Czym leczycie zespół Aspergera?

Moderator: moderatorzy

TomaszS
bywalec

Czym leczycie zespół Aspergera?

Post autor: TomaszS »

Witam. Moja oficjalna diagnoza brzmi "schizofrenia paranoidalna" jednak ja uważam, że w rzeczywistości mam zespół Aspergera. Mam większość książkowych objawów, które jednak ukrywam przed lekarzami i psychologami bo bardzo się boję diagnozy ZA. Chciałbym to jakoś leczyć, lekarze leczą mnie na schizofrenię (m.in solianem 400), jednak ja chciałbym mieć leki dobrane pod kątem zespołu Aspergera. Czy w też podejrzewacie u siebie ZA mimo że macie diagnozę schizofrenii? Jakie leki na to bierzecie?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Czym leczycie zespół Aspergera?

Post autor: Niemamnie »

Zespół Aspergera uwrażliwia na schizofrenię, to są dwie zupełnie różne sprawy i dwie diagnozy.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Xoredas
zaufany użytkownik
Status: Brak

Post autor: Xoredas »

Solian to bardzo dobry lek wyleczył mnie z urojeń,przywidzeń, i najważniejsze z halucynacji.
Czasem leki na schizofrenie działają też na inną chorobę i zespół Asbergera w tym nawet autyzm.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Mam większość książkowych objawów, które jednak ukrywam przed lekarzami i psychologami.
To droga donikąd. Nawet jak się dowiesz, czym się leczy Aspergera, to jak nakłonisz lekarza, aby przepisał Ci właśnie te leki?
LaDopamina
lmp
zaufany użytkownik

Post autor: lmp »

@up można je nielegalnie kupić
TomaszS
bywalec

No jak już się dowiem to mogę po prostu zasugerować, zapytać lekarza czy nie zapisałby mi tego leku.
TomaszS
bywalec

A czy ktoś z Was też podejrzewa u siebie ZA mimo że ma diagnozę schizofrenii?
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Masz jakiś jedyny w swoim rodzaju talent do czegoś? Czy masz własny swiat w którym żyjesz?
TomaszS
bywalec

Mam umiarkowany talent do języków ale innych talentów nie mam lub są na żałosnym poziomie. Krótko mówiąc jestem beztalenciem z niewielkim talentem d o języków. Swój świat to miałem jak byłem na studiach teraz po leczeniu neuroleptykami raczej żyje w tym ,,wspólnym świecie''
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Chcesz wiedzieć dlaczego pytam? Znam kilka osób z aspergerem i każda z tych osób ma jakiś jedyny swój talent. Nawet lekarze i naukowcy nie wiedzą dlaczego tak jest. Pozatym s ą to osoby które mają swój świat i w nim żyją. I to jest podstawa autyzmu. Nie jestem lekarzem i nie będe cię tu diagnozował ale najgorsze co może być to czytać w necie i się samemu autodiagnozować. Do tego potrzeba obiektywizmu. A nie tylko subiektywnie.
TomaszS
bywalec

No tak, ale powiem Ci ,że paru lekarzom zadałem pytanie czy mam ZA to mówili, że nie wyglądam na aspergerowca. Ale leki chciałbym mieć ustawione pod właśnie zespół Aspergera bo tak jak mówiłem wiele przed nimi zataiłem .
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Kolego, nie da się ukryć Aspergera. Są to tak specyficzni ludzie, specyficznie się zachowują, wyrażają itd. Naprawde wiem co mówie bo mam znajomych z Aspergerem, i napewno nie ukryłbyś Aspregera przed lekarzem co najwyżej przed konowałem.
TomaszS
bywalec

