Bóg to właśnie urojenie
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Bóg to właśnie urojenie
Ja chyba wysiadam z dyskusji. Powiedziałem co miałem do powiedzenia na temat samobójstw i istnienia czyśćca. Nie ma chyba sensu przekonywanie się na siłę do swoich racji.
- Catastrophique
- bywalec
Ja juz tez stracilem checi. Do porozumienia raczej nie dojdziemy.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- Catastrophique
- bywalec
Jak Bog to urojenie to ja jestem kompletnym wariatem.
Tik tak tik tak

Catastrophique pisze: ↑pn gru 10, 2018 2:17 pm Jak Bog to urojenie to ja jestem kompletnym wariatem.
No

- Catastrophique
- bywalec
Alicjo, nie badz przekorna
.

Tik tak tik tak

Tyle lat masz i nie wiesz, że nieładnie obmawiać kogoś w trzeciej osobie. Twój post nie był skierowany do mnie, więc wyciąłem adresata, ale napisałaś kłamstwo na mój temat oraz na temat Pisma Świętego, więc nie mogłem pozostać bez reakcji..
Bóg nie jest urojeniem, bo każdy człowiek żyjący z dala od Niego gdzieś głęboko w sercu podświadomie chcę Go poznać i pragnie Jego obecności.. Ty niestety, ale walczysz z Bogiem i bądź ostrożna, bo uroiłaś sobie jakąś misję na tym forum, aby wszystkich oświecić i przekonać, że Bóg jest ludzkim wymysłem zapominając, że nawet terapeuci i psychiatrzy zgodnie przyznają, że wiara w Absolut jest bardzo pomocna, a nawet zbawienna w odzyskaniu zdrowia i ogólnej kondycji. Na pewno nie wmawiają, a tym bardziej nie narzucają, że Bóg to urojenie..
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- Kiciuś_XXL
- moderator
Jestem wierzący bo rodzice mnie tak wychowali. Ich z kolei ich rodzice itd. Oczywiście nie gniewam się jak ktoś powie, że cały mój ród ma lub miał urojenia. Pochodzę z regionu gdzie ludzie z całymi rodzinami chodzą do kościoła.
Powiem, że nie łatwo jest kogoś przekonać żeby przestał wierzyć. Wiara jest szczególnie nam potrzebna.
W krajach bogatych Bóg jest niepotrzebny. Widać że ludziom się tak wydaje. Bóg jest potrzebny tam gdzie bieda i ludziom żyje się ciężko.
Ludzie wierzą w moc pieniądza. Bez tego nie da się żyć, nic załatwić, ani ruszyć.
Zauważyłem, że kłótnie na forum są szczególnie wtedy kiedy porusza się temat religii. Ludzi ten temat irytuje. Niektórzy dostają gorączki albo wściekłości. O seksie też lepiej nie wspominać bo wystarczy powiedzieć że ktoś ma małego i już się zaczyna. I o polityce. W żadnym wypadku nie wolno się przyznawać za jaką się jest partią.
Mnie to jest obojętne czy ktoś wierzy w Boga czy nie. Wyrazić swoje zdanie można, tylko trzeba się liczyć z tym że pozna się bliżej jad ludzki.
To tyle mojego pierdolenia
Powiem, że nie łatwo jest kogoś przekonać żeby przestał wierzyć. Wiara jest szczególnie nam potrzebna.
W krajach bogatych Bóg jest niepotrzebny. Widać że ludziom się tak wydaje. Bóg jest potrzebny tam gdzie bieda i ludziom żyje się ciężko.
Ludzie wierzą w moc pieniądza. Bez tego nie da się żyć, nic załatwić, ani ruszyć.
Zauważyłem, że kłótnie na forum są szczególnie wtedy kiedy porusza się temat religii. Ludzi ten temat irytuje. Niektórzy dostają gorączki albo wściekłości. O seksie też lepiej nie wspominać bo wystarczy powiedzieć że ktoś ma małego i już się zaczyna. I o polityce. W żadnym wypadku nie wolno się przyznawać za jaką się jest partią.

Mnie to jest obojętne czy ktoś wierzy w Boga czy nie. Wyrazić swoje zdanie można, tylko trzeba się liczyć z tym że pozna się bliżej jad ludzki.

