Katechizm o masturbacji

Moderator: moderatorzy

piotr 84
bywalec

Katechizm o masturbacji

Post autor: piotr 84 »

"Przez masturbacje należy rozumieć dobrowolne pobudzanie narządów płciowych w celu uzyskanie przyjemności cielesnej zarówno urząd nauczycielski kościoła wraz z niezmienno tradycją jak i zmysł moralny chrześcijan stanowczo stwierdzają że masturbacja jest aktem wewnętrznie poważnie nieuporządkowany bez względu na świadomy i dobrowolny motyw użycie narządów płciowych poza prawidłowym współżyciem małżeńskim w sposób istotny sprzeciwia się ich celowości poszukuje się w niej przyjemności płuciowej poza relacjo płuciową wymagano przez porządek moralny która urzeczywistnia w kościele prawdziwej miłości pełny sens wzajemnego oddawania się sobie i przekazywania życia ludzkiego. W CELU SFORMUŁOWANIA WYWAŻONEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI MORALNEJ KONKRETNYCH OSÓB I UKIERUNKOWANIA DZIAŁAŃ DUSZPASTERSKICH NALEŻY WZIĄŚĆ POD UWAGE NIEDOJRZAŁOŚĆ UCZUCIOWĄ NABYTE NAWYKI STANY LĘKOWE LUB INNE CZYNNIKI PSYCHICZNE CZY SPOŁECZNE KTÓRE ZMNIEJSZAJĄ A NAWET REDUKUJĄ DO MINIMUM WINE MORALNĄ "

jakie wyciągacie wnioski z powyższego ?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Katechizm o masturbacji

Post autor: zbyszek »

Bardzo duży procent społeczeństwa, chyba 80 % mężczyzn i 50 % kobiet zaspokaja się samemu. Tłumaczenie, że oni wszyscy są niemoralni zakrawa na bezczelność.
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

Brawo Zbychu, popieram goraco.
lopta
zaufany użytkownik

Post autor: lopta »

Ja czytałem, że nawet 98% chłopaków to robi.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Statystyki jak to ze statystykami - przepytają powiedzmy 1000 osób, która podobno jest reprezentatywna dla społeczeństwa całego. Ale ludzie z którymi się stykałem robili to. Co innego moja koleżanka - ona stwierdział, ze nie robiła tego nigdy - a popęd seksualny ma tylko wtedy gdy jest ze swoim facetem - do niedawna byl to zwiazek na odległość.
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

a mi się wydaje że zbyt wielu księży to robiło pod sutannami biskupi to wiedzieli i z tąd taki zapis w katechizmie jaki napisałem grubo trzcionko tak zaobradowali na soborze watykańskim drugim
Awatar użytkownika
debil
zaufany użytkownik

Post autor: debil »

Podjąłem wyzwanie, lecz poniosłem klęskę. Jestem intelektualnym dnem i nigdy tego nie zmienię. Wracam do swojej samotni.
Ostatnio zmieniony śr sty 26, 2011 5:30 pm przez debil, łącznie zmieniany 1 raz.
Debilem jestem i źle mi z tym.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

dlatego celibat ksiezy to głupota, ksiądz też człowiek i zadupczyć ma prawo.
celibat wprowadzono przez pazerność kościoła, aby potencjane dzieci książy nie dziedziczyły majątków, nie pamiętam w którym wieku to było.
______X
bywalec

Post autor: ______X »

.
Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2012 4:29 pm przez ______X, łącznie zmieniany 2 razy.
lopta
zaufany użytkownik

Post autor: lopta »

Celibat nie jest biblijny.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Na rekolekcjach mówił mi ksiadz:
jezus powiedział- jeśli chcesz rzuć wszystko i idź za mną." być może chodziło o powołanie do kapłaństwa, ale czy faktycznie chodziło nawet o wyzbycie sie seksualności i prawa posiadania żony?
w starym testamencie było nawet wielożeństwo. A Noe czy Abraham kochał sie z niewolnicą, za Bożym przyzwoleniem, aby miec dziecko, bo jego żona nie mogła mieć. Słabo pamiętam, może to przeinaczyłem. w każdym razie celibat to wymysł późniejszy, dobrowolne nakładanie kajdan na księży.
Niby skąd księza(przynajmniej ich częsć) chodzą do burdelu, jak nie moga mieć oficjanie żony.
Co to za dogmat, który jest wbrew naturze.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

savior of the damned pisze:Co to za dogmat, który jest wbrew naturze.
Na tym właśnie polega jego urok!

