Jak postępować
Moderator: moderatorzy
Jak postępować
Cześć jestem z partnerem który ma schizofrenię,często słyszę jak rozmawia z kimś,śmieje się gapi w jeden punkt,lekow nie chce przyjmować, wcześniej brał olanzapina, ale do sedna, próbuję mu pomóc, ale odrzuca nie da sobie nic przetłumaczyć,nie chce nawet brać pod uwagę, że jest chory,odrzuca bliskich,gdy chce z nim porozmawiać to jest ze nie ma czasu, a ja po prostu niewiem jak dotrzeć,odtraca mnie, nigdy się tak niezachowywal. Był czuły,potrafił się przytulić a teraz kompletnie się oddalił,mówi że tak mu się podoba, że tak chce żyć ale ja mu nie wierzę,czy to możliwe że tak choroba robi z czlowiem czy ktoś za niego tak przemawia i każe tak postępować i mówić?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Jak postępować
Oczywiście jest to stan chorobowy. Jeżeli nie chce brać leków, to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie szpital. Tam go przypilnują, aby brał leki i mogą mu dobrze je ustawić.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ale sam nie zgłosi się do szpitala, nie pojdzie,słyszę,nawet teraz,że z kimś rozmawia 

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Jeżeli zrobi coś głupiego, to dzwoń na pogotowie. Przyjedzie karetka i go zabiorą, czy będzie chciał czy nie. Zwłaszcza jeżeli chory stwarza zagrożenie dla życia lub zdrowia swojego lub innych, to jest b. duża przesłanka do hospitalizacji przymusowej.
Nie jest agresywny nic z tych rzeczy,ale mnie traktuje jak wroga, chce z nim porozmawiać zbywa mnie każe mi się "odwalic" rozmawia z kimś buziaczki puszcza, cmoka, próbowałam się do niego przutulic to każe bym go nie dotykala, i że ja jestem agresywna po czym opuszcza pokój i się śmieje, żyjemy w Uk, nie poznaje go
Czy mam zostawić go w spokoju tak jak chce na jakiś czas np sypiac gdzie indziej,nie rozmaeiac z nim i nie zeracsc uwagi czy to coś da i on zareaguje w końcu czy zostaje mi tylko szpital?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Zostawiając go samego nic nie pomoże. Psychozy nie przechodzą same. Jemu mogą pomóc leki, a jeżeli nie chce ich brać, to tylko szpital.
W UK opieka medyczna w szpitalach jest ponoć na dużo większym poziomie niż w Polsce.
W UK opieka medyczna w szpitalach jest ponoć na dużo większym poziomie niż w Polsce.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nie musi być agresywny, aby zagrażał swojemu lub innych życiu lub zdrowiu. Może np. wydawać mu się, że umie latać i wyskoczyć z 4 piętra.
Nie chce tabletek,ma przepisane olanzapina podaje mu je w herbacie o tej samej porze 10 mg czy dobrze robię? Mam wrażenie że dają odwrotny skutek,lub złe dobrane choć na początku działały na niego
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Wg mnie podstępem podawanie leków, to złe rozwiązanie. Pewnie, prędzej czy później, się zorientuje i może być awantura. Straci do Ciebie zaufanie kompletnie, nawet jak wyjdzie z tego.
Poza tym leki tak szybko nie działają, zazwyczaj potrzeba trochę czasu, aby zaczęły działać.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Ale tak prawdę powiedziawszy psychozy i szerzej schizofrenia, to jest sprawa duchowa. Więc przede wszystkim módl się za niego.
Te leki bierze od dwóch miesięcy, oczywisce,że się modlę, niebawem jestem umówiona z jego psycholog, czyli co zostaje szpital? Jest mi tak cholernie ciężko ze nie mogę mu pomoc
Zażywa narkotyki?
Zaproponuj mu cbd, legalne konopie siewne o działaniu przeciwpsychotycznym dostępne nawet w automatach czy sklepach zielarskich. Dobra też Rhodiola, skoro nie chce lekarstw pozostają suplementy. Niech zupełnie wykluczy alkohol to bardzo ważne oraz wszelkie narkotyki, w innym przypadku szpital i końskie dawki.
Zaproponuj mu cbd, legalne konopie siewne o działaniu przeciwpsychotycznym dostępne nawet w automatach czy sklepach zielarskich. Dobra też Rhodiola, skoro nie chce lekarstw pozostają suplementy. Niech zupełnie wykluczy alkohol to bardzo ważne oraz wszelkie narkotyki, w innym przypadku szpital i końskie dawki.
Proponowalam mu cbd, ale niewiem już jak go przekonać do tego bo sama biore, nie co do narkotyków ani alkoholu nie pije, nie pali i nie bierze
W sensie sama biore cbd dlatego próbowałam by też sprobowal
Nie musi palić, są też kropelki czyli olejek w kroplach. Najlepszy by był taki ze 20% może by go to dźwignęło z psychozy. Ale jak nie chce to nic na siłę, najwyżej trafi do szpitala i tam mu pomogą, niektórzy tak wolą.
Tak chodzi mi cbd w kropelkach sama zaczęłam ale jego ciężko przekonac
A czy stosowanie olejkucbd np z olanzapina można czy raczej nie?
Trzeba pytać lekarza, nikt o zdrowych zmysłach nie udzieli ci na forum odpowiedzi na takie pytania.
Pierwszy lepszy lekarz także nie będzie zapewne znał odpowiedzi ale na szczęście jest już sporo klinik konopnych gdzie można zasięgnąć porad fachowców.
Pierwszy lepszy lekarz także nie będzie zapewne znał odpowiedzi ale na szczęście jest już sporo klinik konopnych gdzie można zasięgnąć porad fachowców.