Inną "koincydencję" zauważyłem. Związana jest z frazami takimi jak: koronawirus, coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2.
- SARS - od tyłu wychodzi możliwa polska gwarowa forma niegrecznego czasownika oznaczającego "wydalać kał", z mazurzeniem ("s" zamiast "sz"), ale bez całkiem powszechnej zmiany "a" w "o" (w gwarach raczej byłoby "o" zamiast "a", przyznaję). Z wyrazu "SARS" można ułożyć także słowo "rass", oznaczające po norwesku "zadek" oraz średnioangielskie słowo "ars", także oznaczające tyłek. A "ars" od tyłu to wulgaryzm oznaczający "defekuje" (czasownik w trzeciej osobie liczby pojedynczej czasu teraźniejszego).
- CoV -tu też skojarzenie z krową, chociaż rzeczywiście po angielsku "krowa" to "cow", a nie "cov". W języku polskim na dźwięk zapisywany po angielsku jako "v" używa się "w", więc jakieś skojarzenie z krową po angielsku może być. A jak się wymawia angielskie słowo oznaczające krowę? Niemal tak samo, jak polskie słowo "kał"
- 2 - number two. Numer dwa. Żartobliwe, slangowe, dziecięce może określenie... stolca, kału.
Skojarzenia związane z nazwą SARS-CoV-2, jakie miałem, okazały się krówniane.
COVID-19. Od tyłu: 91-DIVOC. Słowo "DIVOC" kojarzy mi się z polskim słowem "dziwak" (znowu zmiana "a" w "o", "d" niezmiękczone czy nie przechodzące w "dz", "dzi", "w" i "k" zlatynizowane (zamienione na "c" i "v")).
Można też ułożyć słowo "VIDOC". Nietrudno się domyśleć, że chodzi o "widok".
19 - liczba uznawana za "cudowną" w Koranie. Z mojej daty urodzin można ułożyć trzy dziewiętnastki. A "lustrzane odbicie" liczby 19 to 91. Coś z rokiem 1991?
Koronawirus - przestawmy dwie litery (samogłoski) i otrzymamy słowo "koranowirus". Może pojawić się u mnie myśl, że zainfekuję świat "koranowirusem" związanym z mnóstwem koincydencji związanych z arabskim tekstem Koranu, często dotyczących liczb.
"Koranu wersy" - takie same spółgłoski, co w słowie "koronawirus", i to w tej samej kolejności!
"Coran verse" - fraza złożona z dwóch francuskich słów, razem 6 spółgłosek, w takiej samej kolejności w tekście, co w słowie "koronawirus".
Coronavirus - słowo to ma taką samą liczbę liter i te same dwie pierwsze litery, co angielskie słowo "coincidence".
W słowie "COVID" występują obok siebie litery "i" i "d", tak samo, jak w wyrazie "coincidence". Tej właściwości nie mają takie wyrazy, jak np. coexistence, cooperation, tu lista wielu angielskich słów na 11 liter zaczynających się od "co":
https://findwords.info/starts/co/11 (myślnik, "-" też wlicza jako literę) - jest ich nieco, ale "coincidence" może być najczęściej używanym.