Ewangelia-czyli -Dobra nowina,,o Królestwie

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Re: Ewangelia-czyli -Dobra nowina,,o Królestwie

Post autor: kaznodzieja »

Nikt nie wie jak Izraelici wymawiali JHWH ale w Polsce od wieków znana jest forma Jehowa i nie ma potrzeby żeby się spierać ,która forma jest prawidłowa.
Problemem jest usuwanie imienia Bożego z Biblii. I robią to ci ,którzy się uważają za sług Bożych. taki paradoks,,,

To tak jak bym napisał książkę a mój przyjaciel usunął z niej autora.

Poza tym nie można zrozumieć Biblii w ,której usunięto imię Boże. takim przykładem jest na przykład fragment z Psalmu ,,Rzekł pan do pana mego,,, czyż nie lepiej jak w oryginale ,,Rzekł Jehowa do Pana mego,, itd;
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Cocacola też było(by) zwykłym słowem, krótkim dźwiękiem możliwym do wyartykułowania przez gatunek ludzki, dopóki pewna organizacja nie uznała, że sobie ten zbiór głosek zastrzeże i nada mu znaczenie wyłączne.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

:lol:
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Miliony ludzi na świecie zna modlitwę ,,Ojcze nasz,,zwaną też ,,Modlitwą Pańską,,
Jezus powiedział; Macie modlić się w ten sposób ,,, ,,,

„‚Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię. 10 Niech przyjdzie twoje królestwo. Niech się dzieje twoja wola, jak w niebie, tak i na ziemi.,,,,,,, Mateusza 6;9-13.

Jezus w tej modlitwie
1,,, na pierwszym miejscu postawił uświęcanie imienia Bożego ,czyli swego Ojca
2,,,aby przyszło Jego ( Boże ) Królestwo. aby wola Boża działa się w niebie i na ziemi.

,,,Jak obecnie jest uświęcane imię Boże ?

Większość religii usunęło imię Boże z Biblii i nie posługuje się nim.Wierni tych religi nie znają tego imienia. Wiec można powiedzieć że nie uświęcają tylko zwalczają imię Boże ( JEHOWA )

Natomiast nieliczni naśladowcy Jezusa stosują się do tego polecenia , znają to imię i mówią o nim innym.

2,,,Przyjć Królestwo Twoje ( Boże )

,,,większość religii naucza że Królestwo Boże oznacza pójście duszy ludzkiej po śmierci ciała do nieba,inni mówią że to stan serca.
Czy to jest prawda ?to jest ta dobra nowina ?

Kiedy Jezus uczył swych naśladowców modlić się o PRZYJŚCIE Królestwa Bożego było oczywiste że go w tamtym czasie nie było. ,,a więc nie mógł to być stan serca czy pójście do nieba,
a kiedy przyjdzie to Królestwo ?

Może więc K B przyszło kiedy Jezus udał się do nieba ?

Nie,,,, po wstąpieniu do nieba Jezusa apostoł Piotr i Paweł wyjaśnili że spełniło się proroctwo z psalmu 110;1
,,, Wypowiedź Jehowy do mego Pana:„Siądź po mojej prawicy,aż położę twych nieprzyjaciół jako podnóżek dla twoich stóp”....

Z tego proroctwa wynikało że panowanie Jezusa jako króla w Królestwie jego Ojca rozpocznie się dopiero gdy zostaną zgładzeni NIEPRZYJACIELE Jezusa.A więc ci ,którzy nie trzymają się jego nauk.

,,,,,,,Więcej światła na temat KB rzuca księga Daniela 2;44 ,,

,,,„A za dni tych królów Bóg nieba ustanowi królestwo, które nigdy nie zostanie obrócone wniwecz. I to królestwo nie przejdzie na żaden inny lud. Zmiażdży ono wszystkie owe królestwa i położy im kres, lecz samo będzie trwać po czasy niezmierzone,,,,,

z kontekstu wynika że KB usunie wszystkie rządy świeckie bezpowrotnie i zajmie ich miejsce na zawsze.
zachęcam do przeczytania całego 2 rozdziału księgi Daniela.
cezary123
zaufany użytkownik

kaznodzieja pisze: ndz gru 15, 2019 7:48 pm ,,,„A za dni tych królów Bóg nieba ustanowi królestwo, które nigdy nie zostanie obrócone wniwecz. I to królestwo nie przejdzie na żaden inny lud. Zmiażdży ono wszystkie owe królestwa i położy im kres, lecz samo będzie trwać po czasy niezmierzone,,,,,

z kontekstu wynika że KB usunie wszystkie rządy świeckie bezpowrotnie i zajmie ich miejsce na zawsze.

"Bliski jest Boży sąd.

Narody wzburzone są.

