Bezsenność

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
hype22
zarejestrowany użytkownik

Bezsenność

Post autor: hype22 »

witam moi drodzy
mam problem z bezsennością
Mam taki problem
Mam stwierdzoną przez psychiatrę zaburzenia schizo typowe .( osobowość schizoidalną)
Zmagam się z bezsennością od listopada ub roku.
Brałem zolafren w zeszłym roku w dawce 5mg,do momentu pójścia do szpitala psychiatrycznego( trafiłem tam z powodu wewnętrznego niepokoju , Tam zwiększono mi do 10mg,oraz dawano relanium 5 dobrze się czułem , zasypiałem ) . Pod koniec pobytu pojawiły się zaburzenia widzenia.zaparcia.zawroty głowy Po wyjściu ze szpitala nie wziąłem dawki zolafrenu 10 i nie mogłem usnąć , musiałem wziąć relanium 5 na sen i usnołem , po 2 dniach od odstawienia zaczęła mnie mocno boleć głowa, wróciłem do zolafrenu 5mg i dalej nie mogłem usnąć, dobierałem relanium, w trakcie brania zolafrenu pojawiło się także przymus chodzenia .Wybrałem się z mamą do przyszpitalnej PZP, tam odsunięto zolafren a zastosowano Rispolept do 3mg i ketrel 25mg . Po 2 dniach od zastowania leków, trafiłem ponownie do szpitala, z powodu pieczenia w klatce piersiowej . W szpitalu również podowano Rispolept w dawce 3mg w ciągu doby, a na sen Ketrel 3 tab w max. Po 3 tygodniach pobytu, ketrel przestał działać. Dano mi tisercin na noc w dawce 25mg. Działał do 27.02 tegoż roku.Później dobierano tritico cr w dawce 50mg, ale przestało działać.Co jakiś czas biorę Zolpidem .OD lutego wróciłem do zolafren 10 mg i zolpiden .Lekarz stopniowo zwiększał Zolafren z 15mg do 20mg, Przez jakiś czas stosowania 20 mg spałem bez dobierania czegoś innego.Teraz stosując zolafren 20mg,znowu muszę dobrać zolpidem 10mg. Moj lekarz psychiatra stwierdził że bezsenność jest jednym z objawów wstępne schizofrenii oraz ze na 100 % że to są objawy lękowe i ze jak bd brał ten zolafren regularnie znowu sen wróci.jak na razie do działa na sennie zolpidem
Ja jak kłade się spać to coś mnie kłuje i piecze w klatce piersiowej i przewracam się z boku na bok. w koncu o 22 biorę zolpiden MAM pytanie do psychiatrów ,neurologów, co jest przyczyną bezsennośći , to że nagle odstawiłem lek zolafren 10mg, czy u mnie Melatonina jest zaniżona , przez nagłe odstawienie Zolafrenu, czy z powodu lęku , czy może objaw zwiastunowy schizofrenii.
i jak sobie pomóc :auto-ambulance:
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Re: Bezsenność

Post autor: unreal »

hype22 pisze: pn kwie 29, 2019 4:53 pm W szpitalu również podowano Rispolept w dawce 3mg w ciągu doby, a na sen Ketrel 3 tab w max. Po 3 tygodniach pobytu, ketrel przestał działać. Dano mi tisercin na noc w dawce 25mg. Działał do 27.02 tegoż roku.Później dobierano tritico cr w dawce 50mg, ale przestało działać.Co jakiś czas biorę Zolpidem.
W szpitalu dawano Ci naprawdę małe dawki. Ja dostawałam na noc tiercin 100 mg i hydroksyzynę 100 mg nasennie.

Tritico nasennie bierze się do 150 mg.

Ketrel 75 mg to też nie jest dużo.

A w Twoim przypadku lekarze nie szli w większe dawki, tylko od razu zmieniali lek. Dziwne.
hype22 pisze: pn kwie 29, 2019 4:53 pm Moj lekarz psychiatra stwierdził że bezsenność jest jednym z objawów wstępne schizofrenii oraz ze na 100 % że to są objawy lękowe i ze jak bd brał ten zolafren regularnie znowu sen wróci.
Też jestem tego zdania, że są to objawy lękowe.
LaDopamina
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

No ja ykhmmm... bez strachu przespałem wczorej od 18.00 do 6.00 rano po zjedzeniu czterech krokietów z kapustą i grzybami z keczupem. :)
nic
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Post autor: Maksymiliana »

Ja biorę Olanzapine od 2017, na początku brałam ją w dawce 20mg, aktualnie biorę 2x5mg - czyli 10mg dziennie, i generalnie mam problemy z ciągłością snu - tj budzenie się 2 lub 3 razy w nocy. Nie jest źle, ale no to irytuje jak się budzisz i musisz męczyć poduchę, aby zasnąć :(
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

Na mnie olanzapina w ogole nie dzialala nasennie. Zreszta, przeciwpsychotycznie rowniez nie. Takie placebo...

