Wpływ latudy na szybkość bicia serca.
Moderator: moderatorzy
Wpływ latudy na szybkość bicia serca.
W ulotce latudy napisali, że może wydłużać odcinek qt, ale nie wiem czy to wpływa na szybkość bicia serca. W poniedziałek, 18 kwietnia, odstawiłam latudę, bo wywoływała u mnie ataki paniki, kiedy serce mi szybko biło i problemy ze snem. Tego dnia poszłam na krótki spacer i jak wróciłam, mimo że byłam spokojna, serce mi szybko biło. Następnego dnia zmierzyłam sobie ciśnienie i ono wynosiło: 133:80, puls: 108. Od czasu odstawienia latudy serce mi szybciej bije. Czy to normalny skutek uboczny odstawienia tego leku? Nie chcę do niego wracać.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

Re: Wpływ latudy na szybkość bicia serca.
Czy jest to koniec-końców nasenny neuroleptyk ?! Też zwróciłem uwagę na ostrzeżenia na ulotce, niestety nie potrafię ci pomóc. .
Ostatnio zmieniony ndz maja 01, 2022 2:27 pm przez Handicap, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Prawie każdy neuroleptyk wydłuża odcinek QT serca. Dlatego podejrzewam, że to masz bardziej na tle psychicznym, nerwowym.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
u mnie też Latuda powodowała przyspieszenie bicia serca. Lek odstawiłam.
Handicap, jak zażywałam latudę, zwłaszcza w większej dawce, to fatalnie sypiałam, a byłam śpiąca przez cały dzień, zasypiałam po 24, a raz zasnęłam dopiero o czwartej nad ranem. Do tego miałam dziwne sny i koszmary, to akurat na razie się nie zmieniło.
Zaciszor, nie palę. Kiedyś, nim zaczęłam zażywać latudę, to miewałam szybki puls. Niestety nie mierzyłam ciśnienia, jak zażywałam latudę, ale jak miałam atak paniki, to serce szybko mi biło. Teraz mimo że jestem w miarę spokojna, mimo wojny w Ukrainie i związanego z tym stresu, to moje serce czasem za szybko bije...
Latuda to dla mnie nietrafiony lek.
Zaciszor, nie palę. Kiedyś, nim zaczęłam zażywać latudę, to miewałam szybki puls. Niestety nie mierzyłam ciśnienia, jak zażywałam latudę, ale jak miałam atak paniki, to serce szybko mi biło. Teraz mimo że jestem w miarę spokojna, mimo wojny w Ukrainie i związanego z tym stresu, to moje serce czasem za szybko bije...
Latuda to dla mnie nietrafiony lek.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

Zdaniem opinii na https://www.drugs.com/comments/lurasidone/ pacjenci przyjmują go przed snem. Preferuje brać go jednak ze śniadaniem, z uwagi na zapobieganie wieczornemu akathysis & aktywność związaną z suplementacją prekursorów dopaminy jojo