Boże Ciało

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Boże Ciało

Post autor: cezary123 »

W judaizmie też był zakaz spożywania krwi.
Paweł z Tarsu po kłótni z Piotrem i Jakubem apostołami, podtrzymał ten zakaz, bo inaczej nawróceni poganie z Żydami nie mogli się dogadać. Na nakaz obrzezania machnęli ręką, bo nikt im tam nie będzie zaglądał.
Ale krew Boga nie jest taką zwykłą krwią. To jest nowa i wieczna ofiara doskonała za grzechy.
Teraz różne teologie chrześcijańskie kłócą się i badają czy rzeczywiście w tej krwi i chlebie po transsubstancjacji jest obecny Bóg żywy a chleb i wino przestaje być chlebem i winem, czy też może jest to jednocześnie i chleb i wino i ciało i krew i Bóg żywy, czy tylko jest to symbolem jego istnienia i ofiary za nas i pozostaje chlebem i winem ze swoim naturalnym składem chemicznym.
Ja i tak wolę potrawy wegetariańskie, ale ludzie wyznają różne religie. :)
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

Nie będę się z Tobą spierał cezary123.Jestem słabo wierzący.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

kemas pisze: wt cze 16, 2020 6:22 am Nie będę się z Tobą spierał cezary123.Jestem słabo wierzący.
Ale chodzi Ci o to, że obawiasz się, że stracisz wiarę, czy o to, że nie jesteś oblatany w teologii?
Ja też tylko trochę sobie poczytałem i rozejrzałem po religiach. Wiedzę i zrozumienie można pogłębiać ciągle.
Kefas
zaufany użytkownik

6
1 Dlatego pominąwszy podstawowe nauki o Chrystusie przenieśmy się do tego, co doskonałe, nie zakładając ponownie fundamentu, jaki stanowią: pokuta za uczynki martwe1 i [wyznanie] wiary w Boga, 2 nauka o chrztach2 i nakładaniu rąk, o powstaniu z martwych i sądzie wiecznym. 3 A i to uczynimy, jeśli Bóg pozwoli. 4 Niemożliwe jest3 bowiem tych - którzy raz zostali oświeceni, a nawet zakosztowali daru niebieskiego i stali się uczestnikami Ducha Świętego, 5 zakosztowali również wspaniałości słowa Bożego i mocy przyszłego wieku, 6 a [jednak] odpadli - odnowić ku nawróceniu. Krzyżują bowiem w sobie Syna Bożego i wystawiają Go na pośmiewisko. Ziemia zaś, która pije deszcz często na nią spadający i rodzi użyteczne rośliny dla tych, którzy ją uprawiają, otrzymuje błogosławieństwo od Boga. 8 A ta, która rodzi ciernie i osty, jest nieużyteczna i bliska przekleństwa, a kresem jej spalenie4. 9 Ale chociaż tak mówimy, to jednak po was, najmilsi, spodziewamy się czegoś lepszego i bliskiego zbawienia. 10 Nie jest bowiem Bóg niesprawiedliwy, aby zapomniał o czynie waszym i miłości, którą okazaliście dla imienia Jego, gdyście usługiwali świętym i jeszcze usługujecie. 11 Pragniemy zaś, aby każdy z was okazywał tę samą gorliwość w doskonaleniu nadziei aż do końca, 12 abyście nie stali się ospałymi, ale naśladowali tych, którzy przez wiarę i cierpliwość stają się dziedzicami obietnic. 13 Albowiem gdy Bóg Abrahamowi uczynił obietnicę nie mając nikogo większego, na kogo mógłby przysiąc, przysięgał na samego siebie5, 14 mówiąc: Zaiste, hojnie cię pobłogosławię i ponad miarę rozmnożę. 15 A ponieważ tak cierpliwie oczekiwał, otrzymał to, co było obiecane. 16 Ludzie przysięgają na kogoś wyższego, a przysięga dla stwierdzenia [prawdy] jest zakończeniem każdego sporu między nimi. 17 Dlatego Bóg, pragnąc okazać ponad wszelką miarę dziedzicom obietnicy niezmienność swego postanowienia, wzmocnił je przysięgą, 18 abyśmy przez dwie rzeczy6 niezmienne, co do których niemożliwe jest, by skłamał6 Bóg, mieli trwałą pociechę, my, którzyśmy się uciekli do uchwycenia zaofiarowanej nadziei. 19 Trzymajmy się jej jako bezpiecznej i silnej kotwicy duszy, [kotwicy], która przenika poza zasłonę7, 20 gdzie Jezus poprzednik wszedł za nas, stawszy się arcykapłanem na wieki na wzór Melchizedeka8.
Kefas
zaufany użytkownik

Pierwsza część dotyczy Aniołów.Niemożliym bo zbuntowali się przed wcieleniem Syna Bożego Jezusa.Niech sobie ktoś nie roi że był świętszy od Jezusa....
Kefas
zaufany użytkownik

Albo że jest świętszy od Jezusa.Zaraz po Nim jest Maryja,bo tak naucza KK.Szatan odziałowuje przede wszystkim na psychikę.Jest to sfera tak wrażliwa...działa przede wszystkim wzbudzając lęk,zawstydzenie.
Kefas
zaufany użytkownik

nic nie wiem.
Kefas
zaufany użytkownik

Mówi mi żebm nie pisał bo mnie zabije
Kefas
zaufany użytkownik

nie chcecie czuć sięotęipeni nie chcecie.To Cierpienie duchowe
Kefas
zaufany użytkownik

umysł serce i ciało a najgorzej jest z psychiką świadomość tego,że ktoś cię nienawidzi świadomość zła jakie jest w Tobie.
Kefas
zaufany użytkownik

przed spowiedzią powiedział mi żebym sięz tego nie spowiadał bo poderżnie mi gardło.
Kefas
zaufany użytkownik

Aniołowie jako czyste duchy już zdeterminowane nie posiadające ciała.,nie mogą się już doskonalić. Dlatego św Faustyna napisała że gdyby mogli nam zazdrościć to cierpienia i Komunii Św.
Moim zdaniem z masturbacji trzeba się spowiadać i jest to grzech ciężki.Niektórzy mówią że ccoś tam onan to był staryvtestament.Nie.Jeśli ktoś świadomie nie chce ćwiczyć swojego sumienia i nie chodzi do spowiedzi.Jego sprawa ja go nie sądzę.Prawo jest prawem,dopuki nie usłyszymy wyroku.
Kefas
zaufany użytkownik

Między innymi dlatego papieżem został jp2 a nie kardynał wyszyński bo jp2 z zamiłowaniem głosił naukę o czystości.
Kefas
zaufany użytkownik

W zasadzie to nie zdajecie sobie sprawy co się dzieje wokół was.Tak samo jak ja.Szatan mnie zwiódł.Ewo gdzie jesteś..Pyciosławo jesli twierdzisz że jesteś świętsza ode mnie to ja mam prawo,do obrony.
Kefas
zaufany użytkownik

Ja się wyspowiadałem
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

jedząc zwierzęta i tak minimalną ilość krwi nawet tak czy siak sie je.Wy wogóle sory jestescie naprawde walnięci
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

manipulation obranition
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

obsranition
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

byłem w szpitalu i włazi taki , charcze obok mnie jak niewiem co gluty z nosa wylwa prawie na mnie mówie mu że co ty typie robisz ,naprawde tam chamstwa i pozerstwa tez jest sporo owszem są ludzie chorzy . Ja jestem troche ale nie wiele
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

to sie zawinał i grzeczny,
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”