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

moze 200 mg solianu na dobe
czy 400 powinienes zasnoc
do 16 godziny brac
ja na amisanie 200 mg na dobe czesto spie 12 h
hype22

Wracam ponownie .
zmniejszono mi dzisiaj Zolafren na 15 ze względu na to że sennawy w ciągu jestem , ale jadę na tritico CR 150 dalej od 8.05. raz czy dwa razy udało się na nim zasnąć . tak to dobieram na spanie hydroksyzynę 50mg ,wtedy usypiam.
Czemu tak jest że tritico tak na mnie działa, właściwie nawet nie działa .
Moj lekarz psychiatra ,stwierdził że od lęków , ale jakich nie czuję , może są ale ja ich nie czuję jestem obecnie na oddziale dziennym psychiatrycznym , tamtejszy lekarz zwiększył tritico na 150mg. Ale nie zna przyczyny bezsenności .Czy przy nagłym odstawieniu Zolafrenu powiedzmy 10mg mogło dojść do jakiegoś uszkodzenia mózgu, a jeśli tak czy to jest odwracalne, i co trzeba robić. Bo się martwię tą bezsennością bd żył do końca życia. Bo widzę na portalach że ludzie po odstawieniu nagłe zolafrenu cierpią na bezsenność.Ale czy ona może trwać aż tak dlugo jak w moim przypadku że męczę się już od listopada zeszłego roku
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

Trittico po jakimś czasie sie nie sprawdza.Spróbuj perazyny na bezseność 3razy 100mg,(ale jest to bardzo inwazyjny lek).zolafren mozna zastapic egolanza.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Uszkodzenia mózgu to raczej nie, przynajmniej nie od zmiany lekarstwa na inne. Od używek to tak, jak najbardziej. Może jest jakiś problem w tobie nie rozwiązany który nie daje ci spokoju, a go spychasz głęboko do podświadomości i nie pozwala się tobie odprężyć i zasnąć. Bardzo pomaga rachunek sumienia i spowiedź.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

troche podejrzane to jest co wpisałeś .Nawet nie bede sie doszukiwac bo co mi zalezy na bezsennos najlepiej sie uspokajac i mozna cos naturalnego na uspokojenie. Nie melisa ale ekstrakty cos mocniejszego wyciągi z ziół np, olejki eteryczne jak łukasz napisał, książkę poczytac .
Otoczenie tez jest wazne , porządek zrobic sobie w głowie
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

zauważ że ty tez masz dobrą wolę , nie wszystko zależy od ciebie nie zamartwiaj się za bardzo.Nie każdy jest świnią że będzie cię oceniał przez bzdety ludzie mają progi
Awatar użytkownika
PanSerduszko
zaufany użytkownik

Post autor: PanSerduszko »

no, ale bezsenność to znaczy, że nie spałeś każdej nocy od listopada 2018 dzień w dzień, a robiąc krótkie drzemki ?
w sumie mnie to zastanawia, bo mija już 6 dzień jak w nocy nie spałem, ani godziny, tylko coś odczuwam dopiero o 10 rano, ale to kłąde się na 3 godzinki i tak w kółko.
a oto moja noga
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Dlaczego podejrzane?
hype22

bezsenność znaczy śpię na lekach na sennych a to relanium 5 w listopadzie, potem ketrel w szpitalu100mg, przestało działać, a to tisercin 25 działało do lutego , potem zolpidem 10mg, tritico cr 50,,, obecnie mam hydrozyynę 50mg i na czarną godzinę promazynę 25.No i tritico Cr 150 Nie wiem gdzie szukać przyczyny bezsenności.
Zdiagnozowane mam przez lekarza PZP F20 ?/F25 .mam problemy z koncentracją i pamięcią Zaburzenia obsesyjno- kompulsywne zdiagnozowano w szpitalu, mam co jakiś czas myśli samobójcze, z powodu bezradności i to nie tylko to , po prostu ja tak mam , dużo we mnie czarnowidztwa, przybieram sobie do głowy myśli negatywne > One łatwo wchodzą , a myśli pozytywne trudniej się u mnie pojawiają. jak sobie radzić z myślami samobójczymi , staram się je odganiać.
Po zmniejszeniu dawki Zolafrenu na 15 czuję się mniej sennawy,w ciągu dnia.Ale sen po tabletkach nasennych , nie daję mi wypoczynku.Jak rano wstaję to taki sennawy jestem,ledwo wstaję z łóżka . Nie wiem może to jeszcze za mocny zolafren 15mg dla mnie albo tritico 150 cr tak na mnie działa. W ciągu dnia jak próbuję , jak to kiedyś robiłem zdrzemnąć się , nie zdrzemnę, poporstu nie usnę. Nawet po duzym wysiłku w nocy nie mogę usnąć, Biorę tritico i raz podziała a raz nie .... . Lekarz Z oddziału dziennego nie ma pomysła , gdzie leży problem mojej bezsenności. Duży teoretyk :think: :think: , ale ja go rozumiem ma mało praktyki , próbuje mi pomóc,ale puki co bezskutecznie
hype22

