Jak się układaja zwiąki między chorymi na shizofrenie i Chad
Moderator: moderatorzy
Re: Jak się układaja zwiąki między chorymi na shizofrenie i Chad
Ja nie mam ani schizofrenii ani ChAD, więc ze mną też byłoby trudno się komukolwiek dogadać...
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Tu chodzi chyba o wsparcie w chorobie(pewne zrozumienie),a samemu się nie rozchorować,innymi słowy wziąć na barki kogoś problemy,wysłuchać.Niekoniecznie oceniać.
Psychologia potrzebna do relacji międzyludzkich jest ciężka. Życie jest skomplikowane. Nagle ktoś może zacząć Cię obwiniać o wszystko, umniejszać, zdradzać. Ty chcesz jak najlepiej, chcesz dawać miłość a okazuje się, że zostajesz ograbiony nawet z tego co masz i jeszcze obwiniony, że za mało.Tup pisze:Tu chodzi chyba o wsparcie w chorobie(pewne zrozumienie)
Lepiej na razie żyje mi się samemu.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Uprzedzenia biorą się z doświadczeń i temu czy sobie poradziliśmy wtedy zależy czy choć zaryzykujemy w takiej sytuacji.
Zdrowi ludzie też mogą robić problemy i to,że czasem szukamy w zdrowych możemy trafić z deszczu pod rynnę.Co najgorsze sami możemy doświadczyć uprzedzeń.
Zdrowi ludzie też mogą robić problemy i to,że czasem szukamy w zdrowych możemy trafić z deszczu pod rynnę.Co najgorsze sami możemy doświadczyć uprzedzeń.
Tak naprawdę to nie pasuję ani do zdrowych ani do chorych. Kiedyś myślałem, że osoby z diagnozą schizofrenii są podobne do mnie, ale okazuje się, że one naprawdę chorują, naprawdę mają nieznane mi i przerażające objawy. Są za nieznaną mi granicą doświadczeń. Znowu do zdrowych nie, bo nie jestem stuprocentowo zdrowy i doskonały ani fizycznie ani psychicznie. Sądzę, że mogłaby mnie zrozumieć osoba z dystymią.
Albo pojawiłoby się wtedy sprzężenie zwrotne, złe wzajemne oddziaływanie i jedna wielka awantura w życiu. Nie wiadomo czy podobieństwa pomagają miłości.
A może ta depresja wynika z niespełnienia w sprawach osobistych, a niespełnienie z ograniczenia możliwości w tym stanie i to już jest efekt sprzężenia zwrotnego coraz bardziej się nakręcającego.
Objawy negatywne schizofrenii na pewno to nie są: zainteresowania, emocje, marzenia i dążenia są u mnie na bardzo wysokim poziomie.
Objawy negatywne schizofrenii na pewno to nie są: zainteresowania, emocje, marzenia i dążenia są u mnie na bardzo wysokim poziomie.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
W sumie w życiu trzeba mieć też trochę szczęścia.
Kobiety czasem kierują się intuicją.
A faceci hmm nie każdy ma głowę na karku by w pewnych sytuacjach nie zwariować.
Kobiety czasem kierują się intuicją.
A faceci hmm nie każdy ma głowę na karku by w pewnych sytuacjach nie zwariować.
- Catastrophique
- bywalec
A ja mam dosyc zwiazkow z chorymi. Szukam jakiejs zdrowej niewiasty.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

I szczupłej, seksownej, pięknej i mądrej.
- Catastrophique
- bywalec
Zgadza sie. Plus inteligentnej

Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Ja obawiałabym się, że "mój schizofrenik" odpłynie w jakieś niedostępne dla mnie rewiry.
LaDopamina
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Nie zawsze słuchają i nie każda ma ją tak rozwiniętą,bo ona zależy od doświadczeń,a ile młoda dziewczyna może przeżyć.Dopiero wchodzi w proces życia.
Nie wziąłeś tez pod uwagę,że ludzie się zmieniają często pod wpływem doświadczeń.Nie da się wszystkiego przewidzieć.
Tak, ja jeszcze w 2011 roku nie za bardzo w ogóle rozumiałem co to schizofrenia, ChAD, objawy, efekty uboczne leków, dyskinezy, nikotynizm i inne takie sprawy związane z małżeństwem. Naiwnie szukałem osoby chorującej do związku. Zmieniłem się pod wpływem doświadczeń. Teraz nie wiem czy kogokolwiek w ogóle szukam.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Tak to jest poważna trudność w związku,a jeszcze większa jak Cie do tych rewirów wciągnie.
A co jest problemem w chorobach różnych,to negatywne skutki ich konfliktów,różnice zdań już nie na płaszczyznie rzeczywistości,tylko swoich światów w chorobie i jakby konsekwencje ich wpływu na poglądy w życiu,moralność,wartości.
W ChAD przynajmniej wiadomo, że zmienne stany ducha zależą mniej więcej od czynników zewnętrznych, od sytuacji i przeżyć. W schizofrenii mózg tworzy wszystko w swoim rytmie i świecie.
Heh, ja stoczyłam się w ciężką depresję w przeciągu paru godzin z powodu banalnego problemu z laptopem.
Czas naprawy w serwisie - 10 min.
Koszt - 0 zł
Hospitalizacja -1,5 miesiąca
Blizna - 1 szt.
Nieprzespana noc, dwie kawy wypite na słońcu i mania!
Nie można przewidzieć, co, kiedy i jak zdetonuje manię albo depresję.
LaDopamina
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Oprócz diagnozy jest coś jak głębokość choroby,różne przebiegi,nie ma czegoś takiego jak chad jako coś stałego,to tylko wiedza ogólna,tak samo jak schizofrenia.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Dobrze byś się czuła w związku z osobą pragmatyczną,która byłaby dla Ciebie autorytetem i on by Ci zapewniał bezpieczeństwo,może taki trochę z charyzmą byś go podziwiała.Pracowity,logiczny,chyba z dużą siłą fizyczną byś się go trochę bała,taki barbarzyńca z dużą kitką wojownik jeszcze nie pokonany.unreal pisze: ↑wt kwie 09, 2019 3:34 pm Heh, ja stoczyłam się w ciężką depresję w przeciągu paru godzin z powodu banalnego problemu z laptopem.
Czas naprawy w serwisie - 10 min.
Koszt - 0 zł
Hospitalizacja -1,5 miesiąca
Blizna - 1 szt.
Nieprzespana noc, dwie kawy wypite na słońcu i mania!
Nie można przewidzieć, co, kiedy i jak zdetonuje manię albo depresję.