Religia jedno wielkie oszustwo

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Religia jedno wielkie oszustwo

Post autor: cezary123 »

bigo pisze: pn maja 20, 2019 8:18 am
Jeżeli współczujesz Bogu to znaczy uważasz że w jakiś sposób sobie nie radzi,to znaczy że bardziej wierzysz w swoją filozofię niż w Boga.
W jakiś?! :)
Tam rozgrywa się największy dramat wszechczasów, trwa walka czegokolwiek z zupełną nicością i to nie na poziomie znanym nam ze świata. Na poziomie Stwórcy, który nie wie czy już jest Absolutem, czy jeszcze innego trzeba mu szukać i istnienia, którego nie było. W małej skali rzeczywistość tą można sobie uświadomić stojąc nad grobem kogoś z nas, który niby istnieje, a nie istnieje. W równie potencjalny sposób może istnieć Wszechmogący Absolut, tylko że go nie widać. W świecie też nie widać nieskończonej przestrzeni istnienia, która mogłaby świadczyć o tym, że to już stan kompletny od początku i od zarania dziejów. Wyobrażasz sobie ten kosmiczny żal Boga, kiedy zaczyna rozumieć, że to jeszcze nie jego forma? W rzeczywistości tak okrojonej i poszarpanej może dojść do wniosku, że istnieje tylko potencjalnie, ale to nie on. To byłby ktoś nieskończenie większy i jego świat, Kosmos byłby kosmosem, którego nie ma. Przynajmniej zdaje sobie z tego sprawę,
nie to co my i nasi zmarli, którzy nie istnieją i nie wiedzą o tym wcale. Nie wiedzą tak, jak nienarodzeni jeszcze ludzie.Tak dla nich nie istnieje rzeczywistość, która mogłaby istnieć. A jak już zaistnieją, to nie zdają sobie sprawy, że zaistnieli tylko trochę, i świat jest tylko trochę. Świata innego nie ma, a i na tym świecie wszystko wskazuje, że to nie on miał naprawdę być. Na świecie nie widać sensu, kompletności,
boskiej czy nieboskiej miłości.
Mamy akceptować wszystko w takim stanie i uznać, że to już Bóg i jego stworzenie? Myślę, że wiara taka oburzyłaby Stwórcę, gdyby mogła oburzyć, podobnie jak zamurowane na amen groby przystrojone badylami oburzają zmarłych. Oni chcą rzeczywistości i to pełnej. Bóg też chciałby.
A nie obłudnego akceptowania ograniczeń.
Mały osobisty przykład, lepiej ilustrujący to, co chcę powiedzieć:
Dramat powstały na tym świecie z powodu niedoskonałości stworzenia trafia w sakramencie pokuty podczas spowiedzi przed oblicze Najwyższego. Czy zrozumie i coś z tym zrobi? Czy uratuje czyjś świat, życie, czyjąś miłość?
Kobieta zrzuca z siebie ciężar grzechów,
dostaje rozgrzeszenie, przebaczenie i wydaje się, że teraz nastąpi zrozumienie, doskonałość i szczęście.
Bałwan w konfesjonale usłyszawszy atrakcyjną kobietę śmieje się niefrasobliwie, Stwórca milczy...

Dlaczego to nie jest moja filozofia? Bo jeszcze raz podkreślam, że wszystko to wymaga olbrzymiej wiedzy o świecie i ciągłego, nieustannego rozwijania jej, żeby cokolwiek z tą naszą rzeczywistością dobrego zrobić. Żeby przeżyć! Inaczej rzuci nas bezwładnie w życie, przemiele i puści w proch. I żaden król niebios nie przyjdzie i nie pomoże, pozostawi nas na etapie jaskiniowca albo w najlepszym razie niewolnika uprawiającego raj radłem zaprzęgniętym w woły.
A królestwo mikroorganizmów zrobi na końcu ze wszystkim porządek.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

Cezary Twoja wiedza o wierze Katolickiej jest znikoma więc darujmy sobie zniechęciłeś mnie swoimi wypowiedziami o sakramentach.Nadmienię tylko że odpuszczenie grzechów jest pojednaniem z Bogiem stanem łaski,ale konsekwencje grzechu zostają.Gdyby nie było konsekwencji niczego byśmy się nie nauczyli.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
cezary123
zaufany użytkownik

bigo pisze: pn maja 20, 2019 1:40 pm Nadmienię tylko że odpuszczenie grzechów jest pojednaniem z Bogiem stanem łaski,ale konsekwencje grzechu zostają.
Najpierw trzeba, żeby było z czym czy kim się pojednać. Przykro mi, ale pojednanie trochęistnienia z nieistnieniem nad jego grobem nie przemawia do mnie :)
To nie grzech, a niedoskonałość i ograniczenia, te same, które uniemożliwiły zaistnienie Boga.

Wiedzę o religii katolickiej mam, ale sądzę, że skuteczniejsze od łaski Stwórcy będzie solidarne współczucie i działanie na rzecz ratowania nawet tych ruin śmiertelnych, jakie dały radę w ogóle zaistnieć. Budujmy więc tę cywilizację, choć rzeczywistość jest jaka jest.
cezary123
zaufany użytkownik

A na konsekwencje niektórych grzechów są stosowane zwykłe antybiotyki. Delikwent czy delikwentka lata do lekarza, robi dalej swoje i patrzy ze współczuciem na pełne poczucia winy biedaczki w kolejce do pokutnego zbawienia.
Bądźmy realistami, świat kręci się coraz szybciej i kto go nie rozumie, wypada z ewolucji.
cezary123
zaufany użytkownik

Tylko współczujmy, a nie śmiejmy się:

