Poświęcenie, ofiara

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".

Co zrobisz, bedąc na miejscu dorosłego człowieka z opowieści?

Ja, będąc na miejscu tego człowieka powiem słowo "ofiara".
2
50%
Ja, będąc na miejscu tego człowieka nie powiem słowa "ofiara".
1
25%
Jako chory psychicznie człowiek z psychastenią nie umiem wypracować swojego zdania na ten temat.
1
25%

Liczba głosów: 4

Awatar użytkownika
wygralemzeschiza
zarejestrowany użytkownik
Kontakt:

Poświęcenie, ofiara

Post autor: wygralemzeschiza »

Opowieść:
Morderca uwięził dorosłego człowieka i głuchonieme dziecko urodzone dzień wcześniej. Morderca powiedział dorosłemu człowiekowi: "Jeżeli nie powiesz słowa "ofiara" to zagłodzimy was dwóch na śmierć. Jeżeli powiesz słowo "ofiara" to oddamy dziecko matce", a ciebie zabijemy po mniej, niż jednej minucie".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Poświęcenie, ofiara

Post autor: cezary123 »

A gdzie czwarta opcja?
-zabawiam się w Stevena Seagala i rzucam mordercą po ścianach, a potem rozwalam kraty, ratuję dziecko i wracam do domu? :)
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Dziecko można zjeść.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
cezary123
zaufany użytkownik

Była kiedyś taka anegdota o rozmowie kwalifikacyjnej, na której kandydatom zadano następujące pytanie:
Wyobraź sobie, że jedziesz samochodem w deszczu i mijasz przystanek, na którym stoi piękna dziewczyna, staruszka schorowana i przyjaciel, który uratował kiedyś Ci życie. Kogo zdecydujesz się podwieźć, zakładając że masz tylko jedno miejsce w samochodzie?

Wybrałem staruszkę, ale jak dowiedziałem się, jak wygląda prawidłowa odpowiedź, to tylko zaśmiałem się w duchu. Zadanie matematyczne na kombinowanie i twórcze myślenie a nie na moralność czy emocje. A przecież już dawno temu, jeszcze w podstawówce śmialiśmy się z kolegami z pewnego dowcipu na twórcze myślenie, który zaczynał się tak:

Rozmawiają ze sobą Polak, Rosjanin, Niemiec, Francuz i Pers.
Pers mówi: U nas są takie piękne dywany.
Niemiec: My wszystko robimy najsolidniej.
Rosjanin: A u nas są najpiękniejsze kobiety na świecie.
Francuz: A my produkujemy najszybciej na świecie.
Na to Polak: ...

kto zna twórcze myślenie, ten wie co on powiedział.
:P
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Ja bym zabrał przyjaciela.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
cezary123
zaufany użytkownik

wygralemzeschiza pisze: Jeżeli powiesz słowo "ofiara" to oddamy dziecko matce", a ciebie zabijemy po mniej, niż jednej minucie".
Paradoks podobny do paradoksu kłamcy.
Nigdzie nie jest zagwarantowane, że nie jest on jednocześnie kłamcą.
cezary123
zaufany użytkownik

cezary123 pisze:na którym stoi piękna dziewczyna,
Może gdyby było jasno powiedziane, że to Ta konkretna dziewczyna i zobaczyłbym ją, to zacząłbym działać we właściwym trybie a nie tylko rozważać. Jak widać wszystko zależy od osoby. Motywacja nie może być teoretyczna.
Przyjaciel ma prawo jazdy, staruszka nie potrzebuje mnie, tylko transportu, a dla dziewczyny robi się wszystko jak na skrzydłach.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Dziewczyna to cel egoistyczny, staruszka to cel egoistyczny, a dla przyjaciela można zrobić wszystko.
Cel egoistyczny ponieważ tylko ty odnosisz z tego korzyść (dziewczyna) lub uspokajasz sumienie (staruszka).
cezary123
zaufany użytkownik

Juliusz Bulwa pisze: wt sty 15, 2019 4:28 pm Dziewczyna to cel egoistyczny, staruszka to cel egoistyczny, a dla przyjaciela można zrobić wszystko.
Być może, ale celem rozmowy kwalifikacyjnej było wykrycie umiejętności kombinowania elementów u kandydata.
Niestety w firmach nie tyle potrzebują altruistów, co osób, które sprawnie rozprawią się z sytuacją i przyniosą korzyść.
Oczywiście ktoś, kto za jednym razem pomógł staruszce, wyeliminował z przystanku konkurencję i zdobył przy okazji dla siebie partnerkę, wcale nie musi być moralny w analogicznych czy podobnych sytuacjach związanych już z elementami realnych zdarzeń w funkcjonowaniu firmy.
Ważne, że potrafi maksymalizować efekt.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Każdy ma swoją moralność, nie jest ona jednolita w populacji.
cezary123
zaufany użytkownik

Na przykład niemoralne jest według mnie kumulowanie kapitału w prywatnych rękach na tej planecie, ale na socjalizm nie ma co już tak prędko liczyć.
latawiczka
zarejestrowany użytkownik

Post autor: latawiczka »

znam to. należy oddać przyjacielowi samochód, ten jedzie ze staruszką, a zostaje się z dziewczyną. Kiedy nie znałam rozwiązania, to wybrałam "ukochanego".
kurde, nie jestem twórcza, co powiedział Polak? że mamy najlepszą wódkę?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Najlepszy bimber w Europie.
cezary123
zaufany użytkownik

latawiczka pisze: wt sty 15, 2019 6:47 pm co powiedział Polak? że mamy najlepszą wódkę?
Niekoniecznie. Wtedy byłby to dowcip na korzyść tych, którzy opuszczają kraj i dorabiają się na Zachodzie. Tymczasem Polak na rozmowie kwalifikacyjnej wykazał się twórczym myśleniem i zastosował kombinację z n elementów po k elementów. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”