Dlaczego na forum tak mało ludzi starszych pomaga innym?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Dlaczego na forum tak mało ludzi starszych pomaga innym?
Dlaczego na forum tak mało ludzi starszych pomaga innym? Przecież ludzie starsi mają większą wiedzę w leczeniu i większe doświadczenie. Mogliby pomóc wielu młodym ludziom. Ale pytam się, dlaczego nie chcą pomagać?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Re: Dlaczego na forum tak mało ludzi starszych pomaga innym?
Nie wiem czy wiesz, ale to forum istnieje od 2003r. wszelakie pytania dot schizofrenii się już przewinęły przez nie.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
To zablokujmy pisanie na forum o schizofrenii, jak już wszystko wiadomo, wszystko już napisano.Maksymiliana pisze: ↑sob mar 28, 2020 1:21 pm Nie wiem czy wiesz, ale to forum istnieje od 2003r. wszelakie pytania dot schizofrenii się już przewinęły przez nie.
Taka ogólna małomówność w realu i wirtualu... Brak inwencji do tworzenia publicystycznych treści, brak intencji do łatania luk w naszej wiedzy. Albo gdzieś jakieś blogi mogą prowadzić. A tak, człowiek by posłuchał o elektrowstrząsach, albo nawet lobotomii, jak to było w moim wyobrażeniu kilka dekad temu... (Choć elektrowstrząsy zastosowano u mnie między lipcem a listopadem '19 dwadzieścia jeden razy, chyba z powodu "słabego afektu" u mnie, bo myśli "s" nie miałam...
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Obawiam się, że ludzie starsi nie pomagają młodszym, bo lekarze zrobili z nich warzywka. I nie są wstanie nic poprawnie napisać i nawet nie mieliby co. Bo co mieliby napisać, bierz leki, będziesz warzywem?
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
A jak pomagać jak przeżywanie choroby jest sprawą skrajnie indywidualną?
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Racja. W dodatku nie jesteśmy specjalistami a jak wiadomo my chorzy możemy bardziej zaszkodzić niż pomoc. Każdy kieruje się intencjami pod płaszczem własnych osobistych korzyści.Geralt z Rivii pisze: ↑pt kwie 03, 2020 2:16 pm A jak pomagać jak przeżywanie choroby jest sprawą skrajnie indywidualną?
Bierzemy leki, ewentualnie eksperymentujmy aby dobrać te odpowiednie. Może psychoterapia.
Na ten przykład dla mnie dobra jest olanzapina i będę ja zachwalał a ktoś inny po niej się rozstyje, nabawi się cukrzycy pogorszy mu się wzrok i będzie spał po 18 godzin dziennie. Ktoś obiektywny powie że chciałem źle, choć tak nie jest.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nie do końca i nie skrajnie. Gdyby tak było, to każdy by potrzebował indywidualnego leku, a tak nie jest. Są pewne grupy ludzi, którzy przeżywają chorobę podobnie. I właśnie, tu potrzeba wymiany informacji pomiędzy tymi ludźmi. Kiedyś byłem na oddziale dziennym i zauważyłem bardzo dużo cech wspólnych chorych.Geralt z Rivii pisze: ↑pt kwie 03, 2020 2:16 pm A jak pomagać jak przeżywanie choroby jest sprawą skrajnie indywidualną?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
To co mówią specjaliści to mniej więcej wiemy, od samych lekarzy, z książek i innych źródeł. I oni są w dużej mierze bezradni. Nie potrafią wyleczyć ze schizofrenii. Niektórzy tutaj są większymi specjalistami od niektórych lekarzyKicius_XXL pisze: ↑pt kwie 03, 2020 8:03 pm W dodatku nie jesteśmy specjalistami a jak wiadomo my chorzy możemy bardziej zaszkodzić niż pomoc.

Chodzi o wymianę doświadczenia. A to jest bezcenne. Np. jak komuś solian podnosi prolaktynę i napiszę o tym, to inni mogą też sobie zrobić badania na ten hormon. I co im zaszkodzi zrobienie badania? Może tylko uratować ich zdrowie i życie.
Raczej nie jesteśmy aż tak bardzo opiniotwórczy, a wielorakość tematów, obok indywidualności przeżyć, może dawać (dodatkowe) wrażenie chaotyczności. Ale ja myślę, że dzięki tej pisemnej formie i mimo indywidualnego fabularyzowania, można, choćby w skróconym zakresie, i abstrahując od podręczników do psychiatrii, jakby, uczynić nasze wewnętrzne światy artykuowalnymi. (Każdy pisze z własnego punktu widzenia, ale ja już przecież przestałam pisać o skutkach ubocznych.)
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Nikt nie zrobi tego co zrobiłem w 2017 aby pozbyć się głosów, ludzie nie są tak szaleni jak ja, po drodze rozwalą ich lęki i nie dotrą do etapu kiedy mają wpływ na chorobę albo nie będą wiedzieli kiedy odpuścić i spalą mózg w momencie kiedy mogą już funkcjonować po wyhamowaniu. Nie mogę pomoc, każdy ryzykuje we własnym zakresie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Starsi ludzie, chorzy czy nie, pewnie z doświadczeniem życiowym, całe szczęście, że nie przesiadują masowo w internecie, i pewnie mają wylane na jakieś fora.
W życiu ich spotkasz, będą na pewno życzliwi i pomocni.
W życiu ich spotkasz, będą na pewno życzliwi i pomocni.

nic
- Kiciuś_XXL
- moderator
Na forum tak mało ludzi starszych pomaga bo nie są w stanie więcej pomagać.White Angel pisze: ↑pt kwie 03, 2020 8:35 pmTo co mówią specjaliści to mniej więcej wiemy, od samych lekarzy, z książek i innych źródeł. I oni są w dużej mierze bezradni. Nie potrafią wyleczyć ze schizofrenii. Niektórzy tutaj są większymi specjalistami od niektórych lekarzyKicius_XXL pisze: ↑pt kwie 03, 2020 8:03 pm W dodatku nie jesteśmy specjalistami a jak wiadomo my chorzy możemy bardziej zaszkodzić niż pomoc.(Tak trochę żartem).
Chodzi o wymianę doświadczenia. A to jest bezcenne. Np. jak komuś solian podnosi prolaktynę i napiszę o tym, to inni mogą też sobie zrobić badania na ten hormon. I co im zaszkodzi zrobienie badania? Może tylko uratować ich zdrowie i życie.
Może opisali już wszystko, co mieli ważnego do opisania we wcześniejszych wątkach i teraz nie chcą dublować swoich postów.
LaDopamina
Mając 43 lata, jestem już dosyć starym pierdem, no i mimo tego jak najbardziej staram się tu innym pomagać. Tak gdzieś 22 lata z tych 43 się leczę, a jestem zdiagnozowany jako chory od dzieciństwa (chorego dzieciństwa).
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!