Gdzie widzicie się w wieki 80 lat?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Jak widzicie przyszłość kiedy będziecie mieli 80 lat?

Post autor: Erratas »

Wierzę, że w latach około 80tych tego wieku technologia będzie stała na znacznie wyższym poziomie niż jest teraz.
Hipoteza symulacji i łamigłówka Stanisława Lema zostanie rozwiązana. Sieci neuralne staną się samoświadome.
Technologia będzie tak zaawansowana, że będzie można stworzyć nowy film, albo obraz, albo grę, podając jedynie jej opis.

Nie będziemy mogli rozróżnić rzeczywistości materialnej od wirtualnej. Granica między filozofią i nauką będzie nierozróżnialna.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Jak widzicie przyszłość kiedy będziecie mieli 80 lat?

Post autor: cezary123 »

Erratas pisze: śr cze 30, 2021 6:38 pm Wierzę, że w latach około 80tych tego wieku technologia będzie stała na znacznie wyższym poziomie niż jest teraz.
Hipoteza symulacji i łamigłówka Stanisława Lema zostanie rozwiązana. Sieci neuralne staną się samoświadome.
Sugerujesz, że masz 20 lat? :mrgreen:
Co do łamigłówki przerwy w istnieniu to z pewnością w latach 80 XXI wieku już będzie trzeba na poważnie zastanowić się nad tym problemem. Ja nie będę istniał, a innymi nie istniałem też. Czy to oznacza, że będzie już tylko nic?
Czy nastąpi zaistnienie w innych w momencie mojego zniknięcia?
Lem patrzył na tę sprawę tak samo, ze swojego punktu widzenia, ale tak jakby z innego, z okolic sedna sprawy a nie z samego klucza do zagadki, jeżeli nie ma ciągłości mnie z istotami przede mną, równocześnie ze mną istniejących, ale nie mnie, i tymi, które zaistnieją daleko po mnie. Wtedy rozwiązaniem może być koniec, nieistnienie, nicość śmiertelna.
Jeżeli jest jednak taka dziwna ciągłość, to śmierci nie ma.
Rozwiązaniem wtedy jest zawsze istnienie pomimo przerwy w istnieniu. Istnienie w innej osobie.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Gdzie widzicie się w wieki 80 lat?

Post autor: Catastrophique »

Abstrakcja. Nie mam pojecia.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Kefas
zaufany użytkownik

Re: Jak widzicie przyszłość kiedy będziecie mieli 80 lat?

Post autor: Kefas »

Erratas pisze: śr cze 30, 2021 6:38 pm Wierzę, że w latach około 80tych tego wieku technologia będzie stała na znacznie wyższym poziomie niż jest teraz.
Technologia będzie tak zaawansowana, że będzie można stworzyć nowy film, albo obraz, albo grę, podając jedynie jej opis.

Nie będziemy mogli rozróżnić rzeczywistości materialnej od wirtualnej. Granica między filozofią i nauką będzie nierozróżnialna.
Filozofia nie jest nauką?
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
Infalibilis
bywalec

Re: Gdzie widzicie się w wieki 80 lat?

Post autor: Infalibilis »

Filozofia zadaje pytania.
Nauka na nie odpowiada.

Może 2020 nie jest taki, jak wyobrażali sobie ludzie kiedyś, ale jest postęp technologiczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”