Neuroleptyki a cukrzyca
Moderator: moderatorzy
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Neuroleptyki a cukrzyca
Mam do was pytanie, odkąd przestałam brać klozapol, który podnosił mi poziom cukru, jest okej.
Jednak czy macie jakąś informacje, czy olanzapine nie podnosi cukru? Jedni mówią, że tak, drudzy że nie, jak to z tym jest? Aktualnie biorę 2x5 mg czyli 10 mg dziennie.
Powinnam zbadać poziom cukru, czy lepiej się nie denerwować na darmo?
Jednak czy macie jakąś informacje, czy olanzapine nie podnosi cukru? Jedni mówią, że tak, drudzy że nie, jak to z tym jest? Aktualnie biorę 2x5 mg czyli 10 mg dziennie.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Neuroleptyki a cukrzyca
Olanzapina podnosi poziom cukru, nawet powoduje cukrzycę. Trzeba dbać o siebie i robić okresowe badania.Maksymiliana pisze: ↑sob maja 11, 2019 8:26 pm Mam do was pytanie, odkąd przestałam brać klozapol, który podnosił mi poziom cukru, jest okej.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Tylko, że ja nie odnotowałam jakiś drastycznych skoków poziomu cukru. Porównując to do klozapolu to była jakaś masakra z cukrem.
Olanzapine biorę nieprzerwanie od 2017r.
Olanzapine biorę nieprzerwanie od 2017r.
Aby zapobiegać cukrzycy warto jeść morwę białą jest do tego bardzo pyszna. Ewentualnie zaparzać herbatkę z liści morwy.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Dodam tylko, że dopiero po dłuższym zażywaniu tego leku. I pewnie dawki też odgrywają rolę.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Ja biorę Olanzapine od 2017 i nic tak nie podnosiło gwałtownie cukru jak klozapol.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Ten lek Maksi przepisywała mi pierwsza pani doktor ale nie spałem po nim, dziwne jak wszyscy dobrze śpią . Kazała mi brać go razem z depo rispolept 50mg bo niby miałem lepiej spać i być bardziej spokojnym, ostatecznie zmieniłem lekarza.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Jeśli się nie mylę, to nieznacznie powiększona glukoza, to nie jest jeszcze cukrzyca? Niedawno sprawdziłam sobie poziom glukozy we krwi, by sprawdzić czy grozi mi cukrzyca, co współgra z tuszą, oraz zbyt małą ilością ruchu i mam jej lekko podwyższony poziom. Pomału zaczęłam ograniczać cukier, oraz słodycze. Z tym ostatnim jest mi bardzo ciężko.
Słodycze w zasadzie nawet całkiem odstawiłam. 

To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
To że ktoś ma po mierzeniu wysoki cukier to jeszcze nie oznacza że ma się cukrzyce. Zdrowy człowiek może mieć 300 cukru ale ten cukier w ciągu powiedzmy godziny mu spadnie do 90, a to dlatego że działa trzustka która wytwarza naszą naturalną insuline. Żeby się przekonać czy ma się skłonność do cukrzycy trzeba zrobić krzywą cukru. Trzeba iść do POZ i jeśli jest taka potrzeba wyda zlecenie na krzywą cukru. Trzeba kupić glukoze w aptece(taką do mierzenia krzywej cukru) i iść z tym do laboratorium. Tam raz pobierają krew, potem trzeba wypić tą glukoze wcześniej kupioną, i po bodajże dwóch godzinach znowu pobierają krew aby zobaczyć jak i czy w ogóle spada cukier. I tyle. Wiem co pisze bo mój tata ma cukrzyce i bierze insuline a i ja mam do cukru skłonności bo robiłem krzywą cukru.
Bardzo mądrze! Oczywiście, masz sto procent racji, możemy mieć chwilowo podwyższony cukier nawet jak najemy się jabłek. O ciastkach i coca coli nie wspominając które to są sto razy większą i bardziej zabójczą trucizną niż wszystkie nasze lekarstwa razem wzięte. Te świństwa warto zastępować zdrowymi i smacznym bakaliami.jojo pisze: ↑sob cze 01, 2019 7:21 pm Jeśli się nie mylę, to nieznacznie powiększona glukoza, to nie jest jeszcze cukrzyca? Niedawno sprawdziłam sobie poziom glukozy we krwi, by sprawdzić czy grozi mi cukrzyca, co współgra z tuszą, oraz zbyt małą ilością ruchu i mam jej lekko podwyższony poziom. Pomału zaczęłam ograniczać cukier, oraz słodycze. Z tym ostatnim jest mi bardzo ciężko.Słodycze w zasadzie nawet całkiem odstawiłam.
![]()