Czy budząc się i od razu będąc zmęczonym, można mieć udany dzień ???

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Czy budząc się i od razu będąc zmęczonym, można mieć udany dzień ???

Post autor: Jaskolka »

Temat , który napisałam zawiera to wszystko o co chciałam zapytać.
Mam prośbę, abyście sobie przypomnieli o takim dniu, albo takich dniach kiedy spotkało nas coś miłego pomimo nieudanego początku.
Napiszcie co to było. :icon-mrgreen:
Chciała bym aby ten watek tętnił czymś pozytywnym. Dla siebie tego chcę, ale też życzę tego samego innym.
Ja zaczynam. :happy-sunshine:
Po pierwsze dzisiaj obudziłam się i od razu nie mam chęci iść do pracy i ogólnie nie chce mi się nic. Nie jest to lenistwo, tylko raczej symptomy depresji. Ale to dzisiaj, a dzień się dopiero zaczął i w takim klimacie zaczynam ten wątek. Bo chcę sobie dać szansę na wyjście z takiego odczuwania.

Teraz sięgnę pamięcią w przeszłość do tych dobrych chwil, które mnie spotkały.
Pamiętam, że kiedy byłam młoda, i szykowałam się na jakąś dyskotekę, to czasami czułam niechęć do tego wszystkiego z czym się to wiązało, do kąpieli z użyciem zapachowych olejków, do popryskania sobie włosów jakimś delikatnym aromatem perfum, do malowania ust i oczu. Przymierzania góry sukienek i dopasowania akurat takiej jaka by pasowała do mojego aktualnego nastroju. Lokowania włosów.
Niechętnie to robiłam, chociaż wiedziałam że chcę ładnie wyglądać.
I tak się składało, że zawsze, ale to zawsze, jeśli włożyłam wysiłek w wyszykowanie się, to impreza była bardzo udana. I potem myślałam ile bym straciła nie przychodząc. :music-listening:

I jeszcze sobie przypominam, że gdy mieliśmy jakiś egzamin, albo sprawdzian w szkole, a ja przygotowując się do niego czułam że coś jest nie tak, czułam brak ochoty (byłam pilną uczennicą) to ten egzamin w końcu się nie odbywał. Taką prawidłowość zauważałam, jakby przeczucie. Chociaż i tak szłam przygotowana. Zdążałam tylko koleżankom powiedzieć, że chyba egzaminu nie będzie.
To mi dodawało pewności siebie. :happy-smileyinthebox:

Teraz Wy -proszę, przypomnijcie sobie coś co zaczynało się niechęcią, a kończyło w pozytywny sposób.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Re: Czy budząc się i od razu będąc zmęczonym, można mieć udany dzień ???

Post autor: amigo »

Jak zaczęła się moja choroba. - schizofrenia. To zrozumiałem z czasem wiele spraw, zacząłem doceniać podstawowe sprawy np:
- własny pokój
- trzeźwość
- rodzina
- normalni znajomi.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. :clap:
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

właśnie tak jest. Życie nam stawia jakieś doświadczenie abyśmy docenili to co mamy.
Awatar użytkownika
Moniko02
zaufany użytkownik
Status: niezdolna do pracy
Gadu-Gadu: 47147715

Post autor: Moniko02 »

Jaskolka pisze: czw lip 14, 2022 7:01 am
Po pierwsze dzisiaj obudziłam się i od razu nie mam chęci iść do pracy i ogólnie nie chce mi się nic. Nie jest to lenistwo, tylko raczej symptomy depresji. Ale to dzisiaj, a dzień się dopiero zaczął i w takim klimacie zaczynam ten wątek. Bo chcę sobie dać szansę na wyjście z takiego odczuwania.
czasem bywają takie dni, to super, że chcesz coś robić aby z tego wyjść, z tego stanu depresyjnego. Masz o nim świadomość to już jest jakiś krok do przodu.
Awatar użytkownika
Moniko02
zaufany użytkownik
Status: niezdolna do pracy
Gadu-Gadu: 47147715

Post autor: Moniko02 »

Jaskolka pisze: czw lip 14, 2022 7:01 am
Pamiętam, że kiedy byłam młoda, i szykowałam się na jakąś dyskotekę, to czasami czułam niechęć do tego wszystkiego z czym się to wiązało, do kąpieli z użyciem zapachowych olejków, do popryskania sobie włosów jakimś delikatnym aromatem perfum, do malowania ust i oczu. Przymierzania góry sukienek i dopasowania akurat takiej jaka by pasowała do mojego aktualnego nastroju. Lokowania włosów.
Niechętnie to robiłam, chociaż wiedziałam że chcę ładnie wyglądać.
I tak się składało, że zawsze, ale to zawsze, jeśli włożyłam wysiłek w wyszykowanie się, to impreza była bardzo udana. I potem myślałam ile bym straciła nie przychodząc. :music-listening:
Ja mam podobnie trochę do Ciebie, gdy byłaś młoda. Ja mam niechęć do dbania o siebie, ale z drugiej strony chciałabym ładnie wyglądać. Nie wiem jak sobie z tym radzić. Chciałabym schudnąć, dostałam plan dietetyczny - jadłospis. I jestem do tego sceptycznie nastawiona. Nie wiem jak zacząć, choć mam wszystko rozpisane. Ciężko mi jest robić zakupy ubraniowe. Nic mi się nie podoba, albo przekładam zakupy na później, bo wiem że i tak nikt mnie do tego nie zmusi. Nie nawidzę tego typu zakupów i przymierzać ubrania. Bo wiem że wyglądam w nich źle. Odgórnie już wiem że jestem źle do tego nastawiona.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

póki jeszcze złe samopoczucie jest na początku dołujące, mogę coś zadziałać, potem gdy mimo wszystko trwa, dopada mnie zniechęcenie. Miałam depresję rok temu, i myślę że dała mi ją Siła Wyższa abym zobaczyła jak to jest. Przyglądałam się sobie i pociągała mnie w depresji ta ciemność, niemoc, przyciągała jak magnes. Rozumiem niechęć z wyjścia z depresji przez wiele lat, chociaż ja ją miałam ok miesiąca. To co czułam jest tragiczne ale prawdziwe, że to pociąga i można w depresji czuć się świetnie jako nieszczęśliwy człowiek.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Moniko02 pisze: ndz lip 17, 2022 2:54 pm Ciężko mi jest robić zakupy ubraniowe.
oj tak. Ciężko kiedy się siebie nie akceptuje. Ja jako osoba puszysta chciała bym się tak ubierać jak Magda Gesler.
Ale jak zaczęłam tyć to wchodziłam do sklepu i kupowałam sobie za wąskie ubrania, bo nie widziałam siebie w obszernych. A w szafce ok 2 lata leżały ubrania sprzed utycia.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Jak nawiązujecie do ubioru to lubię się fajnie ubrać - fajnie nie koniecznie w ciuchy za 1000€.
Moj styl to taki czasem w elegant a czasem na sportowo.

Utrzymuje zadbany zarost, do fryzjera chodzę co 1-2 miesiące do tego jak wychodzę na dłużej to biorę włosy na lakier oby ładnie wyglądały.

O higienę osobistą dbam bardzo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pamięć, sen”