COŚ i jego inna muzyka.
Moderator: moderatorzy
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Re: COŚ i jego inna muzyka.
Robisz lepszą muzykę niż ja. Z perkusją, aranżacją i doborem instrumentów wyprzedziłeś mnie. Teraz to ja będę pytał cię o opinie.
Jak ''tworzę'' to włączam odtwarzanie tego co już jest i szukam dodatkowych pasujących dźwiękówklucz żurawi pisze: ↑sob wrz 18, 2021 10:09 am Robisz lepszą muzykę niż ja. Z perkusją, aranżacją i doborem instrumentów wyprzedziłeś mnie. Teraz to ja będę pytał cię o opinie.

Wychodzi jak wychodzi.
Nie mam genialnego słuchu.
Fajnie że Ci się podoba

- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Słuch, co?
Pamiętam jak, robiłem kawałek na samych instrumentach symfonicznych. Pierwsze osiem taktów wyszło super. Zrobiłem kolejne osiem taktów z dodanymi kolejnymi instrumentami i odsłuchuję całość. I pierwsze co to nie mogę odróżnić rożka od altówki. Myślę, co jest? Pierwsze osiem taktów potrafię odróżnić poszczególne instrumenty, gdy gra całość. Drugie osiem taktów. i nie mogę rozróżnić altówki od rożka a przecież grają różne melodie. Kombinuję dwadzieścia minut, odsłuchuję cały czas, coraz bardziej myślę że nie mam kompletnie słuchu. W końcu otwieram element midi z altówki i okazuje się że nuty mają velocity zdecydowanie niższe niż reszta. Urok pracy w Reaper. Czasami układane nuty dostają niższą velocity. Jak w edytorze miałem ustawione kolory nut na velocity, to było widać czy nuta jest cichsza od reszty. Jak ustawiłem kolor nut na kolor ścieżki to już tego nie widać.

Pamiętam jak, robiłem kawałek na samych instrumentach symfonicznych. Pierwsze osiem taktów wyszło super. Zrobiłem kolejne osiem taktów z dodanymi kolejnymi instrumentami i odsłuchuję całość. I pierwsze co to nie mogę odróżnić rożka od altówki. Myślę, co jest? Pierwsze osiem taktów potrafię odróżnić poszczególne instrumenty, gdy gra całość. Drugie osiem taktów. i nie mogę rozróżnić altówki od rożka a przecież grają różne melodie. Kombinuję dwadzieścia minut, odsłuchuję cały czas, coraz bardziej myślę że nie mam kompletnie słuchu. W końcu otwieram element midi z altówki i okazuje się że nuty mają velocity zdecydowanie niższe niż reszta. Urok pracy w Reaper. Czasami układane nuty dostają niższą velocity. Jak w edytorze miałem ustawione kolory nut na velocity, to było widać czy nuta jest cichsza od reszty. Jak ustawiłem kolor nut na kolor ścieżki to już tego nie widać.
Ja się nie znam i działam na oko na Maroko drugie na Kaukaz i coś tam czasem zlepię, ale nie nauczę Cię niczego 
Mogę jedynie powiedzieć czy coś mi się podoba czy też nie.

Mogę jedynie powiedzieć czy coś mi się podoba czy też nie.
Uwaga to nie disco polo xd
Myślę że wyszło nie źle
Myślę że wyszło nie źle

Takie coś skleciłem dziś ..... na szybko.
Napiszcie co myślicie
Napiszcie co myślicie

Tylko mnie nie hejtujcie za ten utwór 

Witam
Dziś coś wesołego
Radzę odsłuchać do końca
Trochę nad nim popracowałem , około dwóch godzin.
Czy to długo ? Raczej nie
Proszę o komentarze
Dziś coś wesołego

Radzę odsłuchać do końca

Trochę nad nim popracowałem , około dwóch godzin.
Czy to długo ? Raczej nie

Proszę o komentarze

Siema 
Tym razem trance a przynajmniej próbowałem
Co o tym myślicie ?

