jak się modlę?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: jak się modlę?
W ewangelii sam Jezus uczył modlitwy Ojcze Nasz która jest "formułką". Nie twierdzę że nie należy modlić się własnymi słowami tak samo jak nie twierdzę że "formułki" , różaniec są złe. Można praktykować oba rodzaje modlitwy.
-
- zaufany użytkownik
Zanim przekazał uczniom jak się mają modlić wcześniej powiedział żeby nie powtarzali w kółko tego samego.
Jezus raczej chciał przekazać jakie sprawy i w jakiej kolejności powinni przedstawiać jego Ojcu.
Na pierwszym miejscu postawił uświęcanie imienia Bożego. Niestety w czasach kiedy żył Żydzi przestali używać imienia Bożego podobnie jak to ma miejsce dzisiaj.
przeczytaj sobie inną jego modlitwę z ew Jana 17 rozdziału;
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
-
- zaufany użytkownik
MODLITWA JEZUSA
Gdy Jezus to wszystko powiedział, popatrzył w niebo i rzekł: „Ojcze, nadszedł już czas. Otocz swojego syna chwałą, żeby syn otoczył chwałą Ciebie. 2 Otocz go chwałą, podobnie jak powierzyłeś mu władzę nad wszystkimi ludźmi*, tak by wszystkich, których mu dałeś, obdarzył życiem wiecznym. 3 Żeby mogli żyć wiecznie, muszą poznać* Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. 4 Ja otoczyłem Cię chwałą na ziemi, bo dokończyłem dzieła, które mi zleciłeś. 5 Teraz więc Ty, Ojcze, otocz mnie przy sobie chwałą, jaką miałem przy Tobie, zanim powstał świat.
6 „Wyjawiłem* Twoje imię ludziom, których mi dałeś ze świata. Byli Twoi, a Ty powierzyłeś ich mnie i przestrzegają* Twojego słowa. 7 Teraz wiedzą, że wszystko, co mi dałeś, jest od Ciebie. 8 Bo to, co Ty mówiłeś mnie, ja przekazałem im, a oni to przyjęli i naprawdę zrozumieli, że przyszedłem jako Twój przedstawiciel. Uwierzyli, że to Ty mnie posłałeś. 9 Modlę się za nich. Nie modlę się za świat, ale za tych, których mi dałeś, bo są Twoi. 10 Wszystko moje jest Twoje, a Twoje jest moje. I zostałem otoczony wśród nich chwałą.
11 „Ja opuszczam świat i idę do Ciebie, ale oni pozostają na świecie. Święty Ojcze, czuwaj nad nimi ze względu na swoje imię, które mi dałeś — żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno*. 12 Gdy byłem z nimi, sam nad nimi czuwałem ze względu na Twoje imię, które mi dałeś. Chroniłem ich i żaden z nich nie zginął oprócz syna zagłady, żeby spełniło się to, co napisano w Pismach. 13 A teraz idę do Ciebie. Ale dopóki jestem na świecie, mówię to wszystko, żeby w pełni zaznali radości, jakiej ja zaznaję. 14 Przekazałem im Twoje słowo, ale świat ich znienawidził, bo nie są częścią świata, tak jak ja nie jestem częścią świata.
15 „Nie proszę, żebyś ich zabrał ze świata, ale żebyś czuwał nad nimi z powodu Niegodziwca. 16 Nie są częścią świata, tak jak ja nie jestem częścią świata. 17 Uświęć ich* przez prawdę. Twoje słowo jest prawdą. 18 Jak Ty mnie posłałeś na świat, tak też ja posłałem ich na świat. 19 I uświęcam się na ich rzecz, żeby również oni zostali uświęceni przez prawdę.
20 „Modlę się nie tylko za nich, ale też za tych, którzy dzięki ich słowom uwierzą we mnie — 21 żeby oni wszyscy stanowili jedno, tak jak Ty, Ojcze, pozostajesz w jedności ze mną, a ja w jedności z Tobą. Niech pozostają w jedności z nami, żeby świat uwierzył, że to Ty mnie posłałeś. 22 Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno. 23 Ja pozostaję w jedności z nimi, a Ty w jedności ze mną, żeby i oni osiągnęli doskonałą jedność* i w rezultacie żeby świat poznał, że to Ty mnie posłałeś i że kochasz ich tak samo jak mnie. 24 Ojcze, pragnę, żeby ci, których mi dałeś, byli tam, gdzie ja, i zobaczyli chwałę, jaką mnie obdarzyłeś, bo pokochałeś mnie jeszcze przed założeniem świata. 25 Prawy Ojcze, świat w rzeczywistości Cię nie poznał, ale ja Cię znam, a oni zrozumieli, że to Ty mnie posłałeś. 26 Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności”.
