Bóg jest dobry, czy zły? - wideo
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Bóg jest dobry, czy zły? - wideo
[youtube]tG19vuUZm9A[/youtube]
Re: Bóg jest dobry, czy zły? - wideo
Fajnie, ale zdanie: "Straszliwe cierpienia ludzi, zwierząt, są wbudowane w samą strukturę świata, który jesteśmy zmuszeni zamieszkiwać". - powinno po prostu brzmieć: "Struktura świata to zwykłe ruiny i rzeszoto", a nie konstrukcja, w którą są wbudowane jakieś zjawiska niewiadomego rzekomo pochodzenia i dziwnego sensu.
I wszystko jasne. Czasem przypadkiem wyłoni się jakiś przebłysk pełnej rzeczywistości, ale szybko zanika nie mając oparcia w absolutnym podłożu, zupełnie migający obraz na ekranie, kiedy przypadkowo gaśnie prąd.
Czasem nawet pojawi się w którymś punkcie jakiś przebłysk Stwórcy, dobra, sensu, ale szybko przemiele go ta niedoskonała sieczka resztek rzeczywistości, która jako jedyna dała radę w ogóle zaistnieć.
Złym Stwórcą nie warto się zastawiać, bo taki też nie dał rady w ogóle zaistnieć.
A gdyby zaistniał, to kto go stworzył? I co to w ogóle znaczy stworzyć stwórcę? Regres ad infinitum.
I wszystko jasne. Czasem przypadkiem wyłoni się jakiś przebłysk pełnej rzeczywistości, ale szybko zanika nie mając oparcia w absolutnym podłożu, zupełnie migający obraz na ekranie, kiedy przypadkowo gaśnie prąd.
Czasem nawet pojawi się w którymś punkcie jakiś przebłysk Stwórcy, dobra, sensu, ale szybko przemiele go ta niedoskonała sieczka resztek rzeczywistości, która jako jedyna dała radę w ogóle zaistnieć.
Złym Stwórcą nie warto się zastawiać, bo taki też nie dał rady w ogóle zaistnieć.
A gdyby zaistniał, to kto go stworzył? I co to w ogóle znaczy stworzyć stwórcę? Regres ad infinitum.

- Catastrophique
- bywalec
Stwórcę stworzył Stwórca, którego wcześniej stworzył inny Stwórca, który z kolei został stworzony przez jeszcze wcześniejszego Stwórcę itd.
Perpetum mobile. Tak właśnie powstał Chocapic!
Perpetum mobile. Tak właśnie powstał Chocapic!
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Musi być psychopatą, nikt normalny tego co się dzieje na świecie by nie wytrzymał.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
Bóg jest nieskończenie dobry, sprawiedliwy, szlachetny i miły,.... tylko coś się stało, że potencjalnie zaniknął, zanim stała się naprawdę pozostała marna część rzeczywistości...
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
To dlaczego tyle zła na świecie? Dlaczego nie reaguje, za mało mu cierpienia jeszcze? Człowiek kiedy widzi zło to reaguje, normalny wrażliwy człowiek tak robi a Bóg patrzy się na te wszystkie okropności i jeszcze mu mało? W końcu jesteśmy na podobieństwo stworzeni, to w czym problem?
- Kiciuś_XXL
- moderator
Nie było dnia w którym bym powiedziałem, że Bóg jest zły.
Człowiek jest winnowajcą zła na świecie. Bóg stworzył wszystko co istnieje, a człowiek najwyżej może zepsuć.
Człowiek jest winnowajcą zła na świecie. Bóg stworzył wszystko co istnieje, a człowiek najwyżej może zepsuć.
No to właśnie napisałem. Jest, ale go nie ma.wilczypazur pisze: ↑wt cze 04, 2019 12:32 am a Bóg patrzy się na te wszystkie okropności i jeszcze mu mało? W końcu jesteśmy na podobieństwo stworzeni, to w czym problem?
Ile może, to istnieje i zapewnia trwanie Wszechświatowi lub świadomościom na chwilę, a ile nie, to już nie.
