Czy sulpiryd to placebo na urojenia?

Moderator: moderatorzy

Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Czy sulpiryd to placebo na urojenia?

Post autor: Miś Uszatek »

Cześć

Mam takie pytanie bo biore sulpiryd 1000mg, pregabalin 150, tiaprid 200 mg, lorafen 2 mg i propranolol 3x 10 mg. Moje pytanie dotyczy sulpirydu. Biore już go ładne pare miesięcy i nie chcą mi odejść urojenia. Mam wrażenie jakbym brał placebo. Ten lek mnie nawet nie uspokaja a powinien. Czy wy też tak macie z tym lekiem?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Re: Czy sulpiryd to placebo na urojenia?

Post autor: Digital »

Mnie pobudza, zażywam go na aktywizację każdego dnia. Czy pomaga na urojenia? Może trochę. Często miewam na nim silne lęki, ale mam tez dwa inne dodatkowe lekarstwa.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Mnie też aktywizuje(w miare) ale bardziej chodzi mi o urojenia które mnie męczą. Biore sulpiryd już 9 miesięcy a efekt jest mizerny.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Może jest za słabe dla ciebie to lekarstwo i potrzebujesz silniejszego. Jest chyba nowy wzbogacony amisulpiryd, sporo tu o nim pisze się na forum. Ponoć niezwykle skuteczny środek. viewforum.php?f=43
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Brałem. Żadna rewelacja. Kompletnie nic po nim mi się nie chciało. Po sulpirydzie to przynajmniej w domu coś robie.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Niestety, to jest schizofrenia, ja od 2007 mam pewne urojenia z którymi żyję i nie powiem, żeby to było komfortowe życie.
Tak już u części chorych niestety jest.
Ale - do czasu aż nie zawalczysz o siebie do końca to się nie przekonasz. Bierz o ile Ci lekarz przepisze inne z leków i sam się przekonaj.
Niektórzy trafiają na oddział co jakiś czas podczas nawrotów, inni (jak ja) mają przewlekłe urojenia i czasami im się pogarsza.
Być może, że są jeszcze inne grupy chorych ....
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Gucio pisze: śr maja 01, 2019 3:18 am Niestety, to jest schizofrenia, ja od 2007 mam pewne urojenia z którymi żyję i nie powiem, żeby to było komfortowe życie.
Tak już u części chorych niestety jest.
Ale - do czasu aż nie zawalczysz o siebie do końca to się nie przekonasz. Bierz o ile Ci lekarz przepisze inne z leków i sam się przekonaj.
Niektórzy trafiają na oddział co jakiś czas podczas nawrotów, inni (jak ja) mają przewlekłe urojenia i czasami im się pogarsza.
Być może, że są jeszcze inne grupy chorych ....
Mnie już nic nie zaskoczy z leków bo brałem wszystko, no może oprócz tisercinu. Lecze się już 23 lata i nic mnie już nie zaskoczy...
Awatar użytkownika
devil89
zaufany użytkownik
Status: Anioł Stróż

Post autor: devil89 »

Digital jakie dawki bierzesz sulpiryd i w jakich godzinach? Chciałbym dowiedzieć się ponieważ ja biorę małe dawki a też nie czuje bardzo dobrej aktywizacji.
"Nieważne jak zaczynasz ważne jak kończysz..."
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Domyślnie 200-400mg czyli jedna bądź dwie tabletki w zależności od tego jakiego napędu potrzebuję danego dnia. Z rana, Sulpiryd zawsze zażywam z rana. Na wieczór to już bardziej staram się uspokajać więc Halo albo Resp.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Digital pisze: śr maja 01, 2019 9:41 pm Domyślnie 200-400mg czyli jedna bądź dwie tabletki w zależności od tego jakiego napędu potrzebuję danego dnia. Z rana, Sulpiryd zawsze zażywam z rana. Na wieczór to już bardziej staram się uspokajać więc Halo albo Resp.
Ale to haloperidol czy rispolept? Sam sobie dokładasz leki???
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

To zależy. Jestem przeszło trzydziestoletnim pacjentem więc tak sam sobie dokładam lekarstwa, a czasem odejmuję. W zależności od samopoczucia i stanu ducha oraz potrzeb zażywam dodatkowo Halo bądź Respa.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Rozchwiejesz sobie psychike tak robiąc i może też dojść do tego że leki będą coraz słabiej działać. Nie wspominając o tym że może dojść do arytmii serca a to sprawa poważna. Ale rób sobie co tam uważasz, ja tylko ostrzegam.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Ja nikogo nie namawiam do takich praktyk. Sam na tyle dobrze już znam swój organizm oraz jego tolerancję na lekarstwa, a także dawkowania, że praktykuję taką metodę od przeszło 20 lat. Nie robię tego w tajemnicy, mój lekarz o tym wie i mi na to pozwala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”