Gdy Jezus to wszystko powiedział, popatrzył w niebo i rzekł: „Ojcze, nadszedł już czas. Otocz swojego syna chwałą, żeby syn otoczył chwałą Ciebie. 2 Otocz go chwałą, podobnie jak powierzyłeś mu władzę nad wszystkimi ludźmi*, tak by wszystkich, których mu dałeś, obdarzył życiem wiecznym. 3 Żeby mogli żyć wiecznie, muszą poznać* Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. 4 Ja otoczyłem Cię chwałą na ziemi, bo dokończyłem dzieła, które mi zleciłeś. 5 Teraz więc Ty, Ojcze, otocz mnie przy sobie chwałą, jaką miałem przy Tobie, zanim powstał świat.
6 „Wyjawiłem* Twoje imię ludziom, których mi dałeś ze świata. Byli Twoi, a Ty powierzyłeś ich mnie i przestrzegają* Twojego słowa. 7 Teraz wiedzą, że wszystko, co mi dałeś, jest od Ciebie. 8 Bo to, co Ty mówiłeś mnie, ja przekazałem im, a oni to przyjęli i naprawdę zrozumieli, że przyszedłem jako Twój przedstawiciel. Uwierzyli, że to Ty mnie posłałeś. 9 Modlę się za nich. Nie modlę się za świat, ale za tych, których mi dałeś, bo są Twoi. 10 Wszystko moje jest Twoje, a Twoje jest moje. I zostałem otoczony wśród nich chwałą.
11 „Ja opuszczam świat i idę do Ciebie, ale oni pozostają na świecie. Święty Ojcze, czuwaj nad nimi ze względu na swoje imię, które mi dałeś — żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno*. 12 Gdy byłem z nimi, sam nad nimi czuwałem ze względu na Twoje imię, które mi dałeś. Chroniłem ich i żaden z nich nie zginął oprócz syna zagłady, żeby spełniło się to, co napisano w Pismach. 13 A teraz idę do Ciebie. Ale dopóki jestem na świecie, mówię to wszystko, żeby w pełni zaznali radości, jakiej ja zaznaję. 14 Przekazałem im Twoje słowo, ale świat ich znienawidził, bo nie są częścią świata, tak jak ja nie jestem częścią świata.
15 „Nie proszę, żebyś ich zabrał ze świata, ale żebyś czuwał nad nimi z powodu Niegodziwca. 16 Nie są częścią świata, tak jak ja nie jestem częścią świata. 17 Uświęć ich* przez prawdę. Twoje słowo jest prawdą. 18 Jak Ty mnie posłałeś na świat, tak też ja posłałem ich na świat. 19 I uświęcam się na ich rzecz, żeby również oni zostali uświęceni przez prawdę.
20 „Modlę się nie tylko za nich, ale też za tych, którzy dzięki ich słowom uwierzą we mnie — 21 żeby oni wszyscy stanowili jedno, tak jak Ty, Ojcze, pozostajesz w jedności ze mną, a ja w jedności z Tobą. Niech pozostają w jedności z nami, żeby świat uwierzył, że to Ty mnie posłałeś. 22 Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno. 23 Ja pozostaję w jedności z nimi, a Ty w jedności ze mną, żeby i oni osiągnęli doskonałą jedność* i w rezultacie żeby świat poznał, że to Ty mnie posłałeś i że kochasz ich tak samo jak mnie. 24 Ojcze, pragnę, żeby ci, których mi dałeś, byli tam, gdzie ja, i zobaczyli chwałę, jaką mnie obdarzyłeś, bo pokochałeś mnie jeszcze przed założeniem świata. 25 Prawy Ojcze, świat w rzeczywistości Cię nie poznał, ale ja Cię znam, a oni zrozumieli, że to Ty mnie posłałeś. 26 Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności”.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Nadal podtrzymuje swoje zdanie że modlitwa własnymi słowami nie wyklucza modlitwy ułożonej. Co powiesz o Koronce do Miłosierdzia Bożego przekazanej siostrze Faustynie ?
