Rzeczywistość czy ułuda?

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
bodzio1972
zarejestrowany użytkownik

Rzeczywistość czy ułuda?

Post autor: bodzio1972 »

Witajcie!
Po kilkuletniej terapii w chorobie schizoafektywnej mam na dzień dzisiejszy taki wniosek:
RZECZYWISTOŚCI NIE MA! JEST TYLKO INTERPRETACJA! Nawet zmysły niby tak obiektywne jak węch, wzrok, słuch czy nawet dotyk ulegają obróbce w naszej świadomości i są WZGLĘDNE! Np: Dla mnie herbata 'gorąca', jest dla mojej żony 'ciepła'. Margaryna do pieczywa mi 'śmierdzi syntetyczną chemią', innym smakuje itd..... A już interpretacja 'intelektualna', czyli wiązanie zdarzeń i nadawanie im związków przyczynowo-skutkowych jest procesem tak zindywidualizowanym, że jedyne co mi przychodzi na myśl to żartobliwe porównanie:
Wsadzę ci palec w oko...
I teraz: Ja mam palec w oku, i Ty masz palec w oku; Ale zauważ jaka różnica!!! :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Re: Rzeczywistość czy ułuda?

Post autor: MAdzialena »

Rzeczywiście... wszelkie postrzeganie rzeczywistości jest subiektywne. Nawet kolory. Każdy widzi kolory inaczej i tylko to, że widzimy je dość podobnie, sprawa, że mają nazwy. Ale daltoniści są już wykluczeni...
Więc wszystkie odczucia zmysłowe są względne i niczego nie można uznać za pewne.

A palec w oku... świetne :D
shekspir
bywalec

Post autor: shekspir »

Doskonały przykład z palcem! Idealne przedstawienie rzeczywistości , ,,że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia'' :)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Ciekawy przyczynek do tych rozważań wniosła mechanika kwantowa. Pozytywiści koła wiedeńskiego zastanawiali się czy księżyc znika, gdy nikt na niego nie patrzy, a pojawia się znowu, gdy ktoś skieruje na niego wzrok.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Według mnie złudne jest akceptowanie relacji podmiot/obiekt czy ja i reszta świata - coś co zostało zakwestionowane przez choćby Stachurę. Kwestia nierzetelności czy subiektywności zmysłów jest drugorzędna. Może i ludzie patrząc na ta samą rzecz widzą co innego ale w jednym sie zgadzają i mówią:"ja widzę". Co to jest te "ja". Hume szukał i nie umiał znaleść :?
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”