Tym razem trance a przynajmniej próbowałem

Co o tym myślicie ?
Fajne to
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Widać odejście od ambientu w stronę muzyki bumsającej. Mam wrażenie że zaczełeś wprowadzać do utworów zasady współczesnej muzyki. Korzystasz z jakiś kursów? Daj namiary na te kursy 

''Tworzę'' to co w danej chwili czuję a czuję się różnie xdklucz żurawi pisze: ↑czw wrz 30, 2021 8:18 am Widać odejście od ambientu w stronę muzyki bumsającej. Mam wrażenie że zaczełeś wprowadzać do utworów zasady współczesnej muzyki. Korzystasz z jakiś kursów? Daj namiary na te kursy![]()
Nie, nie korzystam z żadnych kursów a tylko czasem oglądam tutoriale na YT

A dziś stworzyłem takie coś ale ambient to chyba nie jest ?
Pozdrawiam

- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Użyłem terminu ambient do określenia przypadkowego układania nut. Wychodzi mrocznie i niepokojąco. W jakimś filmie potrzebującym napięcia taki kawałek jest pożądany. Nie można jednak bazować na samym niepokoju. Od tego są relacje między nutami w skalach by móc świadomie budować nastrój. Ty chyba używasz skali dwunastodźwiękowej, przynajmniej pierwsze utwory były w tej skali. Dwanaście dźwięków, czyli wszystkie nuty od C do C. Spróbuj użyć określonej skali, gdzie jest 7 nut i ósma, powtórzenie pierwszej. Na pewno twój DAW pozwala na podświetlenie klawiszy w edytorze, z wybranej skali. Zresztą może już to robisz
bo tam gdzie masz dopracowaną perkusję wyraźniej widać melodyczność ścieżki. I ja bym poszedł w tę stronę. Stworzyć najpierw perkusję i do niej dopisać melodię.
A tak między nami. Trochę krępuje mnie że cię pouczam, bo sam w tej chwili czuję jakbym nie miał wiedzy muzycznej. Nie jestem w stanie stworzyć nic dłuższego. Zatrzymuję się na 30 sekundach. Jednak rada by tworzyć w wybranej skali jest podstawowa w komponowaniu. Jak zrozumiesz relacje toniki i dźwięków pomiędzy którymi jest pół tonu różnicy to zaczniesz świadomie tworzyć nastrój. Nie żebym sam robił to w pełni świadomie.

A tak między nami. Trochę krępuje mnie że cię pouczam, bo sam w tej chwili czuję jakbym nie miał wiedzy muzycznej. Nie jestem w stanie stworzyć nic dłuższego. Zatrzymuję się na 30 sekundach. Jednak rada by tworzyć w wybranej skali jest podstawowa w komponowaniu. Jak zrozumiesz relacje toniki i dźwięków pomiędzy którymi jest pół tonu różnicy to zaczniesz świadomie tworzyć nastrój. Nie żebym sam robił to w pełni świadomie.
Wiesz w sumie też nic nie wiem ....... jak wcześniej mówiłem podglądam czasem tutoriale ale nie zaznaczam skali i nie wiem jak to zrobić bym miał.
Tak na poważnie pewnie więcej wiesz o muzyce ode mnie i o samym DAW.
Ja tylko coś tam robię a efekt końcowy jest trochę przypadkowy i odbiorca może się wypowiedzieć czy coś jest dobre czy nie , mi odpowiadają te utwory, czasem nie do końca są takie jakbym chciał ale walczę xd
30 sekund to nawet dużo ale pewnie częściej tworzysz melodię niż ja i pewnie przyjemniejsze są dla ucha.
Jaką muzę najczęściej tworzysz i gdzie ją wrzucasz ?
Tak na poważnie pewnie więcej wiesz o muzyce ode mnie i o samym DAW.
Ja tylko coś tam robię a efekt końcowy jest trochę przypadkowy i odbiorca może się wypowiedzieć czy coś jest dobre czy nie , mi odpowiadają te utwory, czasem nie do końca są takie jakbym chciał ale walczę xd
30 sekund to nawet dużo ale pewnie częściej tworzysz melodię niż ja i pewnie przyjemniejsze są dla ucha.
Jaką muzę najczęściej tworzysz i gdzie ją wrzucasz ?

- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Sam to usłyszysz za dwa lata.Tak na poważnie pewnie więcej wiesz o muzyce ode mnie i o samym DAW.
Zresztą już teraz wykazujesz większą swobodę w komponowaniu. Ja jestem zbyt mechaniczny.
Niestety od ponad miesiąca otwieram DAW raz na tydzień, nie częściej.
Najbardziej pasowała mi muzyka do gier. Czyli wszelkie muzyczne pejzaże. Od szybkich do stonowanych. I nie. nie mam umiejętności świadomego budowania nastroju. No może trochę wiem jak stworzyć kawałek do starcia, podkreślenia epickości. Wszystko inne wychodzi w praniu. Najczęściej tytuł daję na końcu. Wtedy dopiero wiem jaki wyszedł nastrój.
Pod warunkiem że będę chciał się jeszcze uczyć , bo na razie klikamklucz żurawi pisze: ↑czw wrz 30, 2021 1:29 pmSam to usłyszysz za dwa lata.Tak na poważnie pewnie więcej wiesz o muzyce ode mnie i o samym DAW.
Zresztą już teraz wykazujesz większą swobodę w komponowaniu. Ja jestem zbyt mechaniczny.

Ale fajnie że tak myślisz.
Kiedyś jeden z producentów powiedział żeby komponować lub przynajmniej próbować kilka razy w tygodniu żeby się powoli uczyć jak tworzyć.
Nie mówię że nie umiesz tylko może masz blokadę i powinieneś popróbować innego gatunku muzycznego.
Też tytuł daję na końcu.
Mam w planach stworzyć godzinny utwór bez pętli

Tylko bym musiał mieć na to kilka dni a jeszcze nie mam pomysłu w jakim gatunku to miało by być ....... może trance pomieszany z ambientem ?
Korzystasz z sampli ?
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Z tą blokadą to jest tak. Kiedyś też miałem przestoje w nauce. Dobrze wiedziałem że to przez anhedonię polekową, bo tworzyć chciałem, tylko był brak sił psychicznych. Teraz jest trochę inaczej. Nie czuję kompletnie żadnego zainteresowania. Gdzieś na forum pisałem jak mnie ogarnęły myśli o posiadaniu zupełnie innych emocji i osobowości. Takie urojenia że mam charakter innej osoby a nie swój. No i te inne charaktery nie są kompletnie zainteresowane muzyką. Więc kiedyś jak nie tworzyłem, to i tak była presja by to robić. Teraz myślę a na co mi to. Gdybym nie miał schizofrenii powiedziałbym sobie "ok czyli muzyka to po prostu było zainteresowanie sezonowe". Ale to wynika z urojeń. Jest bardzo zmienne. Wszystko zależy czy ta osobowoś, którą aktualnie przeżywam, ma czy nie ma zaintereoswania muzyką. Jest to bardzo frustrujące, bo jest to urojenie bardzo subtelne. Sam czasami mówię sobie " to nie jest urojenie, znudziłem się" a potem zmiana osobowości i jest zainteresowanie.tylko może masz blokadę
Mam jedną paczkę sampli chińskich instrumentów. Zrobiłem jeden kawałek w którym wykorzystałem bębny. Bardzo dawno to było. Parę razy podchodziłem do robienia utworów z samych tych sampli, nigdy jednak nie kończyłem. Na początku nauki miałem zbiór dźwięków instrumentów klasycznych i perkusji, które załadowałęm do darmowego samplera. To było zanim kupiłem reason. Którego też z resztą teraz nie używam bo kupiłem sylenth1.
Podobnie jak Ty mam ale z fotografią , kiedyś codziennie, teraz to rzadkość ..... Nie wiem czy to choroba ? Teraz bardziej zależy mi na jakości niż ilości.
Może tak samo będzie kiedyś z moim zainteresowaniem tworzeniem muzyki. Może się wypalę za tydzień,miesiąc .... ? Kto wie ?
Czasem warto się zmusić do pewnych rzeczy które mogą dać przyjemność po czasie znaczy na końcu utworu/zdjęcia czy innego rodzaju sztuki.
Bo prawdziwa sztuka rodzi się w bólu
Pozdrawiam
Może tak samo będzie kiedyś z moim zainteresowaniem tworzeniem muzyki. Może się wypalę za tydzień,miesiąc .... ? Kto wie ?
Czasem warto się zmusić do pewnych rzeczy które mogą dać przyjemność po czasie znaczy na końcu utworu/zdjęcia czy innego rodzaju sztuki.
Bo prawdziwa sztuka rodzi się w bólu

Pozdrawiam