Z ludzi potencjalnie szczęśliwych robi ludzi nieszczęśliwych, zagubionych i cierpiących. Również szalonych!
Awatar użytkownika
savior
bywalec

A wyobrażasz sobie dopiero, gdy nie tylko nie możesz sie seksić, ale jeszcze cały czas musisz być za murami klasztoru, jak w więzieniu - siostry w starym sączu tak np mają - to jest chore!
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Masturbacja :
... W XIX wieku większość psychiatrów hołdowała przekonaniu o szkodliwości masturbacji, którą uważano za przyczynę chorób psychicznych, ...
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Wtedy może tak. Rozmawiałem z lekarzem i swierdził ze marszczenie freda nie jest niczym nieodpowiednim, wręcz zupełnie normalnym. Ale tak czy siak czasem ma się wrażenie ze wiek XIX nadal trwa:)
Awatar użytkownika
debil
zaufany użytkownik

Post autor: debil »

Podjąłem wyzwanie, lecz poniosłem klęskę. Jestem intelektualnym dnem i nigdy tego nie zmienię. Wracam do swojej samotni.
Ostatnio zmieniony śr sty 26, 2011 5:30 pm przez debil, łącznie zmieniany 1 raz.
Debilem jestem i źle mi z tym.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Zgadzam się - dlatego trzeba szukać sobie dziewczyny. Albo chłopaka jak się jest dziewczyną.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

zbyszek pisze:Bardzo duży procent społeczeństwa, chyba 80 % mężczyzn i 50 % kobiet zaspokaja się samemu. Tłumaczenie, że oni wszyscy są niemoralni zakrawa na bezczelność.

Zgodzę się Zbyszku, że to zakrawa na bezczelność :) Jednak twój argument jest bardzo niebezpieczny, bo sugeruje, że standard moralny może być ustalony przez większość i dopasowany do tego jak większość się zachowuje. A jak większość się zachowuje, no to każdy chyba widzi :) Według mnie to my powinniśmy sobie wyznaczyć jakiś wysoki standard zachowania i do niego dopasować nasze działania.
A skoro większość nie wypełnia moich standardów, śmiało mogę powiedzieć, że się myli i postępuje niemoralnie :) Że to bezczelność z mojej strony? No tego nie neguję :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

:) Tak, zgoda, mój argument wydaje się mieć tą lukę, która opisałeś. To trochę zależy od wizji społeczeństwa jaką mamy. Mnie się wydaje, że na świecie żyje tylu ludzi, posiadających tak różne nastawiania i systemy ocen, że nie da się objąć ich jednym podsumowaniem moralnym.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

zbyszek pisze:http://pl.wikipedia.org/wiki/Masturbacja :
... W XIX wieku większość psychiatrów hołdowała przekonaniu o szkodliwości masturbacji, którą uważano za przyczynę chorób psychicznych, ...

Masturbacja jest szkodliwa i nie ma to nic wspólnego z moralnością.Oczywiście wszystko w zgodzie ze samym sobą i umiarze nie jest złe.Jakkolwiek sama masturbacja nie jest przyczyną schizofrenii,może stany schizofreniczne pogłębiać.Masturbacja to kierowanie swojej energii do siebie zamiast do świata,to ciągłe zagłębianie się w swoje Ja co może przynieść negatywne skutki.Prowadzi do nadmiernej koncentracji na własnej osobie,może prowadzić do egoizmu,instrumentalnego podejścia do seksu w którym będzie się liczyć własna satysfakcja a nie partnera.W schizofrenii może prowadzić do jeszcze większego oderwania od rzeczywistości,bo taka osoba jeszcze bardziej zagłębia się poprzez mechanizm masturbacji w świat swoich chorobliwych przeżyć wewnętrznych.To są fakty ale jeśli się już coś robi trzeba zachować w tym umiar.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychopatologie ideowe”