Nowe restrykcje od 1 kwietnia w walce z koronawirusem

To jest dział dodatkowy utworzony ze względu na aktualną sytuację wokół COVID-19, niezwiązaną z pierwotnym tematem tego forum i pozostaje do dyspozycji dla każdego zainteresowanego wymianą informacji na ten temat.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Nowe restrykcje od 1 kwietnia w walce z koronawirusem

Post autor: Maksymiliana »

CZYTAJ: https://www.gov.pl/web/koronawirus/kolejne-kroki

Ograniczenia od 1 KWIETNIA do odwołania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Nowe restrykcje od 1 kwietnia w walce z koronawirusem

Post autor: hvp2 »

Czyli co? Jak ktoś nie będzie miał rękawiczek to go czeka śmierć głodowa?
Bo rękawiczek jednorazowych w aptekach zwyczajnie NIE MA :!:
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Przeciez rekawiczki leza przy wejsciu do sklepu wystarczy tylko wziac i nalozyc. Jak nie chcesz jednorazowych to moga byc twoje welniane, takie chyba kazdy ma w domu.

Bardzo dobrze, ze rzad wprowadza restrykcje, tak powinno byc od poczatku, moze by to zahamowalo skutecznie wzrost zachorowan. Ludzie to debile i ameby umyslowe, nie wiem jak mozna sobie nic nie robic z epidemii i beztrosko spacerowac sobie z dziecmi, puszczac drona lub cala rodzina jezdzic na rowerze, hulajnodzie gdy obok umieraja od zarazy ludzie. Dla mnie to jest niepojete! Niedorozwoje umyslowe i tyle. Lata jeden z drugim co chwile do sklepu, to po cole, to po kajzerke, to po piwo i chipsy. Co to swieto *słowo niedozwolone* narodowe?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

To prawda, mamy nowe restrykcje. lecz proszę spojrzeć na liczby zachorowań w Polsce !
Jesteśmy lepsi prawie od wszystkich innych krajów. To zasługa rządu, że zareagował wcześniej, przedstawił jasno sytuację i całego społeczeństwa, które wzięło te słowa poważnie, a nie jak w innych krajach - "Jakoś to będzie, przecież nie mam objawów ! "
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Nowe restrykcje... Od Wielkanocy w kościele będzie mogło przebywać do 50 osób wraz z osobami spełniającymi posługę... Czy kogoś pogięło?! Kto bierze odpowiedzialność za tłumy gromadzące się przed kościołem?! Wszak każdy będzie chciał się załapać na te 50 osób! :x
Obrazek
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Doczytałem, że te zasady może będą zmienione. Więc mam nadzieje, że niepotrzebnie panikuję.
Obrazek
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

zbyszek pisze: czw kwie 02, 2020 12:29 pm Jesteśmy lepsi prawie od wszystkich innych krajów. To zasługa rządu, że zareagował wcześniej, przedstawił jasno sytuację i całego społeczeństwa, które wzięło te słowa poważnie, a nie jak w innych krajach - "Jakoś to będzie, przecież nie mam objawów ! "
Polski rząd zaniża statystyki.
nic
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Dodam, że prawdopodobnie w błąd wprowadza Gazeta "Wybiórcza":
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... _FB_Gazeta
Obecne przepisy trwają do 11 kwietnia, więc jest jeszcze kilka dni na ich zmianę. To, co wypisuje powyższy portal powinno być, moim zdaniem, karalne.
Obrazek
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

karuna pisze: czw kwie 02, 2020 1:52 pm Polski rząd zaniża statystyki.
W jaki sposób ? Przecież statystyki wynikają z realacji poszczególnych ośrodków zdrowia, jak szpitale. Te dane nie są utajnione. Masz wrażenie, że rząd ingeruje w statystyki poszczególnych szpitali ? Po co miałby to robić ? Masz po temu jakieś poszlaki ?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Petruccio pisze: czw kwie 02, 2020 1:40 pm Doczytałem, że te zasady może będą zmienione. Więc mam nadzieje, że niepotrzebnie panikuję.
Ależ nie. Zasady postępowania zmieniają się często. Jeszcze dwa dni temu dzieci mogły wyjść na ulicę, dziś tylko pod nadzorem dorosłego. Niedawno ludzie wręcz wylewali się na niedielne słońce na bulwary, parki ... Dziś to zabronione, pod karą surowej grzywny nawet do kilku tysięcy zł. Trzeba w obecnej sytuacji słuchać komunikatów.

