Czy Sulpiryd i Amisulpryd może upośledzać pamięć?

Moderator: moderatorzy

keiser
zarejestrowany użytkownik
Status: Pracujący

Czy Sulpiryd i Amisulpryd może upośledzać pamięć?

Post autor: keiser »

Hej!
Mam zdiagnozowane zaburzenia schizotopowe, na które lekarz przepisał mi Sulpiryd, który brałem w dawkach od 100mg do 200mg na dobę. Lek bardzo mi pomagał, ale po jakimś czasie zauważyłem specyficzne problemy z pamięcią, tzn pamięć była bardziej pofragmentowana i rozproszona ( np kilka wspomnień wokół jednego zdarzenia, których nie mogłem ze sobą powiązać ). To doprowadziło u mnie do tzw false memory OCD. Starałem się odtworzyć co mogło się faktycznie stać przy konkretnych "flashbackach" i to tak jakby "odmrażało pamięć" i nie mogłem już rozróżnić co faktycznie odczytałem z pamięci, a co sobie zprojektowałem w wyobraźni dosłownie przed chwilą. Zupełnie jakbym sam sobie zaimplantował wspomnienie poprzez wyobrażenie sobie sytuacji. Z tego powodu przestałem brać Sulpiryd i problemy z pamięcią zniknęły. Potem przyszedł covid, straciłem pracę i z nadmiaru stresu wróciłem do Sulpirydu, a po kilku miesiącach brania znowu pojawiły się takie same problemy z pamięcią. Z tego powodu zmieniłem lek na Amisan (Amisulpryd) i przy mniejszych dawkach (50mg) wydawało się być ok, ale przy zwiększeniu dawki do 100mg i wiecej, problemy z pamięcią pojawiły się znowu ( aczkolwiek w trochę mniejszym nasileniu niż w przypadku Sulpirydu ). Czy ktoś miał również takie problemy?
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Re: Czy Sulpiryd i Amisulpryd może upośledzać pamięć?

Post autor: amigo »

w małych dawkach... Nie sądzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pamięć, sen”