-
- zaufany użytkownik
kiedyś odmawiałem,dawne czasy.
a czy modlitwa ułożona jest wyrazem twoich osobistych emocji ,próżb ,podziękowań itp.; ?
Czy raczej puste słowa ,których może do końca nie rozumiesz ?
Przyznaje, że w różny sposób przeżywam modlitwę typu różaniec nie zawsze dobrze a może często źle, za mało się angażuję ale to nie przyczyna aby ją odrzucać. Modlitwę własnymi słowami też praktykuję ale w małym stopniu. Jeśli chcesz mnie przekonać że modlitwa ułożona jest zła i mam ją zaniechać nie trudź się. Szkoda Twojego czasu. Jeśli dobrze Ci z tym jeśli modlisz się tylko własnymi słowami to ok. Ja też nie będę Cię na siłę nawracał. Ja jednak wierzę w Trójcę Świętą i to nas chyba różni i mi się wydaje że to ważniejsze zagadnienie a nie forma modlitwy bo jeśli nie modlisz się do Jezusa czy Ducha Świętego to sorry ale dla mnie błądzisz i tyle.
J 5 ; 19-47
J 5 ; 19-47
19 W odpowiedzi na to Jezus im mówił: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Syn nie mógłby niczego czynić sam od siebie, gdyby nie widział Ojca czyniącego. Albowiem to samo, co On czyni, podobnie i Syn czyni. 20 Ojciec bowiem miłuje Syna i ukazuje Mu to wszystko, co On sam czyni, i jeszcze większe dzieła ukaże Mu, abyście się dziwili. 21 Albowiem jak Ojciec wskrzesza umarłych i ożywia, tak również i Syn ożywia tych, których chce. 22 Ojciec bowiem nie sądzi nikogo, lecz cały sąd przekazał Synowi, 23 aby wszyscy oddawali cześć Synowi, tak jak oddają cześć Ojcu. Kto nie oddaje czci Synowi, nie oddaje czci Ojcu, który Go posłał. 24 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na sąd, lecz ze śmierci przeszedł do życia. 25 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, że nadchodzi godzina, nawet już jest, kiedy to umarli usłyszą5 głos Syna Bożego, i ci, którzy usłyszą, żyć będą. 26 Podobnie jak Ojciec ma życie w sobie, tak również dał Synowi: mieć życie w sobie samym. 27 Przekazał Mu władzę wykonywania sądu, ponieważ jest Synem Człowieczym. 28 Nie dziwcie się temu! Nadchodzi bowiem godzina, w której wszyscy, którzy spoczywają w grobach6, usłyszą głos Jego: 29 a ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie życia; ci, którzy pełnili złe czyny - na zmartwychwstanie potępienia. 30 Ja sam z siebie nic czynić nie mogę7. Tak, jak słyszę, sądzę, a sąd mój jest sprawiedliwy; nie szukam bowiem własnej woli, lecz woli Tego, który Mnie posłał.
31 Gdybym Ja wydawał świadectwo o sobie samym, sąd mój nie byłby prawdziwy8. 32 Jest przecież ktoś inny, kto wydaje sąd o Mnie; a wiem, że sąd, który o Mnie wydaje, jest prawdziwy. 33 Wysłaliście poselstwo do Jana i on dał świadectwo prawdzie. 34 Ja nie zważam na świadectwo człowieka, ale mówię to, abyście byli zbawieni. 35 On był lampą, co płonie i świeci, wy zaś chcieliście radować się krótki czas jego światłem.
36 Ja mam świadectwo większe od Janowego. Są to dzieła, które Ojciec dał Mi do wykonania; dzieła, które czynię, świadczą o Mnie, że Ojciec Mnie posłał. 37 Ojciec, który Mnie posłał, On dał o Mnie świadectwo. Nigdy nie słyszeliście ani Jego głosu, ani nie widzieliście Jego oblicza; 38 nie macie także słowa Jego, trwającego w was, bo wyście nie uwierzyli w Tego, którego On posłał. 39 Badacie Pisma, ponieważ sądzicie, że w nich zawarte jest życie wieczne9: to one właśnie dają o Mnie świadectwo. 40 A przecież nie chcecie przyjść do Mnie, aby mieć życie. 41 Nie odbieram chwały od ludzi, 42 ale wiem o was, że nie macie w sobie miłości Boga. 43 Przyszedłem w imieniu Ojca mego, a nie przyjęliście Mnie. Gdyby jednak przybył kto inny we własnym imieniu, to byście go przyjęli. 44 Jak możecie uwierzyć, skoro od siebie wzajemnie odbieracie chwałę, a nie szukacie chwały, która pochodzi od samego Boga? 45 Nie mniemajcie jednak, że to Ja was oskarżę przed Ojcem. Waszym oskarżycielem jest Mojżesz, w którym wy pokładacie nadzieję. 46 Gdybyście jednak uwierzyli Mojżeszowi, to byście i Mnie uwierzyli. O Mnie bowiem on pisał. 47 Jeżeli jednak jego pismom nie wierzycie, jakżeż moim słowom będziecie wierzyli?»
