Nowatorski lek na schizofrenię karXT. Pozytywne efekty jak dotąd
Moderator: moderatorzy
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nowatorski lek na schizofrenię karXT. Pozytywne efekty jak dotąd
Nowatorski lek na schizofrenię karXT. Pozytywne efekty jak dotąd.
Więcej tu (ang.):
https://www.statnews.com/2019/11/18/new ... age-trial/
Więcej tu (ang.):
https://www.statnews.com/2019/11/18/new ... age-trial/
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Chwast
- zaufany użytkownik
- Status: Mój kotunio filemon
Re: Nowatorski lek na schizofrenię karXT. Pozytywne efekty jak dotąd
O nie wiedziałem, że karuna leki produkuje 

blablabla
Czy ktoś może mi to przetłumaczyć. Na nasz:)
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nowe podejście w leczeniu schizofrenii przynosi pozytywne wyniki w środkowej fazie badania.
Firma biotechnologiczna Karuna Therapetuics z Bostonu ogłosiła w poniedziałek, że nowa kombinacja leków osiągnęła główny cel środkowej fazy badania klinicznego poprzez redukcję ostrej psychozy i powiązanych objawów doświadczanych przez pacjentów ze schizofrenią.
Lek ten zwany karXT działa na receptory muskarynowe w mózgu. Obecne leki przeciwpsychotyczne, które w większości blokują receptory dopaminowe, stały się hitem medycznym w leczeniu schizofrenii, pomimo poważnych skutków ubocznych, jak nadwaga czy senność.
Ostatnio zmieniony pn lis 25, 2019 11:50 am przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Ciekawe, receptory muskarynowe w mózgu reagują na psychodelik muskarynę (muchomor czerwony), skąd ona lub jej analog w mózgu?
---
W organizmie eozynofile (jedna z białych krwinek) produkuje major basic protein która działa na receptory muskarynowe, tyle wygooglowałem.
---
Major basic protein hamuje aktywność receptora muskarynowego, klozapol jest dlatego tak skuteczny ponieważ działa na eozynofile które prawdopodobnie wydzielają więcej tego białka. Klozaol jak powszechnie wiadomo może spowodować eozynofilię.
---
W organizmie eozynofile (jedna z białych krwinek) produkuje major basic protein która działa na receptory muskarynowe, tyle wygooglowałem.
---
Major basic protein hamuje aktywność receptora muskarynowego, klozapol jest dlatego tak skuteczny ponieważ działa na eozynofile które prawdopodobnie wydzielają więcej tego białka. Klozaol jak powszechnie wiadomo może spowodować eozynofilię.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.