Jeśli panikowanie mogłoby pomóc Ci w niewychodzeniu z domu, to sobie trochę popanikuj - nie zaszkodzi. Ale nie za długo. Potem trzeba wracać do zajęć.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

zbyszek pisze: czw kwie 02, 2020 3:14 pm
karuna pisze: czw kwie 02, 2020 1:52 pm Polski rząd zaniża statystyki.
W jaki sposób ? Przecież statystyki wynikają z realacji poszczególnych ośrodków zdrowia, jak szpitale. Te dane nie są utajnione. Masz wrażenie, że rząd ingeruje w statystyki poszczególnych szpitali ? Po co miałby to robić ? Masz po temu jakieś poszlaki ?
Jak umrze pacjent z nowotworem choćby, chodzi o chorobę współtowarzyszącą, który ma tego wirusa, to wyjdzie u nas, że zmarł na ten nowotwór.

Poza tym rząd chce zamkną usta wszelkim pracownikom służby zdrowia, bo dobrze wiedzą , że nie jest służba przygotowana na obecne warunki. Propaganda jak jakiś komunizm, tyle.
nic
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

zbyszek pisze: czw kwie 02, 2020 3:21 pm Ależ nie. Zasady postępowania zmieniają się często. Jeszcze dwa dni temu dzieci mogły wyjść na ulicę, dziś tylko pod nadzorem dorosłego. Niedawno ludzie wręcz wylewali się na niedielne słońce na bulwary, parki ... Dziś to zabronione, pod karą surowej grzywny nawet do kilku tysięcy zł. Trzeba w obecnej sytuacji słuchać komunikatów.
Tak, oczywiście masz rację. Trzeba słuchać bieżących komunikatów i unikać krzykliwych nagłówków.
zbyszek pisze: czw kwie 02, 2020 3:21 pm Jeśli panikowanie mogłoby pomóc Ci w niewychodzeniu z domu, to sobie trochę popanikuj - nie zaszkodzi. Ale nie za długo. Potem trzeba wracać do zajęć.
Uważam, że lepiej myśleć racjonalnie, panika w niczym nie pomoże. Szczególnie dla nas, chorych emocjonalnie, panika może zniszczyć zdrowie psychiczne. W panice ludzie zachowują się nieracjonalnie i nie zdziwiłbym się, gdyby ktoś, kto nie wytrzymuje ciśnienia, wybiega na ulicę i w amoku krzyczy chcąc ostrzec ludzi, a tym samym stwarza większe zagrożenie dla siebie i innych. To oczywiście skrajny przypadek, ale pamiętajmy, że mamy sytuację rozwojową i widzimy w społeczeństwie coraz bardziej nerwową sytuację. Z czasem te emocje mogą chcieć znaleźć gdzieś ujście, dlatego uważam, że należy zachować rozsądek i nie wychylać się w ani jedną, ani drugą stronę.
Obrazek
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Polski rząd zaniża statystyki.
No więc widziałem przemowę kogojś z obecnej władzy. I zwróciłem uwagę na stojących za nim ochroniarzy w maskach i na grobowy ton polityka. Mam wrażenie że obecna władza chciałaby by sytuacja była bardziej poważna niż jest.
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

obejrzcie sobie ten filmik psycholki, jest naprawdę dobry, bo mówi prawdę:
https://demotywatory.pl/4987925/Genialn ... na-odmowic

to też jest dobre :
https://demotywatory.pl/4987903/To-pols ... sc-wlasnie

Czerpanie wiedzy z demotywatorów vs. z rządowych stron, ech - Maxi.
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Rząd będzie uspokajał, opozycja będzie siała panikę, warto wypośrodkować ale raczej w kierunku informacji rządowych.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pandemia COVID-19”