Digital pisze: wt maja 21, 2019 9:48 am Uszkodzenia mózgu to raczej nie, przynajmniej nie od zmiany lekarstwa na inne. Od używek to tak, jak najbardziej. Może jest jakiś problem w tobie nie rozwiązany który nie daje ci spokoju, a go spychasz głęboko do podświadomości i nie pozwala się tobie odprężyć i zasnąć. Bardzo pomaga rachunek sumienia i spowiedź.
tylko gdzie szukać tego problemu , w tej podświadomości
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

jak zolafren nie pomaga na sen
to nie wiem co juz moze jak pomoc
ja po 10 mg zolafrenu na sen o 20
spalem po 14 h i nie moglem sie wybudzic
moze ten solian 400 mg na dobe do 16
wiem jak jest na lekach lekko zmeczyc sie spacer moze dziala jak przekaznik dla mozgu dodatkowo na depresje
zmusic sie wiem ze nikt nie bedzie biegal
hype22

wracam po przerwie . po raz 3 wylądowałem w szpitalu psychiatrycznym z powodu myśli samobójczych...Tam na spanie wypisano deprexolet 30, nitrozepam ale go odstawiono , brałem go kilka dni, oraz zolafren 10 , a sam nitrozepam odstawiono i przepisano tisercin 25 mg, nawet 12,5mg pomagało.Po wyjściu że szpitala odżywiałem się tym zestawem leków zwiększono tisercin 25mg i usypiałem do 6 do 7.I tak funcjononwałem do 7 stycznia .OD przedwczoraj śpię do 1 do 2 nad ranem i musiałem dobrać zoliden by dalej spać...Ze bezsennością byłem nawet w Warszawie w IPiN tam lekarz od medycyny snu powiedział że mogło a nie musiało spowodować bezsenność nagłe odstawienie leku zolafren 10. Pisałem nawet do firmy Adamed, odpisali mi że bezsenność ale jak już to tymczasowa. A Ja już sie męczę z bezsennością już od listopada 2018 ciągle coś dobierając na sen. I już nie wiem gidzie szukać przyczyny bezsenności. Mój Lekarz psychiatra stwierdził prodoronalne (zwiastun schizofrenii) przyjmowałem ryspolept dalej dobierając tisercin 25, przyjmowałem nawet zolafren 20 pomogło na chwilę czyt, usypiałem bez dobierania zolpiden, ale pomogło tylko na chwilę , potem i tak dobierałem zolpiden 10. więc nie wiem czy to od schizofreni mam bezsenność. Obecnie dobieram tisercin 25 ( ale spróbuję zwiększyć o 1/2 tab zobaczę czy będę spał dłużej ) oraz zolafren 10 >Lekarz psychiatra stwierdził że to od lęków na 100 % ale jakoś nie czuję ich , teraz faktycznie mogłem mieć we wrześniu opróć lęku , niepokój i dużo stresów . Ale pobyt w szpitalu za pierwszym razem pomógł dawano mi relanium co mnie wyciszyło.Ale pod koniec pierwszego pobytu w szpitalu pojawiły się zaburzenia równowagi zaburzenia widzenia , zaparcia skutek uboczny zolafrenu. Więc już nie wiem gdzie szukać przyczyny mej bezsennośći
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Polecam tlen medyczny na bezsenność, do tego dotleniać się codziennie na świeżym powietrzu.

https://med-studio24.pl/tlen-przenosny- ... gKUjvD_BwE
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
hype22

czy ktoś ma inne propozycje jak sobie poradzić bez leków. bo nie działają nasennie
tisercin zwiększono mi dawkę do 50 mg i tak nie mogle usnąć musiałem dobrać zolpiden 10
wziąłem chlorprotixen 50 to mnie usypia do godziny 3 nad ranem
obecnie biorę zolafren 10, deprexolet 30 , tisercin 50,(brałem wcześniej 25mg i to mi starczało, ale wytworzyła się tolerancja i potrzeba zwiększenia dawki )
Brałem nawet 20 mg zolafrenu ,ale co jakiś czas i tak musiałem dobierać zolpiden 10 by móc usnąć
Czy moja bezsenność może wynikać z mojego zaburzenia osbowości typu schizofrenii
Patros
zaufany użytkownik

Post autor: Patros »

ja wiem sam po sobie ze normalnie zasnę jak jestem zrelaksowany i o niczym specjalnie nie myślę natomiast jak nakręcę i zacznę myśleć jak wariat to znaczy nerwicowo to nie ma chvja nie zasne...po prostu masz nawalone w głowie i sie nerwicujesz dla tego nie możesz zasnąć xD
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”