- Słonecznik1
- bywalec
Wiara w Boga nie musi zaraz oznaczać ślepe posłuszeństwo nakazom głoszonym jest tak powiedziane że grzech przeciwko Duchowi Świętemu nie zostanie wybaczony i to ppowinna być jakaś wskazówka ale ogólnie ludzi niepowinno się krzywdzić bo są często ślepi i mogą się poprawić . Nawet nie to że ślepi ale pazerni lub inne cechy mają ,egoistyczni ,pyszni lub inne ale to by szanować Ducha Świętego jest ważne to znaczy nie wyrządzać krzywdy spokojnym normalnym ludziom . Te grzechy nie będą wybaczone.
Nie jestem..
Dziękuję za komplement

Niech pierwszy rzuci kamień ten co jest bez winy !! Słuchasz swojego Pana? Oj.. jak Ty obmawiasz tu i ówdzie hehe .. i ja to wiem.Tal pisze: ↑wt gru 11, 2018 12:14 pmTyle lat masz i nie wiesz, że nieładnie obmawiać kogoś w trzeciej osobie. Twój post nie był skierowany do mnie, więc wyciąłem adresata, ale napisałaś kłamstwo na mój temat oraz na temat Pisma Świętego, więc nie mogłem pozostać bez reakcji..
Bóg nie jest urojeniem, bo każdy człowiek żyjący z dala od Niego gdzieś głęboko w sercu podświadomie chcę Go poznać i pragnie Jego obecności.. Ty niestety, ale walczysz z Bogiem i bądź ostrożna, bo uroiłaś sobie jakąś misję na tym forum, aby wszystkich oświecić i przekonać, że Bóg jest ludzkim wymysłem zapominając, że nawet terapeuci i psychiatrzy zgodnie przyznają, że wiara w Absolut jest bardzo pomocna, a nawet zbawienna w odzyskaniu zdrowia i ogólnej kondycji. Na pewno nie wmawiają, a tym bardziej nie narzucają, że Bóg to urojenie..
Oto jestem przykładem, że mam mało kasy bo renta kiepska, ale Boga nie potrzebuję, bo czuję się dobrze sama ze sobą ze swoimi ułomnościamiKicius_XXL pisze: ↑wt gru 11, 2018 2:02 pm Jestem wierzący bo rodzice mnie tak wychowali. Ich z kolei ich rodzice itd. Oczywiście nie gniewam się jak ktoś powie, że cały mój ród ma lub miał urojenia. Pochodzę z regionu gdzie ludzie z całymi rodzinami chodzą do kościoła.
Zauważyłem, że kłótnie na forum są szczególnie wtedy kiedy porusza się temat religii. Ludzi ten temat irytuje. Niektórzy dostają gorączki albo wściekłości. O seksie też lepiej nie wspominać bo wystarczy powiedzieć że ktoś ma małego i już się zaczyna. I o polityce. W żadnym wypadku nie wolno się przyznawać za jaką się jest partią.![]()
Mnie to jest obojętne czy ktoś wierzy w Boga czy nie. Wyrazić swoje zdanie można, tylko trzeba się liczyć z tym że pozna się bliżej jad ludzki.![]()

Co do kłótni na forum o różnych tematach - pewnie, masz rację, ludzie lubią się spierać, myślą wtedy, że są kimś lepszym od tych drugich, że oni coś więcej wiedzą.. nie widzą jak są wmieszani w ten spór .. a jak komuś powiesz , że ma małego i ten ktoś się obrazi to znaczyłoby, że ten ktoś nie ma dystansu do siebie po prostu. Ja mam małe cycki na przykład haha.
KRomka Romka pisze: ↑wt gru 11, 2018 5:10 pm Załóżmy, że Łukasz jest Jezusem Chrystusem. Ale czy Łukasz, jako Chrystus, może być kochankiem geya, kumplem na wino, żeni się, nie ma czasu.
tak
- Catastrophique
- bywalec
Cala przyjemnosc po mojej stronie

Malymi cyckami sie nie przejmuj. To Cię nie czyni mniej wartościowa.
Tik tak tik tak

No dobrzeCatastrophique pisze: ↑wt gru 11, 2018 6:42 pmCala przyjemnosc po mojej stronie.
Malymi cyckami sie nie przejmuj. To Cię nie czyni mniej wartościowa.

- Catastrophique
- bywalec
Znowu ta przekornosc.
Tik tak tik tak

Chętnie poznam szczegóły..
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Zapytaj Boga o szczegóły, albo wyczytaj je z Biblii po prostu. Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi przecież. O tej trzeciej osobie też coś jest, ale nie pamiętam, który werset i na której stronie.
x
Ostatnio zmieniony pt gru 14, 2018 3:10 pm przez hvp2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Burza emocji, burza bełkotu, burza słów, a wszystko dotyczy rzeczy niepojętej.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.