J 5 ; 19-47
Źródło: http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=344
-
- zaufany użytkownik
Tak jak wspomniałem kiedyś dużo się modliłem na różańcu i tym podobne i powiem ci że po takich modlitwach czułem jakieś tam spełnienie czy zadowolenie. pamiętam że nawet szedłem wcześniej na mszę żeby jeszcze wcześniej koronkę odmówić.
ale teraz gdy modlę się wyłącznie do Boga Ojca używając przy tym Jego imienia mam całkowitą pewność że moje słowa trafiają do odpowiedniej osoby.
Nie znalazłem w całej biblii wzmianki aby się modlić do kogo innego niż Bóg Ojciec ( Jehowa )
Jestem pewny że modlitwa do kogokolwiek oprócz Boga Wszechmocnego jest bałwochwalstwem.
zrozumiałem to gdy się dowiedziałem jak brzmi 2 przykazanie z 10.
Wyjścia 20 ; 1,,,,) Nie wolno ci mieć żadnych innych bogów oprócz mnie*.
2 ) ,,4 „Nie wolno ci robić sobie rzeźbionego wizerunku ani żadnej podobizny czegokolwiek, co jest w niebie, na ziemi albo w wodzie. 5 Nie wolno ci się im kłaniać ani im służyć*, bo ja, Jehowa, twój Bóg, jestem Bogiem, który wymaga wyłącznego oddania
To że kościół usunął 2 z 10-ciu przykazanie nie oznacza że Bóg akceptuje bałwochwalstwo.
Potwierdza to list do Rzymian 1 ;22 ,,,Mimo że uważali się za mądrych, stali się głupi 23 i zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny zniszczalnego człowieka, a także ptaków, zwierząt czworonożnych i gadów*.
24 Dlatego też Bóg, stosownie do pragnień ich serc, zostawił ich na pastwę nieczystości, żeby hańbili swoje ciała. 25 Zamienili oni prawdę Bożą na kłamstwo i wielbili stworzenie — dla niego pełnili świętą służbę zamiast dla Stwórcy, który powinien być wysławiany na wieki.
Objawienie (Apokalipsa) 9 ;20 ,,,
20 Ale pozostali ludzie — ci, których te plagi nie zabiły — nie okazali skruchy za dzieła swoich rąk. Nie przestali oddawać czci demonom ani bożkom ze złota, srebra, miedzi, kamienia i drewna, które nie widzą, nie słyszą ani nie chodzą,
ale teraz gdy modlę się wyłącznie do Boga Ojca używając przy tym Jego imienia mam całkowitą pewność że moje słowa trafiają do odpowiedniej osoby.
Nie znalazłem w całej biblii wzmianki aby się modlić do kogo innego niż Bóg Ojciec ( Jehowa )
Jestem pewny że modlitwa do kogokolwiek oprócz Boga Wszechmocnego jest bałwochwalstwem.
zrozumiałem to gdy się dowiedziałem jak brzmi 2 przykazanie z 10.
Wyjścia 20 ; 1,,,,) Nie wolno ci mieć żadnych innych bogów oprócz mnie*.
2 ) ,,4 „Nie wolno ci robić sobie rzeźbionego wizerunku ani żadnej podobizny czegokolwiek, co jest w niebie, na ziemi albo w wodzie. 5 Nie wolno ci się im kłaniać ani im służyć*, bo ja, Jehowa, twój Bóg, jestem Bogiem, który wymaga wyłącznego oddania
To że kościół usunął 2 z 10-ciu przykazanie nie oznacza że Bóg akceptuje bałwochwalstwo.
Potwierdza to list do Rzymian 1 ;22 ,,,Mimo że uważali się za mądrych, stali się głupi 23 i zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny zniszczalnego człowieka, a także ptaków, zwierząt czworonożnych i gadów*.
