Powrót do zdrowia :)

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Re: Powrót do zdrowia :)

Post autor: Piotrek007 »

Piszę o sobie.Każdy ma inną historię choroby i powrotu do zdrowia
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Tak jak przy tej chorobie, każdego pacjenta leczy się inaczej, podobnie każdy wypracowuje sobie sposób na wyjście z choroby, dlatego warto wymieniać się doświadczeniami bo może akurat ktoś z tego skorzysta i łatwiej mu będzie odzyskać zdrowie.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Dla mnie zastanawiające jest to że przestałem cierpieć przez objawy negatywne po ostatniej próbie samobójczej kiedy to zażyłem dużą ilość leków psychotropowych.Ja właściwie cierpiałem od urodzenia do 33-ego roku życia a po tej próbie coś we mnie pękło. Inaczej zacząłem patrzeć na swoje życie i chyba po raz pierwszy zaakceptowałam to że jestem chory i wszystko co z tym związane.Przestałem oczekiwać tego co mają zdrowi i paradoksalnie łatwiej mi przez to było zbliżyć się do nich osiągnięciami.Skoro schizofrenia jest chorobą mózgu i leki psychotropowe mają wpływ na jego funkcjonowanie to być może połknięcie przeze mnie dużej dawki coś poprzestawiało mi w głowie.To są być może bzdury ale fakty nie pozwalają mi tego bagatelizować.Od tego zdarzenia minęło 8 lat i są to moje jedyne lata w których nie cierpię i nawet na chwilę nie wróciły myśli s.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Rozpisałem się o swoich nieciekawych doświadczeniach życiowych ale tak naprawdę wali mnie to.O chorobie przypominam sobie jak zaglądam na forum a poza nim żyje sobie jak każdy "zdrowy" bez roztrząsania przeszłości.Wstałem o 3-ciej rano, wziąłem prysznic, zjadłem ciasto z kremem własnej roboty i zaraz wychodzę do pracy. Wrócę o 18tej i nie mam czasu na chorowanie :) Jak jest dobrze to nie ma co rozpamiętywać
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

Post autor: Buszra82 »

Cieszę sie Piotrek, trzymaj się :) pisz na forum jak tylko coś Cię trapi, rozmowa pomaga.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Na stres mam doskonały sposób - uświadomić sobie, że to wszystko i tak nie jest realne tylko matrix. Jak w kinie czy teatrze przykładowo. I należy o tym myśleć tylko w jedną stronę, bo jak pomyślisz że nic ci się nie stanie jak skoczysz na główkę do piaskownicy albo zbijesz szybę w supermarkecie, to się możesz grubo zdziwić.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Ja mam inny sposób na stres.Gdy mnie czeka jakaś stresująca sytuacja zamiast panikować nastrajam się bojowo i traktuje ją jako wyzwanie. To co prawda nie zmniejsza u mnie stresu ale sprawia że bardzo się staram podołać zadaniu i jest większa szansa że to się uda. Potem nawet jeśli podniosę porażkę to jestem świadom że zrobiłem wszystko co byłem w stanie i dzięki temu nie dołuje się rozpamiętując, mówię sobie "starałeś się piotrek, nic więcej nie byłeś w stanie zrobić, trzeba iść dalej i następnym razem poradzisz sobie " itp. Z drugiej strony nagradzam siebie i pielęgnuje w głowie wszystkie codzienne sukcesiki i to bardzo buduje moje poczucie wartości co samo z siebie sprawia że jestem mniej podatny na stres.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Pisałem tutaj wcześniej o tym że wróciła mi osobowość z przed choroby, dzisiaj już nie tylko ona jest, ale również powróciły zainteresowania z przed ponad 20 lat. Więc wróciłem do stanu psychiki kiedy była ona zdrowa.
Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik

Post autor: karuna »

Ja się czuję jak młody bóg.
wdech i wydech
trwanie poza czasem
zima to zmiana
urojona
zaufany użytkownik

Post autor: urojona »

Mi też cieżko było zaakceptowac, ze zachorowalam. Mialam mysli rezygnacyjne lekko samobojcze po 1 psychozie, chociaz bylam w remisji wtedy przez 3 lata. Teraz akceptuje chorobe, ale nie akcpetuje braku remisji. Nie da sie chyba zaakceptowac choroby w jej ogniu.
Awatar użytkownika
Erratas
bywalec

Post autor: Erratas »

Mi się też kiedyś wydawało że wyzdrowiałem ale to była tylko psychoza.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

urojona pisze: pn maja 03, 2021 1:39 pm Mi też cieżko było zaakceptowac, ze zachorowalam. Mialam mysli rezygnacyjne lekko samobojcze po 1 psychozie, chociaz bylam w remisji wtedy przez 3 lata. Teraz akceptuje chorobe, ale nie akcpetuje braku remisji. Nie da sie chyba zaakceptowac choroby w jej ogniu.
Podobno akceptacja choroby to pierwszy objaw zdrowienia. Może być też tak, że masz objawy utrwalone i takowe nigdy nie znikną ale, za pomocą lekarstw mogą zostać odsunięte w kąt i człowiek przestaje na nich się skupiać. Do tego warto dążyć. Skupiać się na tym co się lubi robić i zacząć to robić, a nie skupiać się na chorobie. Skupianie się na chorobie powoduje błędne koło z którego trudno jest się wydostać. Warto spotykać się z rówieśnikami. Jeżeli nie ma takiej możliwości, to przynajmniej rozmawiać telefonicznie. Warto dążyć do relacji społecznych, są bardzo dla nas ważne. Można zapisać się na oddział dzienny. Tam przebywa sporo młodych osób w podobnej sytuacji, są zajęcia terapeutyczne i można fajnie spędzić czas. Nawet sam dojazd jest ważny, trzeba ubrać się, doprowadzić do ładu, wyjść z domu, a i można popatrzeć na ludzi, porozmyślać. Wszystko to bardzo pomaga wyrwać się z rutyny choroby.
urojona
zaufany użytkownik

Post autor: urojona »

Digital, boje sie iść na oddział dzienny :(
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Nowe tematy na Discord!
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

urojona pisze: sob maja 08, 2021 8:47 am Digital, boje sie iść na oddział dzienny :(
A czemu? Tam jest kapitalnie, są fajne zajęcia, mili ludzie i zawsze to powód by ruszyć się z domu.
grow up
bywalec

Post autor: grow up »

Misato pisze: pn maja 03, 2021 2:19 pm Mi się też kiedyś wydawało że wyzdrowiałem ale to była tylko psychoza.
Na schizofrenie choruje cały face book nie PL.
*
konto-zawieszone
zarejestrowany użytkownik

Post autor: konto-zawieszone »

Co z tego że udało mi się wyjść ze schizofrenii po wielu latach to zaczęły pojawiać się inne problemy ze zdrowiem czeka mnie zrobienie wielu badań mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i nic złego w nich nie wyjdzie.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Jakie problemy?
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Digital kiedyś byłeś uprzedzony do przebywania z ludzmi,a teraz do tego namawiasz?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Tylko stół nie zmienia zdania :D
Byłem uprzedzony w swoim aspekcie gdyż jestem stary i nic już nie da się z tym zrobić ale dla osób młodych izolacja jest dosyć szkodliwa, a nawet destrukcyjna. Warto wychodzić do ludzi, bez tego człowiek zapada się do wewnątrz, a to nie jest ani zdrowe, ani dobre.

Wróć do „zdrowie”