PROLAKTYNA - czy niskie dawki leków również ją podnoszą?
Moderator: moderatorzy
PROLAKTYNA - czy niskie dawki leków również ją podnoszą?
Jestem zainteresowany konkretnie risperidonem i amisulprydem. Czy te leki w niskich dawkach również podnoszą prolaktynę, tak że powstaje hiperprolaktynemia? Solian do max. 200mg a risperidon do 2mg.
Czy te dawki również zaburzają funkcje seksualne?
Czy te dawki również zaburzają funkcje seksualne?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: PROLAKTYNA - czy niskie dawki leków również ją podnoszą?
Ja kiedyś brałem 100 mg solianu i miałem podwyższoną prolaktynę. Jeszcze wcześniej brałem 25 mg solianu, ale nie badałem sobie prolaktyny, być może była w normie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Każdy lek i to w każdej dawce podnosi prolaktyne. Nawet w małych dawkach. A już w szczególności solian i rispolept.
Stosuję Respolept od przeszło 20 lat i nigdy nie miałem wysokiej prolaktyny. Może dlatego, że jestem dosyć szczupły, a z tego co mi wspominała moja pani doktor to prolaktyna rozpuszcza się w tłuszczu jako hormon. Jej poziom jest jakoś bezpośrednio związany z nadwagą.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Nieprawda. Brałem przez długi okres olanzapinę 2,5 mg i miałem prolaktynę w normie.Miś Uszatek pisze: ↑pn paź 28, 2019 2:58 pm Każdy lek i to w każdej dawce podnosi prolaktyne. Nawet w małych dawkach. A już w szczególności solian i rispolept.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
Tak tylko że 2,5 mg olki to żadna dawka... Przy takiej dawce bardziej pracuje głowa niż lek. Chociaż z drugiej strony może to i dobrze.44 pisze: ↑pn paź 28, 2019 3:31 pmNieprawda. Brałem przez długi okres olanzapinę 2,5 mg i miałem prolaktynę w normie.Miś Uszatek pisze: ↑pn paź 28, 2019 2:58 pm Każdy lek i to w każdej dawce podnosi prolaktyne. Nawet w małych dawkach. A już w szczególności solian i rispolept.
Ja biorę 160mg Zypsili i mam prolaktynę w normie. Niestety, ale jeden neuroleptyk to dla mnie za mało i muszę brać dodatkowy.
-
- zaufany użytkownik
Ja też biore 160 mg zypsily, 800 sulpirydu, 50 mg perazyny, 150 mg pregabaliny, akineton, lorafen, lorista, bisocard, nolpaza, kalipoz,... i to chyba wszystko. Dodam tylko że to są poszczególne rodzaje leków, tabletek dziennie biore około 25.
I co ja na to poradze? O prolaktynie po takiej serii nie mam co myśleć...
I co ja na to poradze? O prolaktynie po takiej serii nie mam co myśleć...
a no cóż zrobić, wszyscy tu jesteśmy tylko zombi, jedni w większym stopniu, inni w trochę mniejszym, ale wszyscy. Zabrać nam te lekarstwa i klops, jest po nas.
-
- zaufany użytkownik
No dokładnie, ja sobie nie wyobrażam życia bez tych leków które trzymają mnie w jako takiej kondycji. Ja w ogóle nawet nie pamiętam jak to było zanim zaczałem brać leki(a miałem wtedy 15 lat). Obecnie czuje się nie najgorzej ale czuje że mam nieżle zjarany mózg od tych leków.
Myślę, że to raczej choroba mózg wypala i wyżera. Lekarstwa właśnie ów proces hamują i zatrzymują na ile się da.
-
- zaufany użytkownik
Choroba chorobą ale prochy też niszczą mózg i inne narządy u człowieka.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą. Zażywam "prochy" od 30 lat z hakiem i jakoś niczego mi nie zniszczyły, natomiast choroba to i owszem, zryła mi beret jak nic.
Ale, jak te prochy polejesz wódką bądź piwem to fakt, ciało bardzo ucierpi i prawdopodobnie szybko rozpadnie się na części składowe.
-
- zaufany użytkownik
Dr Fisher, amerykański psychiatra goszczący w Polsce twierdzi że prochy czyli inaczej leki psychotropowe skracają życie o 20-25 lat. Nie wiem na ile to prawda ale leki w dużych ilościach na pewno nie ułatwiają pracę narządom człowieka. Biorę leki 24 lata i nie pije wódy ani piwa.
a ile masz lat? Ja mam 65 i z tego wynika, że mi raczej nie skróciły
Poza tym, odpukać w niemalowane, nic mi nie dolega. Poza schizofrenią oczywiście. Z tego co odkryłem przez lata, to są raczej obojętne dla naszego organizmu, działają pozytywnie na mózg, a poza tym są wydalane nie naruszając niczego. Trochę tak jakbyś piasek zjadał, tyle, że nie jest leczniczy dla mózgu.

-
- zaufany użytkownik
Ja jestem o połowę młodszy od ciebie. Mam schizofrenia, ostra i przewlekła niewydolność nerek, nadciśnienie, i ja biorę leki od 15 roku życia a ty nie. Poza tym kilka postów wyżej napisałem ile biorę leków i to nie żadna bujda. Gratulacje dla ciebie za zdrowie ale wiesz... Jest takie przysłowie ,, Nie ucz ojca jak dzieci robić,, i to nie żadna złośliwość z mojej strony bo na pewno mógłbym nauczyć się od ciebie wielu rzeczy jako od starszego wiekiem ale jeśli chodzi o zdrowie to raczej odwrotnie.
Ja niedługo później zacząłem bo od 21 jakoś. Nadciśnienie oraz problemy z nerkami masz prawdopodobnie od złego odżywiania się. Jesz sól? W przypadku nadciśnienia należy ją całkowicie wykluczyć bo to biała śmierć i nic tak nie niszczy nerek jak właśnie sól. To samo niezdrowe przekąski typu chipsy i takie tam. Dodatkowo benzoesan sodu, jest praktycznie we wszystkim, w każdym dziadowym żarciu. A i jeszcze syrop fruktozowo glukozowy, należy zwracać bacznie uwagę na to co się je, na skład przed zakupem. Kolejna rzecz to gluten oraz mięso w nadmiarze. Jedzenie tego wszystkiego prowadzi do arytmii, zawałów i udarów. Te problemy co ty ma większa połowa świata, a naszych lekarstw nie zażywają.
-
- zaufany użytkownik
Kłopoty z nerkami mam od sepsy która przeszedłem, leżałem na oiomie walczyłem o życie, czterokrotnie defiblyrowany, pod risperatorem. Ostatecznie udało się zejść z risperatora, płuca ruszyły. Ale została jeszcze walka o nerki. Po oiomie rok czasu się dializowalem szykowali mnie do przeszczepu. To tak po krotce, mogę książkę napisać.
-
- zaufany użytkownik
Sorki z góry za lekka szorstkość z mojej strony. Nie chciałem nikogo urazić.