24 Dlatego też Bóg, stosownie do pragnień ich serc, zostawił ich na pastwę nieczystości, żeby hańbili swoje ciała. 25 Zamienili oni prawdę Bożą na kłamstwo i wielbili stworzenie — dla niego pełnili świętą służbę zamiast dla Stwórcy, który powinien być wysławiany na wieki.
Objawienie (Apokalipsa) 9 ;20 ,,,
20 Ale pozostali ludzie — ci, których te plagi nie zabiły — nie okazali skruchy za dzieła swoich rąk. Nie przestali oddawać czci demonom ani bożkom ze złota, srebra, miedzi, kamienia i drewna, które nie widzą, nie słyszą ani nie chodzą,
-
- zaufany użytkownik
1 Koryntian 6 ;9,,, Czy nie wiecie, że ludzie nieprawi nie odziedziczą Królestwa Bożego?
NIE DAJCIE SIĘ WPROWADZIĆ W BŁĄD !!!.
Ani dopuszczający się niemoralności*
,,,, ani BAŁWOCHWALCY ,,,,
ani cudzołożnicy,
ani mężczyźni zgadzający się na kontakty homoseksualne, ani homoseksualiści,
10 ani złodzieje,
ani chciwcy,
ani pijacy,
ani rzucający obelgi*,
ani zdziercy
nie odziedziczą Królestwa Bożego
NIE DAJCIE SIĘ WPROWADZIĆ W BŁĄD !!!.
Ani dopuszczający się niemoralności*
,,,, ani BAŁWOCHWALCY ,,,,
ani cudzołożnicy,
ani mężczyźni zgadzający się na kontakty homoseksualne, ani homoseksualiści,
10 ani złodzieje,
ani chciwcy,
ani pijacy,
ani rzucający obelgi*,
ani zdziercy
nie odziedziczą Królestwa Bożego
Napiszę jutro co myślę bo już siedzę na telefonie w łóżku.
Zarzucasz mi że modlę się formułkami co może nie podoba się Bogu bo jak zasugerowałeś Bóg woli modlitwę własnymi słowami jako Nasz Ojciec. A sam popełniasz podobną rzecz którą mi zarzucasz. Czy uważasz, że Bóg wymaga abyś używał jego imienia Jehowa. Czy jeśli nazwiesz go Bogiem lub Ojcem modlitwa nie trafi do niego ? Czy jeśli nazwiesz Boga Bogiem a nie Jehowa to czy Bóg nie wie że i tak modlisz się do niego ? Ja wierzę w nauczanie Kościoła w to że pewne modlitwy zostały ułożone przez ludzi lub dane przez Boga w objawieniach.kaznodzieja pisze: ↑pn sty 28, 2019 10:23 pm Nie znalazłem w całej biblii wzmianki aby się modlić do kogo innego niż Bóg Ojciec ( Jehowa )
Wywiązała się bardzo interesująca dyskusja. Moim zdaniem warto jest wiedzieć i ciągle zgłębiać to czym jest modlitwa?, kim ja jestem? - co daje w modlitwie, do czego ona mnie prowadzi, po co się modlę. Medytacja tych aspektów sprawia że moja modlitwa nabiera głębi i posiada wiele cnót. Moja rozmowa z Bogiem ciągle rozwija się i dbam o to by tak dalej było. Internet jest wspaniałym źródłem informarcji polecam np. http://www.kecharitomene.5v.pl/ Polecam kazania ks. Chmielewskiego , ks. Pawlukiewicza, ks. Piotra Glasa. Pozdrawiam wszystkich i życzę duchowych owoców.
-
- zaufany użytkownik
Też tak kiedyś myślałem.pawel534 pisze: ↑wt sty 29, 2019 10:33 amZarzucasz mi że modlę się formułkami co może nie podoba się Bogu bo jak zasugerowałeś Bóg woli modlitwę własnymi słowami jako Nasz Ojciec. A sam popełniasz podobną rzecz którą mi zarzucasz. Czy uważasz, że Bóg wymaga abyś używał jego imienia Jehowa. Czy jeśli nazwiesz go Bogiem lub Ojcem modlitwa nie trafi do niego ? Czy jeśli nazwiesz Boga Bogiem a nie Jehowa to czy Bóg nie wie że i tak modlisz się do niego ? Ja wierzę w nauczanie Kościoła w to że pewne modlitwy zostały ułożone przez ludzi lub dane przez Boga w objawieniach.kaznodzieja pisze: ↑pn sty 28, 2019 10:23 pm Nie znalazłem w całej biblii wzmianki aby się modlić do kogo innego niż Bóg Ojciec ( Jehowa )
Ale słowa z listu 2 do Koryntian 4 ;4 mnie zachęciły żeby zwracać się do Boga używając jego imienia.