"Ksiądz udał się do dermatologa. Lekarz go zbadał i stawia diagnozę:
- Proszę księdza, jakby to powiedzieć złapał ksiądz chorobę weneryczną.
Ksiądz poczerwieniał:
- No tak, trzy tygodnie temu jakaś młoda wczasowiczka kąpała się w stawie, po którym pływały moje kaczki. Ostatnio moja gosposia upiekła mi jedną i pewnie stąd to się wzięło.
- Zapewne - przytakuje lekarz.
- Ale następnym razem radziłbym jednak na widelec zakładać prezerwatywę..."
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

bigo pisze: ndz maja 19, 2019 6:53 am Ksiądz to największy obrońca rodziny,przeznacza cały swój czas na wspieranie małżeństw,ale nie kosztem własnej żony i własnych dzieci.Dlatego celibat jest taki piękny.
Celibat księży, to jest w dużej mierze fikcja.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

bigo pisze: ndz maja 19, 2019 6:51 pm głęboko wierzący człowiek jest zawsze religijny.
Mnóstwo ludzi oddziela wiarę od religii. W tym ja.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
cezary123
zaufany użytkownik

Ale to takie przyjemne oszustwo te religie, przytulne, dla wybranych...
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Religia Katolicka jest raczej malo przytulna. Opiera sie glownie na straszeniu i karaniu wiernych.
cezary123
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: pn maja 20, 2019 11:00 pm Religia Katolicka jest raczej malo przytulna. Opiera sie glownie na straszeniu i karaniu wiernych.
No cóż, powstała za czasów Imperium Rzymskiego, kiedy ludzkość była trzymana twardą ręką, nie może być inaczej.
I tak dobrze, że dopiero wtedy. Gdyby Bóg wcielił się kilka tysięcy lat wcześniej w jakimś plemieniu kanibali jaskiniowców i stamtąd poszły natchnione pisma, rytuały i święte tradycje...
Kefas
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: pn maja 20, 2019 9:45 pm
bigo pisze: ndz maja 19, 2019 6:51 pm głęboko wierzący człowiek jest zawsze religijny.
Oddzielać można i należy bo wiara w Boga jest łaską ale wiara wymaga podlewania by mogła rosnąć.
cezary123
zaufany użytkownik

Są też wiary nieteistyczne i też przytulne, miłe, dla wybranych :icon-mrgreen:
Prawa grup i stad. Najlepiej mają osobniki znajdujące się najwyżej w hierarchii i ich iskacze.
cezary123
zaufany użytkownik

A najgorzej samodzielnie myślący. Ale warto szukać Absolutu samemu, tak naprawdę, a nie na poziomie biologicznych stad ziemskich ciał.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

bigo pisze: wt maja 21, 2019 7:50 am
Catastrophique pisze: pn maja 20, 2019 9:45 pm
Oddzielać można i należy bo wiara w Boga jest łaską ale wiara wymaga podlewania by mogła rosnąć.
To powinna byc sprawa indywidualna kazdego czlowieka, jak mocno wierzy. Nie jest do tego potrzebna religia.
Kefas
zaufany użytkownik

religia to jest sposób w jaki zwracamy się do Boga.Chyba sam rozumiesz że jest różnica kiedy mówisz do kobiety,Panno X,a kiedy mówisz żono.Tak samo w świecie religii.Istnieją religie dalsze Prawdzie i bliższe Prawdzie.Jeśli coś łączy cię z drugą osobą chcesz to wyrazić.
Kefas
zaufany użytkownik

albo uczynisz Boga wielkim nieobecnym.
cezary123
zaufany użytkownik

Wiara w kontynuację istnienia ponadjednostkową na tym świecie ma jedną wielką przewagę, a mianowicie fakt, że w chwili śmierci jednostki cała obiektywna rzeczywistość przynajmniej istnieje na 100%, a takie twory jak dusza czy Bóg - już niekoniecznie i nie wiadomo czy istniały wcześniej, za życia danego delikwenta.
Jeżeli zechciałbym sobie w coś uwierzyć, to po prostu w dostęp do ewoluującej rzeczywistości po jednostkowej swojej śmierci. Jeżeli nie ma zwykłego dalszego ciągu świata po śmierci, to jak będą takie metafizyczne twory, które nazywamy Bogiem? Co to w ogóle ma być?
Po narodzinach też najpierw stwierdzamy fizyczną rzeczywistość nas i otoczenia, potem dowiadujemy się o tych przestrzeniach, które wykraczają poza zasięg naszej świadomości w czasie i przestrzeni, a dopiero później o całej potencjalnej sferze nadprzyrodzonej. Prawdopodobieństwo stopniowo maleje.
Taka niewinna wiara w zwykły świat bez śmiertelnej przerwy wiecznej jest chyba w miarę naturalna?
Może od tego warto zacząć, a potem zastanawiać się nad Absolutami nadprzyrodzonymi?
Oczywiście Bóg może być wielkim nieobecnym i świat dla zmarłego wielkim wiecznym niedostępnym. Jak na razie jeszcze w tym pokoleniu stał się dostępny dla kogoś :)
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Jak narazie nikt po śmierci nie wrócił i niech nikt nie wyskakuje że Jezusa ktoś widział itd bo ja też widziałem i w tym czasie za równo pod kopułą nie miałem. Jakoś przez 2000 lat nikt przy zdrowych zmysłach go nie widział i tak w ogóle czemu go nie ma? Ukrywa się czy co?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
cezary123
zaufany użytkownik

Może się przereinkarnował automatycznie i nie wie kim był wcześniej...
:)
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

A może jest w niebie i skacze z chmurki na chmurkę i tam mu dobrze. Bo taki chyba jest przekaz, naprawdę bajeczny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”