Jehowy Syna nie chcą znać —

tragiczny spotka je los.

Już mija królów czas,

Synowi Bóg władzę dał.

Z powierzchni ziemi on zetrze ich,

nie będzie zwlekał ni dnia".
"Pieśń 150 Szukajmy wybawienia u Boga"
https://www.jw.org/pl/biblioteka/muzyka ... media=sjjm

Słyszałem też w dawniejszej wersji: "Pieśń 133 Szukajmy wybawienia u Boga":

"Bliski narodów sąd,
dziś stoją jak jeden mąż,
Jehowy Syna nie chcą znać,
haniebny będzie ich los.
Już mija królów czas,
Synowi Bóg berło dał.
On wrogów swych,
zetrze w proch i pył,
nie będzie zwlekał ni dnia".
https://www.jw.org/pl/Media-Items/#pl/m ... _133_AUDIO

Nie wiem dlaczego, ale strasznie rozśmiesza mnie ten patos tego tekstu rytmu i melodii. Dziwnie mi się to kojarzy. Tak jakby trochę niepoważny i przerysowany śpiew i taniec plemienny dzikich przed wyprawą na wroga. Trochę przesadzony. Gdzieś już to słyszałem, coś jakby:
"Na sztos rzuciliśmy swój życia los". :mrgreen:

Albo ta pieśń o wojsku Jehowy.

"Dzielne Jehowy wojsko

idzie naprzód dziś.

Pragnie przy Bogu wytrwać,

chociaż świat z Niego kpi.

Chcemy ludziom prawdę nieść,

dać nadzieję im,

więc głosimy wszędzie —

nie szczędzimy sił
(...)

Dzielne Jehowy wojsko,

tylu wiernych sług,

śmiało wszystkim mówi:

„Władzę ma już Bóg”".

https://www.jw.org/pl/biblioteka/muzyka ... ko-jehowy/

Boże, ja jestem pacyfistą. Jak już, to niech będzie to straż pożarna albo harcerze :D
cezary123
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: pn gru 23, 2019 11:28 pm strasznie rozśmiesza mnie
Patetyczna a jednocześnie komiczna melodia, dramatyczne i dumne potrząsanie buńczukami a jednocześnie niezamierzony a może zamierzony komizm zakręconych sformułowań: "Jehowy Syna nie chcą znać - haniebny ich los", "On wrogów swych zetrze w proch i pył, nie będzie zwlekał ni dnia".
No cóż, może to sama idea walk i wojen istot wszelakich, łącznie z nadprzyrodzonymi.
cezary123
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: pn gru 23, 2019 11:39 pm łącznie z nadprzyrodzonymi.
Do których ewolucja jeszcze nie dotarła i nie wiadomo jak ma to zrobić, skoro łamią one prawa fizyki :mrgreen:
cezary123
zaufany użytkownik

https://www.jw.org/pl/Media-Items/#pl/m ... _108_AUDIO

Wszystko fajnie, tylko tych 144 000 pomazańców z nieśmiertelnych zmarłych ludzi z naszego rodu do d...
Jak się niektórzy z nas pchają do nieba w innej tożsamości i formie, to jakże to nie sekta?
cezary123
zaufany użytkownik

"Bóg nowe zrodzenie tym dał,

co braćmi Chrystusa są.

Utworzą z Jezusem Królestwo

i rajski przywrócą nam dom"

https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1102009175

Nie wiem, ale trzeba być nieźle zdesperowanym, żeby uznać za prawdopodobne takie wywyższenie zwykłych swoich bliźnich, aż do dziedziny duchowej na wieczność i chcieć uważać się za ich poddanych.
Takie odczucie religijne nigdy mi nie smakowało.
I szkoda tych jednostek, które niby miałyby zostać nieśmiertelnymi. Są zwykłymi naszymi zmarłymi albo poczciwymi staruszkami a inni już każą Bogu ich przemieniać i zabierać do rządu niebiańskiego. Ale niech grają do końca.
cezary123
zaufany użytkownik

Kobita się wzruszyła...

Po co męczyć tego biednego Boga, On i tak ma dużo problemów z Kosmosem.
Za 4 miliardy lat nasza Galaktyka będzie zderzała się z galaktyką Andromedy i przy okazji Słońce zacznie zmieniać się w czerwonego olbrzyma. Wszystko będzie przetasowane, wiry grawitacyjne, rozpalone masy gwiazd, nowe okruchy systemów planetarnych, interferencje fal elektromagnetycznych, zabójcze wybuchy promieniowania itd.
Nikt nie będzie pamiętał starej Biblii i małej planety, na której zajarzyły się na moment dziwne nasze świadomości z ich przeżyciami, nadziejami, lękami, modlitwami i pragnieniami...
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”