Dlatego trudno dogadać sie człowiekowi nie biorącemu leków ze mną, bo ja z bagna wszyszedłem i nie mam o czym dyskutować na ten temat. Rozmowa z tobą poza tym jest również bardzo trudna bo nie skupiasz sie na sensie wypowiedzi tylko krązysz nad jakimiś niółansami około postowymi jakimś dodatkami do zasadniczej treśći i czepiasz sie szczegółów.