Trochę istnieje i nie wiadomo czy można uznać, że to już przytomny i pełny nieskończony Bóg, taki jaki dałby radę w ogóle zaistnieć, gdyby zaistniał, czy coś innego.

Poza tym należy zwrócić uwagę na typ relacji w istnieniu: my a Bóg.
Zawsze jest poza kimkolwiek, zawsze jest gdzieś "tam". Jakiś on.
Religie mówiąc o połączeniu się z Bogiem, zdarciu zasłony, widzeniu twarzą w twarz, nadal szukają kogoś, kto nie jest żadnym ze znanych bytów. Może się okazać, że szukają tak nikogo. Natrafią tylko na kres rzeczywistości, która zaistniała a dalej jest nic.
Zawsze jest poza kimkolwiek, zawsze jest gdzieś "tam". Jakiś on.
Religie mówiąc o połączeniu się z Bogiem, zdarciu zasłony, widzeniu twarzą w twarz, nadal szukają kogoś, kto nie jest żadnym ze znanych bytów. Może się okazać, że szukają tak nikogo. Natrafią tylko na kres rzeczywistości, która zaistniała a dalej jest nic.
- Catastrophique
- bywalec
Jak ktoś, kto stworzył Miłość może być zły?
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Bóg jest prawdopodobnie milczącym światłem,po za dobrem i złem
Nie może, ale może być ograniczony przypadkowo lub rozmyślnie. Świadomie lub nieświadomie. Może być tylko trochę istniejący zgodnie z prawami wcześniejszych warunków wszystkiego. Na przykład czy miłość do istot
zmarłych, na cmentarzu podczas ostatniego pożegnania jest zła? Ale też dobra wcale.
Inaczej nie pozwoliłaby na taki bieg wydarzeń Wszechświata. (Dla lepszego zrozumienia weźmy przypadki istot przedwcześnie zmarłych, rozpadłych się).
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Bóg tworzy miliardy możliwości wyboru przez człowieka, jeżeli ktoś nie wybiera dobra tylko zło to niech nie obwinia za to Boga.
Bóg podpowiada ludziom dobre wybory.
Ja wybrałem dobro i Bóg mi dobrze podpowiadał, chociaż wystawił mnie na próbę czy dam radę, jak Hioba.
Bóg podpowiada ludziom dobre wybory.
Ja wybrałem dobro i Bóg mi dobrze podpowiadał, chociaż wystawił mnie na próbę czy dam radę, jak Hioba.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Ale czasem trzeba dobrych komputerów i czujników, żeby z tych możliwości w ułamku sekundy wybrać prawidłową. Dawniej ludzie nie mogli znaleźć trasy z ulicy do ulicy, bo uwzględnianie poprawki relatywistycznej do GPS na kartce papieru było zbyt czasochłonne i męczące. Na księżyc też nie polecieli, bo nie chciało im się klepać rakiet u kowala.Juliusz Bulwa pisze: ↑ndz cze 23, 2019 7:28 am Bóg tworzy miliardy możliwości wyboru przez człowieka, jeżeli ktoś nie wybiera dobra tylko zło to niech nie obwinia za to Boga.
Oczywiście, resztki rzeczywistości, tę pod-boską masę wszechświata też da się jakoś opanować i przeliczyć, po wielu latach prób, błędów, śmierci i ewolucji, ale na Absolut to mi nie wygląda.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Szczęście jest czynnikiem pomagającym dokonać wyboru.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Ale szczęście jest nieświadome. Może przez 99 etapów nas prowadzić korzystnie, a w setnym podstawić nam zupełnie coś przeciwnego i nie będzie zdawało sobie sprawy, że tak to jest.Juliusz Bulwa pisze: ↑ndz cze 23, 2019 11:36 am Szczęście jest czynnikiem pomagającym dokonać wyboru.
Przykład: szczęśliwy zbieracz grzybów zbierze 99 jadalnych a setnego okazałego trującego. To też szczęście, wyjątkowy przypadek, ale na odwrót.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Szczęście wymaga pełnego zaufania.
Raczej dobrych obliczeń, z nadmiarem.
Na Księżycu trzeba zawsze brać rezerwową butlę z tlenem.