Dziękuję Ci, że tak piszesz, bardzo mi ulżyło tylko szukam przyczyny dlaczego czuję się o wiele gorszy od innych (głupszy, mniej kumaty, mniej zdolny mniej życiowo ogarnięty a także jestem kaleką sportowym) Myślałem że te moje upośledzenia to jedne z wielu przejawów aspergera . Oficjalnie mam schiz. paranoidalną (leczę się solianem 100. Powiem jeszcze że jak jestem wśród ludzi to czuję się jak podczłowiek, down ze względu że inni ludzie przerastają mnie inteligencja siłą zdolnościami.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Stary, ja się lecze już 24 lata na schizofrenie i na początku też się czułem jak down. Nawet chciałem iść do szkoły specjalnej. Ukończyłem z dobrym wynikiem liceum, zrobiłem mature, na studiach troche mi nie wyszło, za to zrobiłem technika informatyka. I też teraz czasami czuje się jak down. Ale napewno nie mam aspergera. Aspergerow y to bardzo inteligentni ludzie.
TomaszS
bywalec

Dobra dzięki stary bardzo mi pomogłeś Lecę już spać. dobranoc
Nostradamus
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Nostradamus »

Zespołu Aspergera nie leczy się farmakologicznie. Nie jest to choroba. Można włączyć leki gdy występują zaburzenia psychiczne np. depresja, nerwica lękowa. U osób ze spektrum często się to zdarza ponieważ ich odbiór rzeczywistości jest poniekąd utrudniony (nierozumienie norm społecznych i stanów emocjonalnych ludzi). Część osób ma problemy także z agresją. Leczenie takich osób wygląda DOKŁADNIE TAK SAMO jak osób bez za, choć neuroleptyki są chyb najczęściej wybierane, bowiem eliminują natłok myśli, stany lękowe, stereotypię, agresję itp, które są powiązane z autyzmem.
Neuroleptyk, który bierzesz jest bardzo dobry przy ZA, gdyż działa aktywizująco, przeciwdepresyjnie. Nawet gdybyś miał diagnozę ZA przypuszczam, że nie doszło by do zmiany leku.
Twierdzisz, że czujesz się 'upośledzony', jednocześnie mając talent do języków oraz, że żyjesz we własnym świecie.
Nie są to podstawy do rozpoznania ZA. Zapoznaj się z terminem "autyzm schizofreniczny", może to to ciebie dotyczy.
Jeżeli nadal twierdzisz, że masz ZA i chcesz złagodzić jego objawy udaj się na terapię do osób, pracujących z autystami. Pamiętaj, że taka terapia raczej uczy jak wyrażać emocje i radzić siebie z agresją, jak czytać emocje ludzi, jak funkcjonować w społeczeństwie, nie jest możliwym pozbycie się Aspergera, tylko praca na jego negatywnymi stronami.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Zainteresowało mnie to co napisałeś o autyzmie schizofrenicznym. Zapytam się swojego lekarza o to czy przypadkiem ja tego nie mam. Natomiast nie zamierzam sam sobie stawiać diagnoz.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Ja mam podobny mózg do osoby autystycznej opisanej w jakimś opracowaniu: dużą głowę i powiększenie przestrzeni płynowych nad mózgiem i móżdżkiem. Ale różni mnie to, że w odróżnieniu od tej osoby obszar węchowy w mózgu mam chyba olbrzymi. Wszystko co zawsze przed braniem leków działo w moim mózgu to zapach powietrza i nastrój kolorów. Poza tym pustka.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Ja tez mam dużą głowe, więc mam aspergera?
Nostradamus
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Nostradamus »

tomsoul pisze: Zainteresowało mnie to co napisałeś o autyzmie schizofrenicznym. Zapytam się swojego lekarza o to czy przypadkiem ja tego nie mam. Natomiast nie zamierzam sam sobie stawiać diagnoz.
to jeden z objawów negatywnych, kiedy osoba ze schizofrenią NIE JEST AUTYSTĄ, ale pod wpływem choroby jest zamknięta w sobie i jej kontak z otoczeniem jest niedostosowany lub ograniczony, co bardzo autyzm przypomina.

Możecie mieć kilka cech ZA, ale niekoniecznie cały zespół, ja tak mam. Zróbcie test, wiem, że testy z internetu są mało wiarygodne, ale ten wygląda nawet jakoś
http://www.rdos.net/pl/?fbclid=IwAR0X9Z ... J1cZ6eNDOQ
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”