2 Kor 4 ;4 ,,, dla niewiernych, których umysły zaślepił ,,,,,,,bóg tego świata,,,,, aby nie olśnił ich blask Ewangelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga
apostoł Paweł nazawa szatana bogiem tego świata.
podobnie apostoł Jan -1 Jana 5 ;19 ,,,Wiemy, że jesteśmy z Boga,
cały zaś świat leży w mocy Złego.
Jezus też nazwał szatana władcą tego świata.
Twój wybór. Dalsze drążenie tematu nie ma chyba sensu. Ja jestem katolikiem Ty nie i nie wiem czy się dogadamy.
-
- zaufany użytkownik
No tak..ale skąd wiesz do ,którego boga trafia Twoja modlitwa ?
Modlitwa trafia do tego Boga w którego ja wierzę. Wystarczy moja intencja skierowania modlitwy do Boga. Bóg jest wszechwiedzący więc wie że kieruję modlitwę do niego. Jeśli uważasz, że musisz używać imienia Jahwe aby modlitwa trafiła do Boga Ojca to chyba nie wierzysz w wszechwiedzę Boga. Bóg wie ile masz włosów na głowie to ma nie wiedzieć że ktokolwiek kieruję modlitwę do Niego. Bóg to nie komputer że musisz użyć odpowiednich komend aby program zadziałał.
-
- zaufany użytkownik
No właśnie. Jeżeli wierzysz w trójcę to twoja modlitwa trafia do fałszywego boga.pawel534 pisze: ↑śr sty 30, 2019 9:09 am Modlitwa trafia do tego Boga w którego ja wierzę. Wystarczy moja intencja skierowania modlitwy do Boga. Bóg jest wszechwiedzący więc wie że kieruję modlitwę do niego. Jeśli uważasz, że musisz używać imienia Jahwe aby modlitwa trafiła do Boga Ojca to chyba nie wierzysz w wszechwiedzę Boga. Bóg wie ile masz włosów na głowie to ma nie wiedzieć że ktokolwiek kieruję modlitwę do Niego. Bóg to nie komputer że musisz użyć odpowiednich komend aby program zadziałał.
Izajasza 43 ; 10,,,,Wy jesteście moimi świadkami — brzmi wypowiedź Jehowy — moim sługą, którego wybrałem, abyście mnie poznali i wierzyli we mnie, i rozumieli, że ja jestem ten sam.Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego. 11 Ja, właśnie ja jestem Jehowa, a oprócz mnie nie ma wybawcy”.
12 „Ja oznajmiłem i wybawiłem, i sprawiłem, że to usłyszano, gdy nie było wśród was obcego boga. Wy zatem jesteście moimi świadkami — brzmi wypowiedź Jehowy — a ja jestem Bogiem. 13 I przez cały czas jestem ten sam; i nie ma nikogo, kto by wyzwolił z mojej ręki. Przystąpię do działania — i któż może ją zawrócić?”
Jest tylko jeden prawdziwy Bóg ( JEHOWA ) każdy inny bóg jest fałszywy
-
- zaufany użytkownik
Psalm 24 ;1 ,,,Do Jehowy należy ziemia i wszystko, co na niej,żyzna kraina i ci, którzy w niej mieszkają.
Nie będę Cię na siłę przekonywał do wiary w Trójcę Świętą Ty też nie nawracaj mnie na siłę na swoją wiarę. Nie ma chyba sensu dalej dyskutować.
-
- zaufany użytkownik
Ja tylko przedstawiam fragmenty z Biblii ,które mówią że jest tylko jeden prawdziwy Bóg Jehowa.
Sęk w tym, że jesteś chyba przekonany że na pewno masz rację. Jakiego przekładu Biblii używasz ? Nawet jeśli wierzysz, że masz rację, nie nawracaj mnie na siłę. Wierzę, że nawet Jezus nikogo na siłę nie nawracał. Mi dobrze z wiarą katolicką i tyle.