Katechizm dla nieśmiertelników-Magdalena Pluncer..

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Kefas
zaufany użytkownik

Katechizm dla nieśmiertelników-Magdalena Pluncer..

Post autor: Kefas »

W tym wątku przedstawię w jaki sposób jestem winny tego że wiem że istnieje Kościół Katolicki.
zacznijmy od tego 2 punktu Katechizmu.2 Aby to Boże wezwanie zabrzmiało w całym świecie, Chrystus posłał Apostołów, których wybrał, dając im nakaz głoszenia Ewangelii: "Idźcie... i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata" (Mt 28, 19-20). Mocą tego posłania Apostołowie "poszli i głosili Ewangelię wszędzie, a Pan współdziałał z nimi i potwierdzał naukę znakami, które jej towarzyszyły" (Mk 16, 20).
pod tym punktem Jest na pisane:"Ewangelia mogła rozprzestrzenić się na cały świat dzięki osobom,które przyjęły wezwanie Jezusa i ogłosiły światu,że jest On obiecanym Mesjaszem.
nastepnie jest pytanie bo ta książka ma nam "przybliżać nauczanie Kościoła"-czy znacz ich imiona?Jeśli tak,to wypisz ich imiona.Jeśli nie to jaki jest tego powód?
Moje pytanie do pani autor-Apostołowie to są osoby,ja o tym wiem?Wydaje mi się że Pani nie rozumie że Apostołowie to są ludzie.Albo chce Pani poszerzyć grono Apostołów....Pani pełni funkcje Kapłańskie?Niech sobie Pani przeczyta punkt na następnej stronie 3.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Kefas
zaufany użytkownik

Re: Katechizm dla nieśmiertelników-Magdalena Pluncer..

pkt.3"Ci, którzy z pomocą Bożą przyjęli wezwanie Chrystusa i odpowiedzieli na nie dobrowolnie, sami z kolei zostali przynaglani miłością Chrystusa do głoszenia Dobrej Nowiny na całej ziemi. Skarb otrzymany od Apostołów został wiernie zachowany przez ich następców. Wszyscy wierzący w Chrystusa są powołani do przekazywania go z pokolenia na pokolenie, głosząc wiarę, przeżywając ją we wspólnocie braterskiej oraz celebrując ją w liturgii i w modlitwie"
zadanie 1 w tej książce dla czytelników.Jakie masz doświadczenia głoszenia Ewangelii przez Twoich rodziców,dziadków,Twoją rodzinę?Kto jako pierwszy opowiadał Ci o Bogu?
To jest już bezczelność,ale postaram się wytłumaczyć:dziecko ma donosić na swoich rodziców?Czy Pani jest psychoterapeutką?czy Pani rozumie że takie wyrażenie swoich opinii robi krzywdę.Za przestępstwa odpowiedzialna jest policja i sądy....a nie Katechizm Kościoła.Gdy człowiek robi z siebie ofiarę przed Bogiem,no to Bóg się smuci,czy my mamy zasmucać Jezusa?
Przypadkiem przeczytałem też Pani wstęp do książki.Ja wiem że z moją moralnością też jest najlepiej,i jestem złośliwy.Przepraszam,ale przytoczę jedno zdanie,pierwsze."Niewątpliwie i bez żadnej dyskusji Katechizm Kościoła Katolickiego to dla każdego katolika druga po Biblii najważniejsza księga,która nie tylko posiada mądre wskazówki odnoszące się do życia,ale też ukazuje jak ten styl życia ma wyglądać.To tak ,jakbyś od dziś,drogi czytelniku,otrzymał osobistego trenera,który nie tylko wyprostuje Twoje skrzywienia,takie jak kręgosłup moralny,czy niezdolność nóg do chodzenia Bożymi drogami,to do tego jeszcze w pakiecie masz korektę wzroku ,słuchu,poprawę funkcjonowania całego naszego chrześcijańskiego organizmu.
Właśnie dlatego kobiety nie powinny prowadzić dyskusji na tematy związane z kwestiami zasadniczymi dotyczącymi Kościoła.Facet czytający takie banialuki już na samym wstępie że potrzebuje psychoterapeuty jest zniechęcony.I do Jezusa i do Kościoła.Wprowadzanie faceta w poczucie winy z tego powodu że czyta Katechizm to najgorsze co można mu wmówić.Cóż mogę dodać,wylewam teraz z siebie całą żółć jaką w sobie noszę...Przywracanie wzroku i słuchu potem..rozbijanie własnej osoby na całość chrześcijańskiego organizmu ...trudno to wszystko zrozumieć...Ja wiem że osiągnięcie doskonałości jest trudnym procesem.
Kefas
zaufany użytkownik

Pani napisała mądre wskazówki do życia,a za chwilę styl życia.Jaki to styl?czy Pani rozumie że każdy człowiek jest inny?Że jeden potrzebuje zrobić mieszkanie w stylu Barokowym a inny w nowoczesnym?Jedna kultura jest inna w tym kraju a w drugim inna.że chrześcijaństwo to nuda?Jedność Kościoła nie w tym się wyraża....tylo właśnie poprawność moralna .."Nie potrzebują lekarza zdrowi a ci co się źle mają,nie przyszedłem powołać sprawiedliwych ale grzeszników."Jezus jest Bogiem...to dlaczego nie chce leczyć?...Wymuszanie zdrowia z powodu tego że nie spotkałem Jezusa osobiście to nadużycie.Proszę pamiętać te zgromadzenia publiczne mające na celu przyciągnąć ludzi z powodu bólu kręgosłupa to kpina z Boga,naciąganie ludzi.Jeśli ktoś przyjmuje Ciało i Krew Jezusa i nie zostaje uleczony...jeśli wierzy że jest to Ciało i Krew Jezusa.I mu to nie wystarcza i przychodzi później potańczyć żeby mu kręg szyjny wskoczył hmmm ...może nie jest to sposób na nudę.Ja tak uważam.
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2020 7:26 pm przez Kefas, łącznie zmieniany 1 raz.
Kefas
zaufany użytkownik

Jan Paweł 2 Zmienił zdanie później co do naszego wejścia do Unii Europejskiej.Ale czy jeżdżenie do Papieża Polaka polityków z naszego kraju bo to chyba wtedy lewica rządziła i Kwaśniewski,zabieganie o to żeby powiedział jedno zdanie na temat naszego wejścia do Unii Europejskiej,było w porządku?Papież okazał się bardziej propolski od Lewicy.Czasem potrzebujemy paradoksów żeby zrozumieć o co tak naprawdę chodzi w polityce.
Kefas
zaufany użytkownik

Jan Paweł2 w tym filmiku nakreślił problem jaki zaistniał o tej wojnie.Zrezygnował z walki bo wiedział że to nic nie da,wyrażając swoją opinię o wejściu do Europy.Jeśli taki prorok to wiedział już w tamtych czasach,wiedział że jak nie wejdziemy do unii to nas zniszczą.No to pomyślcie co teraz dzieje.....się.
Kefas
zaufany użytkownik

Trochę zmieniłem poglądy,na teraz myślę że papież Polak miał dobre intencje,rzeczywiście był prorokiem i Serce Jezusa daje o tym świadectwo.Po prostu nie był politykiem.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

Jakie świadectwo?
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Kefas
zaufany użytkownik

Ja nie jestem świadomy co piszę ale kłótnie i spory nic by nam nie dały a ja to teraz zaczynam rozumieć.Być może gdyby nie poparł wojny nie byłoby wogóle i wygralibyśmy szybciej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”